واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: از فيلم جنجالي كوئن ها تا بدعت كيارستمي
ترجمه: بهاره مهرنژاد: بالاخره انتظار ها به پايان رسيد و قديمي ترين جشنواره سينمايي جهان چهارشنبه شب - 27 آگوست - در جزيره ليدو در ايتاليا كليد خورد. شصت و پنجمين جشنواره فيلم «ونيز» در حالي آغاز شد كه آخرين ساخته اتان و جوئل كوئن و با بازي ستارگان سينماي هاليوود در اولين سانس نمايش بخش خارج از مسابقه روي پرده رفت. كمدي سياه «پس از خواندن بسوزان» با بازي جورج كلوني، براد پيت، جان مالكوويچ، تيلدا سوئينتن، فرانسيس مكدارمند و ريچارد جنكينز درباره يك مامور اخراجي سازمان سياست كه خاطرات او به اشتباه دست دو كارمند يك باشگاه ورزشي مي افتد. آنها مي كوشند اين خاطرات را بفروشند، اما شرايط به هم مي ريزد و كنترل كار از دست همه خارج مي شود. آخرين ساخته برادران صاحب نام هاليوود در اولين نوبت نمايش خود چنان جنجالي آفريد كه منتقدان از آن به عنوان فيلمي تاثيرگذار بر سياست آمريكا نام مي بردند. جورج كلوني نيز در مصاحبه با خبرنگار روزنامه كوريره دلا سرا ضمن اظهار خرسندي از حمايت برگزاركنندگان جشنواره از نمايش «پس از خواندن بسوزان» و با اشاره به نمايش عمومي فيلم در آمريكا دو هفته بعد از پايان جشنواره «ونيز» گفت: «انتخابات آينده آمريكا با نمايش اين فيلم مسير ديگري را طي خواهد كرد.»
وي همچنين از آخرين ساخته برادران كوئن به عنوان فيلمي تلخ ياد كرد و افزود: «توليد اين فيلم در روزهايي كه سينماي آمريكا به دليل اعتصابات 14 روزه فيلمنامه نويسان دوران پرتنشي را مي گذراند بسيار جسارت آميز بود. به هر حال اين يك فيلم مستقل است كه سياست هاي فعلي دولت آمريكا را به سخره مي گيرد و با توجه به چنين مضموني بايد منتظر واكنش هاي مردم پس از اكران عمومي باشيم.»
برادپيت ديگر بازيگر اين فيلم نيز كه بيشتر ترجيح مي داد با خنده و شوخي از زير بار سوالات خبرنگاران شانه خالي كند، گفت: «پس از خواندن بسوزان» تصوير ساده و جسورانه اي است از كشوري كه در حال تغيير است و رئيس جمهوري كه به حماقت هايش فقط بايد خنديد.»
-
آغاز خوب شيرين
اما براي ايرانيان شايد مهم ترين خبر نخستين روز جشنواره نمايش فيلم «شيرين» جديدترين ساخته عباس كيارستمي بود. اولين فيلم به نمايش درآمده از ايران فيلم «شيرين» جديدترين ساخته عباس كيارستمي بود كه به مدت 92 دقيقه با زيرنويس انگليسي و ايتاليايي روي پرده رفت.«عباس كيارستمي» از ايران نيز كه با فيلم «شيرين» در جشنواره امسال ونيز حاضر است پنجشنبه 28 آگوست روي فرش قرمز حاضر شد و در حالي كه به درخواست عكاسان عينك مشهور خود را برداشته بود، عكسي به يادگار گرفت.
داستان جديدترين ساخته سينمايي كيارستمي كه مطبوعات ايتاليا آن را فيلمي كاملاً زنانه توصيف كردند، روايتي است متفاوت از داستان افسانه اي «شيرين» كه كيارستمي آن را با حضور 114 بازيگر زن سينماي ايران به همراه ژوليت بينوش بازيگر فرانسوي ساخته است. علاوه بر افتتاحيه در روزهاي پنجشنبه و جمعه نيز براي تماشاگران حاضر در «ونيز» نمايش داده شد. سايت سينمايي close up در نوشتاري «شيرين» را تجربه اي نامتعارف
از سينماي ايران دانست و نوشت:«كيارستمي در اين فيلم به ستايش نگاه پرداخته است. همراه شدن با بازيگراني كه به صورت صامت به تصويري خيره شدند كه تماشاگر از عكس العمل آنها و با خيره شدن به نگاه آنها مي تواند به ماهيت آن پي برد، تجربه اي است كه تنها در سينماي كيارستمي در دسترس است. «شيرين» روايتي رئاليستي است كه همچون ديگر آثار كيارستمي ساده، روان و سرشار از غنا و معنويت است. عدسي دوربين او اين بار نيز به فيلترهاي متنوع سينمايي، به نورهاي عجيب و مصنوعي و حتي به ريل و كرين و تراولينگ عادت ندارد و كادرش همچنان فاقد غلو و زياده گويي است.
برخلاف نشست خبري فيلم «پس از خواندن بسوزان» كه خبرنگاران سوالات پوچ و بي معني از «براد پيت» و «جورج كلوني» پرسيدند، در نشست خبري فيلم «شيرين»، «كيارستمي» مجبور بود درباره فيلم ديجيتالي تجربي خود، حتي به سوالات سياسي هم پاسخ دهد.
به گزارش ورايتي، وي در پاسخ به سوال خبرنگاري كه از او خواست تا نظرش را درباره برنامه هسته اي و موضع رئيس جمهور ايران در قبال رژيم صهيونيستي بگويد، گفت: «ما به اينجا آمده ايم تا درباره سينما و عشق صحبت كنيم. من وارد مسائل سياسي نمي شوم.»
طبق برنامه جشنواره ونيز، «شيرين» امروز (جمعه) در نوبت سوم نمايش داده مي شود.
ديگر فيلمي كه در روز نخستين جشنواره به نمايش درآمد و توانست به مذاق منتقدان خوش آيد، فيلم «والنتينو؛ آخرين امپراطور» به كارگرداني مت تيرنر بود كه به زندگي والنتينو طراح لباس معروف اختصاص داشت. ترنر در اين فيلم با نگاهي موشكافانه به ابعاد زندگي والنتينو دلايل برتري او در صنعت مد پرداخته بود. در نخستين روز جشنواره همچنين فيلم مستند pa-ra-da ساخته «ماركو پونته كورو» به نمايش درآمد. اين فيلم كه در بخش افق ها روي پرده رفت روايت زندگي كودكان يتيمي بود كه به عنوان دلقك هاي خياباني به كار مشغول بودند. پونته كورو در اين مستند نحوه نجات آنها از اين خيابان گردي را به نمايش درآورده بود. طبق اعلام سايت رسمي جشنواره در بخش افق ها در روزهاي آينده دو فيلم از سينماي ايران به نمايش درخواهد آمد. بهمن معتمديان كارگردان جوان ايراني با فيلم «خستگي» و رامين بحراني ديگر كارگردان جوان ايراني مقيم نيويورك با فيلم «خداحافظ سولو» در اين بخش حضور خواهند داشت.
-
يكشنبه خوب نادري
همچنين اميرنادري كارگردان پرآوازه ايراني با فيلم «وگاس» كه ابتدا «روياي لاس وگاس» نام داشت از ديگر كارگرداناني است كه از آمريكا براي به دست آوردن شير طلايي به رقابت با 20 فيلم ديگر به ونيز آمده است. فيلم «وگاس» پنجمين فيلمي است كه امير نادري بعد از خروج از ايران و در آمريكا ساخته است.«وگاس» با الهام از يك داستان واقعي ساخته شده و قصه خانواده فقير آمريكايي است كه با پسر خردسالشان در حاشيه شهر لاس و گاس زندگي مي كنند. آخرين ساخته نادري از فردا (دهم شهريور) به مدت سه روز در دو نوبت روي پرده خواهد رفت.
بابك كريمي تدوينگر ايراني و مشاور جشنواره فيلم ونيز در گفت وگو با دويچه وله درباره تازه ترين فيلم نادري گفت: «امير نادري با فيلم جديدش، وگاس كه در جشنواره ونيز حضور دارد به تكامل جديدي رسيده است.»
كريمي درباره تازه ترين ساخته نادري گفت: «وگاس فيلمي ا ست كه نتيجه يك تجربه 15 ،20 ساله شخصي مثل نادري در نيويورك است. فيلم هاي ديگر كه به اصطلاح فيلم هاي در راه بودند، كامل نبودند. براي همين است كه ما نبايد اين فيلم ها را به عنوان قدم بعدي مثلاً «دونده» يا «آب، باد، خاك» ببينيم. سيري بود كه تمام شد. ما بايد فرض كنيم كه نادري شخص جديدي است كه از اول شروع به فيلمسازي مي كند و بايد به بلوغي جديد برسد كه اين همين فيلم «وگاس» در ونيز است.»
شصت و پنجمين دوره جشنواره بين المللي فيلم ونيز با اعطاي شير طلايي جشنواره به آرمانو اولمي ، فيلمساز شهير ايتاليايي، به خاطر يك عمر فعاليت پرثمر سينمايي وي در روز شانزدهم شهريور به پايان مي رسد. سازمان دهندگان ونيز فيلمساز سرشناس ايتاليايي را هنرمندي لقب دادند كه براي تاباندن نور بر شرايط انساني راهي داستان هايي تازه روايت كرده است. اولمي شير طلايي افتخاري خود را به خاطر تاثير عميق آثارش بر سينماي نوين امروز دريافت مي كند. اولمي 76 ساله كه سال 1988 براي فيلم «افسانه الكلي مقدس» برنده شير طلايي بهترين فيلم ونيز شده از گرفتن جايزه افتخاري شصت و پنجمين دوره اين جشنواره معتبر ابراز خوشحالي كرد و گفت: «از آنجا كه من بازنشسته ام و ديگر فيلم نمي سازم، اين جايزه مي تواند من را بسيار خوشحال كند و لذت گرفتن آن را كاملاً بچشم.» شناخته شده ترين فيلم اولمي همچنان «درختي با كنده هاي چوبي» درباره زندگي يك روستايي اهل منطقه لومباري در اوايل قرن بيستم است كه نخل طلا بهترين فيلم جشنواره كن را در سال 1978 براي وي به ارمغان آورد. آرمانو اولمي همچنين سال 2005 فيلم «بليت ها» را به همراه عباس كيارستمي و كن لوچ كارگرداني كرد.
شنبه 9 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 508]