واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: به كمك علم بيوشيمي هندوانه با طعم ليمو ، توت فرنگي با طعم موز
علمي آموزشي. ژنتيك گياهي. طعم ها
دانشمندان علم شيمي زيستي يا بيوشيمي در تحقيقات خود به اين نتيجه رسيده اند كه ميتوان با دستكاري آنزيمهاي طعمدهنده ميوهها و سبزيجات، طعم آنها را به دلخواه تعيين كرد و مثلا هندوانهاي با طعم ليمو و يا توت فرنگي با طعم موز پرورش داد.
يك كاربرد ديگر اين دانش انست كه با استفاد ه از آن ميتوان به شيوه اي كاملا سازگار با محيط زيست، با آفات نباتي مبارزه كرد.
در مقالهاي كه در انتشار آن لاين تازهترين شماره مجله نيچر ظاهر شده است، پروفسور سي.اس.رامان و همكارانش در دانشگاه تگزاس گزار دادند كه قادرند آنزيمهاي طعمدهنده موجود در يك گياه معمولي و فراوان به نام آرابيدوپسيس تاليانا را با شيوههاي مهندسي ژنتيك تغيير دهند.
آرابيدوپسيس تاليانا گياه كوچكي است كه به علت كوچكي و رشد آسان، زمان كوتاه زادآوري و برخورداري از كوچكترين ژنوم (سه هزار ژن روي فقط ۵جفت كروموزوم) و نداشتن دي ان آي تكراري، براي پاسخگويي به انواعي از پرسش ها درباره ي رشد و نمو گياه ، تكامل و مسائل ژنتيكي ، هم چنين در انواعي از پژوهشها مانند فتوسنتز ، مقاومت در برابر بيماريها ، گل دهي و غيره مورد استفاده قرار ميگيرد.
اين آنزيمها يعني آلين اكسيد سنتاز ( )AOSو هيدروپروكسيد لياز ( ,)HPLبه ترتيب جاسمونيت (عامل بوي خاص گلهاي ياس) و بوي برگهاي سبز (جي.ال.وي )GLVتوليد ميكنند. اين جي الويها عطر خاص ميوهها و سبزيجات را به آنها ميبخشند.
جي الويها و جاسمونيتهايي كه از گياه متصاعد ميشود براي دفع شكارچيان آن نيز به كار گرفته ميشود. بايد در نظر داشت كه گياهان پاي فرار از آفات مختلف را ندارند و ناگزيرند كه به نحوي با آنها روبرو شوند كه يكي از اين روشها انتشار بو در هوا براي جذب شكارچيان آفات است.
مهندسي و اصلاح ژنتيكي بوي برگ سبز (جي الو) بالقوه ميتواند در ايجاد راهبر دهاي سازگار با محيط زيست جهت مبارزه با آفات به كار گرفته شود ضمن آن كه ميتوان از اين كار براي تغعيير در طعم مواد خوراكي نيز استفاده كرد.
براي مثال، بوي روغن زيتون بكر ناشي از مواد فراري است كه توسط زيتون سنتز شده است . با اصلاح و ايجاد تغيير در فعاليت انزيمهايي كه اين مواد را توليد ميكنندو ميتوان طعم روغنهاي توليدي را تغيير داد.
اين مطالعه، نظر قبلي دانشمندان را مبني بر اين كه آنزيمهاي طعمدهنده فقط در گياهان يافت ميشود، رد ميكند.
استاد راهنماي اين تحقيق گفت : ما كشف كردهايم كه اين آنزيمها در حيوانات آبزي مانند شقايق دريايي و مرجانها نيز موجود است اما هنوز نمي دانيم آنها در اين ارگانيسمها چه ميكنند.
شنبه 2 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]