واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: برنامههاي بورس براي ترويج راهبري شركتها تشريح شد
اقتصاد. همايش راهبري شركتي. مديرعامل بورس
مديرعامل شركت بورس با ذكر مشكلات ناشي از عدم اجراي نظام حاكميت شركتي، اقدامهاي انجام شده شركت در اين رابطه و برنامههاي موجود براي ترويج راهبري شركتي را تشريح كرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، علي رحماني روز چهارشنبه در همايش نظام راهبري شركتي با بيان اينكه استقرار نظام راهبري شركتي از بعد جهاني، ملي و بازار سرمايه اهميت دارد، اظهار داشت: بانك جهاني هر ساله گزارشي از نحوه كسب و كار در كشورها منتشر ميكند كه يك فصل آن به حمايت از سرمايه گذاران اختصاص دارد.
وي ادامه داد: شاخصهاي ارزيابي براي حمايت از سرمايهگذاران شامل ميزان افشا معاملات با اشخاص وابسته، تعريف مسئوليتهاي مديران و سهامدار كنترلكننده ، سهولت پيگرد قانوني مديران، جايگاه كميته حسابرسي، دسترسي سهامداران به اطلاعات شركت، وضع جرايم براي معاملات مبتني بر اطلاعات نهاني است.
رحماني با اشاره به اينكه اين شاخصها عناصر مورد تاكيد در نظام راهبري شركتي هستند و انجمن ماليه بينالملل نيز رويه مشابهي دارد، ادامه داد:
استقرار يك نظام راهبري شركتي موثر در شركتها در سراسر كشور موجب خواهد شد كه ارزيابي نهادهاي جهاني از ريسك كشور تغيير يابد.
وي در خصوص عدم وجود يك نظام راهبري شركتي و خسارات ناشي از نبود آن براي مردم، گفت: آن دسته از فعاليتهاي صدر اصل ۴۴كه سرمايه گذاري، مالكيت و مديريت آنها براي بخشهاي خصوصي و تعاوني مجاز است بايد در قالب شركتهاي بزرگ انجام شود زيرا نيازمند جمع آوري سرمايههاي مردمي است.
در قانون اصل ۴۴در حالي ايجاد بانك ها، موسسات مالي و اعتباري و ساير بنگاههاي واسطه گري پولي فقط در قالب سهامي عام مجاز است كه گسترش مالكيت عمومي به عنوان روشي براي توزيع عادلانه تر ثروت در سياستهاي نظام پيگيري ميشود و براين اساس انتظار است در آينده درصد زيادي از مردم سهامدار شركتهاي سهامي بزرگي باشند كه در مديريت آن نقش چنداني ندارند.
مديرعامل شركت بورس تصريح كرد: اين موضوع از ديد بازار سرمايه نيز بسيار حياتي است در شرايطي رسواييهاي مالي در بورس آمريكا از جمله ورشكستگي شركت انرون باعث تغيير و تحولات اساسي در مقررات و قوانين اداره شركتهاي سهامي عام و حرفه حسابرسي شد كه در ايران نيز مشكلات مشابهي وجود دارد ولي به دليل كوچك بودن شركتها و نگاه افكار عمومي و دولتمردان توجه زيادي به آن نشده است.
رحماني ادامه داد: در حال حاضر نيز تعداد زيادي از شركتهاي بورس به دليل عدم وجود يك نظام راهبري شركتي مناسب به تابلوي چهارم منتقل شده اند و مردم ضرر و آسيب ديدهاند و معاملات با اشخاص وابسته در شرايط يك روش رايج براي خروج سود و ثروت از شركتها به نفع سهامداران كنترلكننده است كه نه حسابرسان درست به اين موضوع پرداختهاند و شفافسازي كردهاند و نه كميته حسابرسي براي بررسي و اظهارنظر در خصوص اين معاملات وجود دارد.
وي با بيان اينكه نظامهاي كنترل داخلي كه بتواند از حقوق سهامداران حفاظت و حمايت كند با مشكلات اساسي مواجه است، خاطر نشان كرد: مسئوليتهاي هيات مديره در استقرار اين نظامها و شناسايي و كنترل ريسك نه تبيين شده و نه به درستي اجرا ميشود و اطلاع رساني به موقع و شفافيت اطلاعاتي چندان جدي تلقي نميشود و پيامدهاي ارائه اطلاعات غيرقابل اتكا و با تاخير دامنگير مديران نميشود و پرداخت به موقع سوديك وظيفه شركت تلقي نميشود و سهامداران شكايتهاي زيادي از خلا قوانين و مقررات و بيتوجهي برخي از شركتها به آنان دارند كه اين آشكارا تضييع حقوق سهامداران است.
به گفته وي پاسخگويي هيات مديره و حسابرسان، برقراري ارتباطات موثر بين شركت و سهامداران، حضور موثر نمايندگان سهامداران اقليت، فعال نمودن سهامداران خرد براي شركت موثرتر در مجامع عمومي شركتها، نظام راي دهي و وكالت سهامداران چالشهاي اساسي شركتها در بورس اوراق بهادار تهران هستند و سرمايهگذاران خارجي نيز از نبود استانداردهاي راهبري شركتي با كيفيت در ايران اظهار نارضايتي ميكنند و آن را مانعي براي ورود سرمايههاي خارجي به ايران ميدانند.
مديرعامل شركت بورس در خصوص ضرورت پيشگيري و كاهش تخلفات، اظهار داشت:
اگرچه قانون بازار اوراق بهادار تمهيدات مناسبي براي حمايت از سرمايه گذاران اتخاذ كرده و زمينه برخورد جدي با تخلفات را فراهم آورده و سازمان بورس نيز پروندههايي را براي متخلفان تشكيل داده و در مواردي به نتيجه رسانده ولي براي پيشگيري و كاهش تخلفات، بهبود سلامت بازار سرمايه و جلب و حفظ اعتماد سرمايهگذاران بايد نظام راهبري شركتي در بورس تدوين و به مورد اجرا گذاشته شود.
رحماني، نگرش شركت بورس به نظام راهبري شركتي را اقدامي پيشگيرانه براي حمايت از حقوق سهامداران به خصوص سهامداران خرد معرفي كرد و گفت: پس از بررسي تلاشهاي قبلي در تهيه پيش نويس نظام راهبري شركتي، شركت بورس به عنوان يك نمونه آزمايشي براي پيادهسازي راهبري شركتي انتخاب و آيين نامه راهبري شركتي بورس تدوين و جهت تصويب به هيات مديره ارايه شد.
مديرعامل شركت بورس، به برنامههاي بورس براي ترويج راهبري شركتي و ضرورت تدوين مقررات راهبري شركتي از سال ۸۲در سازمان كارگزاران بورس اوراق بهادار اشاره كرد و گفت: در آن زمان كارگروهي تشكيل و پيش نويس آئين نامه ي راهبري شركتي تهيه شد و در سال ۸۵سازمان بورس ترجمه اصول حاكميتي شركتي سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه OECDرا منتشر كرد و پس از تشكيل شركت بورس آئين نامهاي براي اجرا در شركت بورس تهيه و در سال ۸۶تصويب و به اجرا گذاشته شده است.
رحماني ادامه داد: كارگروه راهبري شركتي بورس در اواخر سال ۸۶تشكيل شد و تاكنون ضمن ترجمه مطالعه پيمايشي انجام شده توسط سازمان بينالمللي كميسيونهاي بورسهاي اوراق بهادار IOSCOدر خصوص نظام راهبري شركتي به بررسي مقررات بورس نيويورك و مالزي پرداخته است كه در نهايت مقررات مالزي متناسب با شرايط كشور تشخيص داده شد و مبناي كار قرار گرفت.
وي افزود: همزمان كارگروه حقوقي راهبري شركتي با حضور سه حقوقدان خارج از شركت براي تطبيق اين مقررات با قوانين كشور و ارائه راهكارهاي اجرايي تشكيل شد و اين دو كارگروه پيشرفت خوبي داشته اند.
به گفته وي كارگروه راهبري شركتي طوري ساماندهي شده كه بتواند در آينده در اين زمينه به شركتهاي پذيرفته شده در بورس خدمات مشاوره بدهد و كارگروه مديريت ريسك بورس اوراق بهادار تهران نيز مطالعات زيادي در خصوص مباني مديريت ريسك و كنترلهاي داخلي در شركتها انجام داده است كه نتيجه كار آنها در آينده نزديك منتشر خواهد شد.
وي، ايجاد بازار مديريت حرفهاي و تدوين مباني حقوق و مزايا و پاداش مديران را از دغدغههاي اصلي در نظام راهبري شركتي دانست و ابراز اميدواري كرد: تا پايان سال جاري مطالعات در اين حوزه نيز آغاز شود و ارتباط موثر با سهامداران به عنوان يكي از عناصر راهبري شركتي نيز مورد توجه قرار گيرد.
وي معتقد است: حساسيتهاي زياد حاكم بر موضوعات نظام راهبري شركتي ايجاب ميكند كه به فرهنگسازي و آشناسازي مديران و كارشناسان با ساختار و عناصر اين نظام اهميت زيادي داده شود.
رحماني با بيان اينكه در نيمه دوم سال جاري پيش نويس نظام راهبري شركت هاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جهت نظرخواهي عمومي منتشر و پس از تدوين متن نهايي آن جهت تصويب به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال خواهد شد، افزود: البته قانون تجارت جديد نيز در مجلس شوراي اسلامي در دست بررسي است و برخي از موضوعات اين نظام كه بايد در قانون درج شود به موقع به مبادي ذيربط منعكس خواهد شد.
وي تصريح كرد : بيترديد تهيه نظام راهبردي شركتي مناسب و استقرار آن مستلزم همكاري و مساعدت گروههاي زيادي است و تشكيل كارگروههاي راهبري شركتي در اتاق ايران، كانون سرمايهگذاري ايران، انجمن مديران مالي حرفه اي و جامعه ي حسابداران رسمي ميتواند به انجام اين مهم كمك كند، همچنين همانند بسياري از كشورها تشكيل انجمن راهبري شركتي براي روزآمد كردن دانش و انتقال تجارب و نيز ترويج بهترين رويههاي راهبري شركتي بسيار راهگشا خواهد بود كه البته هيچ قانون و مقرراتي به اندازه ي اراده مديران دلسوز و امانت دار نميتواند به بهبود نظام راهبري شركتها كمك كند.
مديرعامل شركت بورس گفت: نظام راهبري شركتي از ديد جهاني روشي براي حمايت از حقوق سرمايهگذاران است و برجذب سرمايههاي خارجي و درجه ي ريسك كشور تاثيرخواهد گذاشت و با اجراي قانون اصل ۴۴و واگذاري شركتهاي دولتي و ايجاد شركتهاي سهامي عام جديد، بازار سرمايه گسترش خواهد يافت و خانوارهاي بيشتري پس اندازهاي خود را وارد بورس خواهند كرد.
وي گفت: اين روش سرمايهگذاري اگرچه انطباق بهتري با احكام اسلامي دارد و موجب نظارت عموم بر فعاليتهاي اقتصادي و بهبود شفافيت اقتصاد خواهد شد ولي موفقيت آن در گروه استقرار نظام راهبري شركتي مناسب در شركت ها است.
رحماني افزود: بورس اوراق بهادار تهران هم از اين لحاظ كه بيش از ۶ هزار نفر سهامدار دارد و هم رسالت ايجاد فضاي امن و بهبود سلامت بازار اوراق بهادار را به عهده دارد، تدوين نظام راهبري شركتي را در دستور كار خود قرار داده و موفقيت در اجراي پروژه مستلزم فرهنگ سازي، آموزش، همدلي و پشتيباني نهادهاي مختلف است و به لحاظ اثرات قابل توجه اجراي اين نظام، انتظار ميرود كه با استقبال خوب جامعه اقتصادي، تصميم سازان، دولتمردان و قانونگذاران مواجه شود.
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]