واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: همه ی داستان زیر سر غده ای است که نامش را پروستات گذاشته اند و فقط در مردان می توان پیدایش کرد. این که پروستات چه قدر برای بدن آقایان اهمیت دارد، جای خود دارد، اما آن چه کمتر مردی به آن فکر می کند این است که پروستات، پتانسیل بالایی برای سرطانی شدن دارد و اگر این گونه نبود، عنوان دومین سرطان شایع را بعد از سرطان ریه در آقایان به خود اختصاص نمی داد. این در حالی است که خیلی از مردان حتی نمی دانند پروستات چیست!
پروستات را غده ای صنوبری شکل می دانند که با ترشح مایعی در منی محیطی را فراهم می کند که اسپرم ها در آن بتوانند زنده بمانند و همچنان تا زمان لقاح فعالیت کنند. این غده که در زیر مثانه قرار دارد با بالا رفتن سن تغییراتی پیدا می کند که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
همان طور که گفته شد، پروستات پتانسیل بالایی برای سرطانی شدن دارد و این حالت ارتباطی مستقیم با بالا رفتن سن دارد. از این رو بر هر مردی واجب است تا اولا با ماهیت این غده در بدن خود آشنا شود و سپس مراقب آن باشد تا در دام این سرطان نیفتد. هم اکنون در ایالات متحده، سرطان پروستات، رایج ترین بیماری در مردان محسوب می شود و در دنیا دومین علت مرگ و میر بعد از سرطان ریه به شمار می آید. حال با این تفاسیر باز هم می خواهید نسبت به این غده ی پُر رمز و راز در بدن تان بی تفاوت باشید؟
همه می خواهند بدانند سرطان پروستات از کجا آغاز می شود و دقیقا این همان نکته ای است که تمام پزشکان این روزها روی آن مانور می دهند. به این معنا که نه تنها سرطان پروستات، بلکه بسیاری از سرطان های دیگر اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند، به راحتی قابل درمان هستند و نباید اصلا نگران باشید، اما سرطان پروستات از جمله سرطان هایی است که تشخیص دیررس بیماری، بسیاری از امیدهای درمانی را از بین می برد و به همین دلیل است که شناخت علائم زودرس این بیماری از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
علائمی که باید جدی گرفته شوند
اگر می خواهید علائم هشدار دهنده ی سرطان پروستات را بشناسید، بهتر است با موارد زیر آشنا شوید.
1- اگر از جمله مردانی هستید که به تازگی دچار ادرار کردن پیاپی می شوید یا به سختی ادرار می کنید و مخصوصا سن شما هم از 60 بالا رفته حتما پروستات خود را زیر نظر یک اورولوژیست بررسی کنید.
2- بیمار عنوان می کند که جریان ادرارش ضعیف شده و دیگر با فشار نمی تواند ادرار را دفع کند یا عنوان می کند که کالیبر ادرارش کاهش یافته است و ادراری باریک دفع می کند.
3- بی اختیاری ادرار نیز از جمله علائم هشدار دهنده برای سرطان پروستات است که باید حتما علت آن مشخص شود.
4- بند آمدن ادرار که خود به عنوان بارزترین علامت تغییرات پروستات است، یعنی بیمار که عموما فردی است مُسن عنوان می کند از چندی پیش ادرارش به سختی دفع می شده و حال یک شب به دنبال یک استرس روحی دچار انسداد ادراری شده و با نگرانی بسیار به پزشک مراجعه و از درد شدید ناشی از بند آمدن ادرار شکایت می کند.
5- وجود خون در ادرار نیز یکی از علائم هشدار دهنده ی مهم به شمار می رود. گاهی این خون در مایع منی دیده می شود و باید در اسرع وقت بررسی شود.
6- دردهای مبهم در پایین شکم آقایان اهمیت دارد و باید حتما از جهت پروستات بررسی شود.
7- ناتوانی های حاد جنسی و درد شدید هنگام مقاربت نیز از علائم هشدار دهنده ی سرطان پروستات است.
8ـ علائم عمومی سرطان نیز اهمیت زیادی دارند که در برخی اوقات تنها علامت بیماری محسوب می شوند. در این بین ضعف و بی حالی شدید، کاهش اشتها و کاهش وزن شدید به طوری که اطرافیان از آن تعجب کنند، از جمله علائم مهم بروز سرطان محسوب می شود.
عواملی که باعث بروز سرطان پروستات می شوند
شاید نتوان گفت که بارزترین علت بروز این نوع سرطان چیست، اما تحقیقات آماری نشان داده همیشه مجموعه ای از علل سبب بروز سرطان پروستات در مردان شده که مهم ترین آن ها به قرار زیر است:
سن بیمار: پروستات را سرطان افراد مُسن می دانند و توصیه اکید می شود که افراد بالای 60 سال همه ساله بررسی های لازم را انجام دهند. در افرادی که سابقه ی این سرطان را در اقوام درجه یک خود دارند، این رده ی سنی، پایین تر می آید و توصیه می شود از 50 سال به بعد این بررسی ها به طور منظم هر ساله انجام شود.
عوامل ژنتیکی: ابتلای پدر، برادر و حتی عمو در یک خانواده می تواند احتمال بروز این نوع سرطان را در فرد تا حد زیادی بالا ببرد. از این رو، ارث و ژنتیک نیز به عنوان یکی دیگر از علل بروز سرطان پروستات محسوب می شود.
هورمون های اگزوژن: این عامل قابل توجه کسانی است که برای بدنسازی هورمون های تزریقی تستوسترون و ناندرولون و... استفاده می کنند. هورمون های استروئیدی و آندروژن ها که منظورمان انواع اگزوژن آن ها است(انواعی که از خارج وارد بدن می شوند) از جمله مواردی هستند که در سنین بالا ریسک بروز سرطان پروستات و همچنین سرطان بیضه را بالا می برند.
عوامل تغذیه ای: نقش تغذیه بدون شک در پیشگیری و حتی درمان همه بیماری ها اثبات شده است، اما تحقیقات اخیر پزشکان نشان داده کسانی که در رژیم غذایی شان میزان ویتامین های C و E کم است، بدن شان در مقابل ابتلا به سرطان پروستات مستعدتر است. به تازگی پزشکان اعلام کرده اند کسانی که گوجه فرنگی زیاد مصرف می کنند، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آن ها کمتر است.
بیماری های مقاربتی: بیماری های مقاربتی هم از جمله علل زمینه ساز بروز سرطان پروستات به شمار می رود. بیماری هایی از قبیل سوزاک، سیفلیس و عفونت های هرپسی، امروز اثبات شده که تنها دیگر یک بیماری ساده عفونی نیستند، بلکه با اثرات مخربی که روی پروستات می گذارند، راه را برای پیدایش این سرطان کشنده در بدن باز می کنند.
تشخيص و درمان سرطان پروستات
در قسمت اول اين مطلب درباره ي اين که علائم هشداردهنده ي اين نوع سرطان کدام هستند، توضيحاتي ارائه شد، اما بهتر است بدانيد امروز علم پزشکي به درجه اي از پيشرفت رسيده است که ديگر لازم نيست علائم باليني پديدار شوند تا پزشک و بيمار به اين نوع سرطان مشکوک شوند؛ يعني راه هايي وجود دارند که اگر بيماران از 50 يا 55 سالگي، سالانه به طور منظم انجام دهند، مي توانند اين نوع سرطان را در مراحل بسيار ابتدايي شناسايي و درمان کنند که طبيعتا شانس موفقيت، بسيار بالا مي رود.
شناسايي افراد در معرض خطر
معاينه ي غده ي پروستات: اولين اقدام در بررسي اين غده است. اين معاينه که به آن Digital rectal examination ميگويند با وارد کردن انگشت پزشک داخل مقعد بيمار و لمس اين غده انجام مي گيرد. نکته ي مهم اينجا است که به رغم اين نکته برخي مردان از انجام اين معاينه ابا دارند، اما مهم ترين بخش معاينه و بررسي پروستات همين قضيه است که با هيچ روشي از جمله سونوگرافي و آزمايش خون قابل شناسايي نيست.
اندازه گيري PSA: تومورهاي سرطاني ترکيبي را در خون آزاد مي کنند که به آن آنتي ژن اختصاصي پروستات(PSA) مي گويند. پزشک مي تواند با اندازه گيري اين ترکيب در خون به راحتي سرطان را در مراحل اوليه تشخيص دهد. از اين رو به افراد بالاي 55 سال توصيه مي شود هر ساله اين آزمايش را انجام دهند. اگر مقدار اين ترکيب در خون بيشتر از 4 نانوگرم بر دسي ليتر باشد، نگران کننده است و بايد بررسي هاي بيشتري روي بيمار صورت گيرد.
انجام "سي تي اسکن" و "ام آر اي" از نواحي شکم و پروستات نيز از جمله روش هاي ديگر است که پزشک از اين طريق
تغيير پروستات را مشاهده مي کند.
انجام بيوپسي از غده ي پروستات، کليدي ترين روش غربالگري است. اين روش زماني انجام مي شود که معاينه ي غده ي پروستات و يا آزمايش خون مورد مشکوکي را نشان داده باشد.
در اين روش با يک سوزن از پروستات نمونه برداري مي کنند و آن را زير ميکروسکوپ مي گذارند که مطمئن ترين روش تشخيصي در حال حاضر محسوب مي شود.
وقتي سرطان پيشرفت مي کند
از بحث درمان که خارج شويم مهم ترين نکته اي که مدام روي آن تاکيد کرديم، تشخيص زودرس سرطان بود. به اين معنا که وقتي صحبت متاستاز يا پيشرفت سرطان به بافت هاي مجاور مطرح مي شود، اينجا همان چيزي است که پزشکان از آن هراس دارند و به سختي مي توان به بيمار کمک کرد. بافت هايي از قبيل استخوان ها، ريه ها، مثانه، بافت هاي شکمي و روده اي از جمله نقاطي هستند که به سرعت سرطان به آن نقاط متاستاز مي دهد و درمان را بسيار مشکل مي کند. اين بيماران معمولا خيلي عمر نمي کنند و بيماري در کوتاه ترين زمان ممکن، آن ها را از پا در مي آورد.
چشم اميد بيماران سرطاني به روش هاي نوين درماني
متاسفانه سرطان پروستات از جمله سرطان هايي است که به سرعت در بدن پخش مي شود اگر بيمار به علائم هشدار دهنده بي تفاوت باشد و سرطان در بدن شکل بگيرد، درمان او هر روز مشکل تر خواهد شد.
چند روش درماني در حال حاضر رايج ترين روش هاي درماني هستند:
جراحي: عمل جراحي پروستاتکتومي هم اکنون به عنوان درمان طلايي بيماران مبتلا به سرطان پروستات محسوب مي شود. مهم ترين اصل در اين سرطان اين است که سرطان کاملا محدود به غده ي پروستات باشد و از غده بيرون نزده باشد. اين روش درماني در کساني کاربرد دارد که بيماري آن ها در مراحل اوليه تشخيص داده شود. به همين دليل است که اين قدر به علائم هشدار دهنده اهميت داده مي شود.
کرايوتراپي: در اين روش پزشک از سرماي شديد براي درمان سرطان محدود به غده ي پروستات و از آن مهم تر سرطان هاي کوچک و موضعي استفاده مي کند. در اين روش ابتدا يک سوند مخصوص(probe) سونوگرافي وارد مقعد مي شود تا پزشک بتواند تصوير سرطان مورد نظر را روي صفحه ي دستگاه مشاهده کند. سپس پزشک با فرستادن يک سوند درون غده ي پروستات از طريق شکاف کوچکي بين مقعد و کيسه ي حاوي بيضه ها نيتروژن مايع را به غده ي پروستات هدايت مي کند. نيتروژن مايع در داخل بافت منجر به انجماد بافت و انهدام سلول هاي سرطاني بافت غده ي پروستات مي شود.
همان طور که گفته شد از اين روش در درمان سرطان هاي کوچک و موضعي استفاده مي کنند و از جمله مهم ترين عوارض اين روش درماني، آسيب ناشي از نيتروژن مايع به بافت هاي مجاوري چون مثانه و روده ها است.
شيمي درماني: طبيعتا شيمي درماني از جمله روش هاي درماني ثابت در بيشتر سرطان ها است و در اين ميان در درمان سرطان هاي پروستات نيز کاربرد دارد. در اين روش با استفاده از داروهاي شيمي درماني که عملا داروهايي سلول کش هستند، بافت هاي سرطاني را منهدم مي کنند و نکته ي مهم اين است که به تازگي اخيرا با پيشرفت هايي که در عرصه ي داروهاي شيمي درماني رخ داده، ديگر از خيلي از آن عوارض وخيم، خبري نيست و بيماران با کمترين عارضه که عموما هم برگشت پذير هستند، فرآيند درماني خود را طي مي کنند.
سرطان پروستات از جمله سرطان هايي است که به سرعت در بدن پخش مي شود، اگر بيمار به علائم هشدار دهنده بي تفاوت باشد و سرطان در بدن شکل بگيرد، درمان او هر روز مشکل تر خواهد شد
راديوتراپي: از آن جا که تومور ممکن است در برخي اوقات به دليل تشخيص ديررس، بافت هاي اطراف غده ي پروستات را در بر گرفته باشد، انجام جراحي و برداشتن غده ي پروستات ميسر و امکان پذير نيست. در چنين وضعيتي از روش هاي درماني گسترده تري مانند راديوتراپي استفاده مي شود.
در اين روش پزشک به دنبال 2 هدف است:
يکي اين که در ابتدا جلوي پيشرفت سرطان را بگيرد و سپس سلول هاي سرطان را از بين ببرد که معمولا اثرات درماني خوبي در اين روش ها ديده مي شود.
راديوتراپي خارجي: در اين روش بيمار در معرض تشعشع قرار مي گيرد. اشعه از چند زاويه ي مختلف از خارج بدن به تومور هدايت مي شود. اين روش کاملا بدون درد است ولي بيمار از عوارض جانبي مانند تحريک پذيري مقعد، اسهال و خستگي مفرط ناشي از تابش پرتو، شکايت مي کند. اثرات اشعه ممکن است واکنش هاي پوستي به صورت التهاب، خارش، سوزش، ترشح و... داشته باشد. تهوع، استفراغ، بي اشتهايي و آسيب هاي عروقي و تنفسي مي توانند از ديگر عوارض جانبي راديوتراپي باشند. همچنين راديوتراپي ممکن است باعث سرکوب سيستم خون ساز بدن و کاهش گلبول هاي سفيد و ضعف سيستم ايمني بدن و در نهايت بروز عفونت شود.
راديوتراپي داخلي يا براکي تراپي(Brachy therapy): براکي تراپي براي رساندن مستقيم مقدار زيادي اشعه به ضايعه ي بدخيم است. در اين روش، در اتاق عمل با استفاده از سرنگ هاي نازک، مواد يونيزه در بدن بيمار کاشته مي شوند.
هورمون درماني: اگر خاطرتان باشد گفتيم عوامل هورموني همچون تستوسترون از جمله علل زمينه ساز بروز اين نوع سرطان به شمار مي رود. از اين رو در مبحث درماني نيز از داروهايي که ميزان تستوسترون را در خون پايين مي آورند براي درمان سلول هاي سرطاني و مهار پيشرفت بيماري استفاده مي کنند. البته اين نوع روش درماني به دليل عوارض جانبي ناخوشايند براي آقايان از جمله درد و رشد سينه ها مدت ها است که با استقبال کمتري هم از سوي پزشک و هم از سوي بيمار مواجه مي شود
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1479]