واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: همكاريهاي ايران و تركيه به نفع صلح و پيشرفت منطقه است
سرويس سياسي - اجتماعي: مذاكرات هيات عاليرتبه ايران و تركيه عصر پنجشنبه به رياست محمود احمدينژاد و عبدالله گل روساي جمهوري دو كشور در استانبول برگزار شد.
به گزارش ايرنا، دكتر محمود احمدينژاد در آغاز اين مذاكرات با اشاره به اين كه ايران و تركيه دو كشور بزرگ، نيرومند و با سابقه تمدن كهن و فرهنگي غني و توانمنديهاي بالا هستند، گفت: همكاريهاي دو ملت هم به سود هر دو و هم به سود صلح،امنيت و پيشرفت در منطقهاست.
رئيس جمهوري كشورمان روابط دو كشور ايران و تركيه را پايدار و رو به گسترش دانست و با اشاره به همكاريهاي مشترك در زمينههاي مختلف به ويژه اقتصادي و تجاري گفت: ما آماده جهش در روابط اقتصادي و تجاري هستيم و آمادهايم حجم مبادلات تجاري را تا سقف 20 ميليارد دلار تا چهار سال آينده افزايش دهيم.احمدينژاد با بيان اين كه مساله گروههاي تروريستي و قاچاق مواد مخدر به زيان همه بشريت و منطقه است، گفت: ما بايد در راه مبارزه با نيروهاي تروريستي و قاچاق مواد مخدر همكاريهاي بيشتري داشته باشيم.
رئيس جمهوري با اشاره به اين كه در زمينه همكاريهاي مشترك هيچ محدوديتي وجود ندارد، گفت: ما پيشرفت و امنيت تركيه را پيشرفت و امنيت ايران ميدانيم و متقابلاً مطمئن هستيم تركيه نيز از امنيت و پيشرفت ما شاد ميشود.
فصل جديد در روابط
عبدالله گل رئيس جمهوري تركيه نيز در اين مذاكرات، روابط دوجانبه را مستحكم دانست و با بيان اين كه با سفر آقاي احمدينژاد به تركيه فصل جديدي از روابط دو جانبه آغاز شده است گفت: ايران و تركيه دو كشور بزرگ منطقه هستند و همكاريهاي مشترك آنها ميتواند هم به سود دو ملت و هم منطقه باشد.وي درباره تروريسم و قاچاق مواد مخدر در منطقه گفت: تركيه مايل است اين معضل در منطقه ريشهكن شود، اما همكاري كشورهاي منطقه به ويژه ايران، تركيه و عراق ميتواند در ريشهكن كردن اين معضل مثمرثمر باشد.
مصاحبه مطبوعاتي روسا
رئيس جمهوري ايران در مصاحبه مطبوعاتي مشترك با همتاي تركيهاي خود گفت: با حفظ حقوق مسلم و قانون خودمان، مذاكرات ژنو را ادامه ميدهيم و از هر ابتكار جديدي كه توسط دوستانمان ارائه شود نيز استقبال ميكنيم.
رئيس جمهوري تركيه نيز با بيان اين كه درباره برنامه هستهاي و مسائل منطقهاي با رئيس جمهوري ايران گفتگو كرده است گفت: تركيه خواهان حل مساله هستهاي ايران از طريق سياسي است و روند سازندهاي در مورد بسته پيشنهادي 1+5 آغاز شده است.احمدينژاد هم مناسبات و روابط ايران و تركيه را عميق، برادرانه و رو به گسترش ارزيابي كرد و گفت كه مذاكرات جامع، سازنده و مفيدي با همتاي تركيهاي خود انجام داده است.وي با اشاره به توافقات مهمي كه بين دو كشور به دست آمده است افزود: اين توافقات موجب جهش در گسترش مناسبات و همكاريها در عرصههاي منطقهاي و بينالمللي خواهد شد.رئيس جمهوري گفت: مناسبات تجاري دو كشور در چهار سال آينده از 10 ميليارد دلار فعلي به 20 ميليارد دلار افزايش خواهد يافت.
احمدينژاد افزود: در زمينههاي سرمايهگذاري مشترك در انرژي، نفت، گاز و برق به توافقات خوبي دست يافتهايم.
رئيس جمهوري گفت: در زمينههاي حمل و نقل و راهآهن هم مناسبات توسعه خواهد يافت و سال آينده نيز به عنوان سال ايران و تركيه در عرصه فرهنگي نامگذاري شده است كه برنامههايي به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.
احمدينژاد اظهار داشت: مساله هستهاي فقط بهانهاي است كه دولت آمريكا بدخواهيهاي خود را نسبت به ملت ما نشان دهد. البته در اين مساله ما مسير طولاني را طي كرديم، خوشبختانه همه طرفها به اين نتيجه رسيدند كه اين مساله تنها از طريق گفتگوها قابل ادامه دادن است.
رئيس جمهوري با اشاره به اين كه آناني كه بمب دارند بايد در ذهنشان بين انرژي اتمي و بمب فاصله قرار بدهند تا همه ملتها بتوانند از اين انرژي پاك و تجديد شونده و رفيق محيط زيست استفاده كنند، افزود: اميدواريم كه اين منطق روشن را بفهمند.
البته اگر نفهمند تغييري در واقعيت اتفاق نميافتد. ما اهل گفتگو هستيم براساس قانون و عدالت، كساني اگر به قانون و عدالت، گردن ننهند خودشان ضرر خواهند كرد. تغيير در اراده ملت ايران اتفاق نخواهد افتاد.
رئيس جمهوري تركيه نيز بر حمايت آنكارا در يافتن راهحل ديپلماتيك براي پرونده هستهاي ايران تاكيد كرد.
گل اضافه كرد: در مورد همكاريهاي دو كشور در زمينه انرژي گاز، برق و نفت به طور گسترده گفتگو شد و مساله كاهش ميزان گاز صادراتي ايران به تركيه در فصل زمستان و راههاي مقابله با آن مورد بررسي قرار گرفت.
نشست با بازرگانان بخش خصوصي
اين گزارش حاكي است: روساي جمهوري ايران و تركيه بعدازظهر جمعه در ديدار با شماري از بازرگانان بخش خصوصي تركيه در استانبول هم با اطلاع از مسائل و مشكلات آنان براي توسعه روابط اقتصادي و تجاري دو كشور، بر حل اين مشكلات از سوي تهران و آنكارا تاكيد كردند.
احمدينژاد با بيان اين كه مشكلات موجود در زمينه ارتقاي مناسبات تجاري و اقتصادي بانكي، حقوقي، گمركي، انرژي و حمل و نقل بايد به كار مشترك روساي جمهوري دو كشور حل شود.
وي پيشنهاد تشكيل يك كار گروه مشترك براي بررسي مسائل بانكي دو كشور را ارائه داد و آمادگي ايران را براي اعمال تعرفههاي تجاري اعلام كرد و افزود: مقررات و مسائل حقوقي را نيز ميتوانيم اصلاح و هماهنگ كنيم و در زمينه بهاي سوخت كاميونهاي تركيه كه از خاك ايران عبور ميكنند نيز آمادهايم توافقنامه جامع انرژي را بين دو كشور به امضا برسانيم.
رئيس جمهوري تركيه نيز در اين نشست با بيان اين كه هر دو كشور ظرفيتهاي بالايي براي توسعه روابط اقتصادي و بازرگاني دارند و در اين زمينه اختلافي وجود ندارد افزود: ولي بايد كار زيادي براي دستيابي به آن انجام شود. وي تصريح كرد: مشكلات از دو راه حل كاستيهاي بانكداري و برطرف كردن موانع حقوقي در تركيه و در ايران قابل حل است.
امضاي پنج سند همكاري
خبر ديگر اين كه در پايان مذاكرات هياتهاي رسمي ايران و تركيه كه به رياست محمود احمدينژاد و عبدالله گل برگزار شد، 5 سند همكاري در زمينههاي مختلف امنيتي، اقتصادي و فرهنگي امضا شد.
به گزارش ايرنا، اولين موافقتنامه همكاري در زمينه امنيتي از سوي منوچهر متكي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران و بشير آتالاي وزير كشور تركيه امضا شد.به موجب اين موافقتنامه، دو كشور در زمينه مبارزه با جرائم سازمانيافته، تروريسم و مواد مخدر همكاريهاي خود را توسعه خواهند داد.
ياداشت تفاهم ديگر نيز در زمينه همكاري محيط زيست بود كه توسط محمد شمشك وزير مسئول در امور خزانهداري و رئيس طرف ترك كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي و تجاري ايران و تركيه و وزير خارجه و رئيس طرف ايراني كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي ايران و تركيه امضا شد.
سند ديگر همكاري در زمينه حمل و نقل بود كه آن را نيز محمد شمشك و متكي امضا كردند.
دو يادداشت تفاهم در زمينه توسعه همكاري در گردشگري و كتابخانههاي ملي دو كشور نيز توسط رحيم مشاعي معاون رئيس جمهوري ايران و عصمت ييلماز معاون وزير فرهنگ و گردشگري تركيه امضا شد.
گفتگوي احمدينژاد و اردوغان
رئيس جمهوري كشورمان و رجبطيب اردوغان نخستوزير تركيه نيز پس از ديدار خود كه پشت درهاي بسته انجام شد. بر اجراي توافقهاي همهجانبه بين دو كشور تاكيد كردند.
طرفين با اشاره به لزوم اجرايي شدن همهجانبه توافقهاي همهجانبه انجام شده در مذاكرات هياتهاي رسمي، بر اجرايي شدن اين توافقها در مدت زمان كوتاهي تاكيد كردند.
رئيس جمهوري در ديدار علي باباجان وزير خارجه تركيه با وي هم نقش تركيه را در مسائل جهاني، تاثيرگذار دانست و نسبت به توسعه هرچه بيشتر روابط اقتصادي و تجاري دو كشور ابراز اميدواري كرد.
گفتگو با اصحاب رسانهها
رئيس جمهوري در جمع نخبگان و اصحاب رسانههاي تركيه گفت: هر دولتي كه در آمريكا بر سر كار بيايد بايد براي برقراري رابطه با ايران دو كار انجام دهد، نخست توان خود را از بيرون از مرزهايش به مشكلات اساسي داخل خود معطوف كند و ديگر اين كه در پي گفتگو با ايران باشد.
وي افزود: در طرف ايراني، موضعگيريها، جهتگيريها و اهداف سياست خارجي مناسب است و اين موضوع از عمق تاريخ و اعتقادات برخاسته است، اما در طرف آمريكايي امكان تغيير رويكرد و جهتگيري وجود دارد و اين امكان بسيار هم زياد است.
احمدينژاد در اين ديدار در پاسخ به سئوالهاي حضار با اشاره به اين كه آمريكا 28 سال پيش به طور يكجانبه روابط خود را با ايران قطع كرد، افزود: در سايه تحريمهاي آمريكا، ايران كشوري با توانايي هستهاي شده است اكنون در زيستفناوري و ريزفناوري نيز جزو پنج كشور نخست جهان هستيم.
وي با اشاره به اين كه هيچ كشوري توانايي حمله به ايران را ندارد، تصريح كرد: اكنون آمريكا يك ارتش شكستخورده ضعيف در اختيار دارد و به لحاظ سياسي هم در انزواست، پس با چه ابزاري به ايران حمله خواهد كرد؟
احمدينژاد پيوستن تركيه در اتحاديه اروپا را پلي براي روابط صلحآميز اروپا و منطقه خواند و افزود: اروپاييان نادان هستند، براي اين كه براي ورود تركيه به اتحاديه شرط تعيين ميكنند.
وي با بيان اين كه ايران اسلامي اكنون در بيوتكنولوژي جزو پنج كشور اول و در نانو تكنولوژي جزو 10 كشور اول دنياست، تصريح كرد: اينها همه به خاطر تحريم آمريكا بوده است و دولت ما تصميم دارد در مقابل آن ايستادگي كند.
احمدينژاد با اشاره به اين كه ميخواهم احساسم را نسبت به روابط ايران و تركيه در يكي دو جمله بيان كنم، افزود: ما فكر ميكنيم ايران و تركيه ميتوانند مكمل همديگر باشند و همكاري و نزديكي آنان يك قدرت بزرگ خواهد ساخت كه به نفع صلح و امنيت منطقه و به نفع صلح جهاني است و ما بايد با خودباوري و اطمينان به داشتههاي خودمان و با همكاري، راه طولاني رسيدن به قله عزت را طي كنيم.
بيانيه مشترك
همچنين در بيانيه مشتركي كه وزارتخانههاي نفت و نيروي جمهوري اسلامي ايران و وزارت انرژي و منابع طبيعي تركيه در حضور روساي جمهوري دو كشور در استانبول صادر كردن، بر توسعه و تعميق همكاري بين ايران و تركيه در زمينه انرژي برق و گاز تاكيد شد.
در اين بيانيه آمده است: ايران و تركيه با توجه به اهميت و ويژگي خاص بخش انرژي در توسعه اقتصادي هر دو كشور و نقش آن در توسعه روابط اقتصادي و تجاري بين دو كشور، تصميم دارند در بالاترين سطح از اجرايي شدن طرحهاي بيشتر در زمينه گاز طبيعي و برق، حمايت كنند.طرفين در اين بيانيه با اشاره به اسنادي كه در زمينه گاز طبيعي و برق در سالهاي 2007 و 2008 بين دو كشور به امضا رسيده است تاكيد كردند كه تهران و آنكارا در نهايي كردن اين توافقات بكوشند.
شايان ذكر است كه براساس توافقات بين وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران و وزارت انرژي و منابع طبيعي تركيه، مشاركت تركيه در توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، احداث مشترك نيروگاههاي آبي و گازي در خاك جمهوري اسلامي ايران و تركيه و احداث خطوط لوله انتقال گاز ايران به تركيه و انتقال گاز تركمنستان به تركيه از قلمرو جمهوري اسلامي ايران نيز مطرح شده است.
خبر ديگر اين كه رئيس جمهوري و هيات همراه روز جمعه از موزه مشهور توپقاپي استانبول ديدن كردند.
خبرگزاري د پ آ آلمان هم نوشت: سفر دكتر محمود احمدينژاد رئيس جمهوري اسلامي ايران به تركيه همه تلاشهاي اسرائيل و آمريكا را براي انزواي ايران از هم پاشيد.
گزارش ايرنا ميافزايد: رئيس جمهوري اسلامي ايران به اتفاق هيات همراه پس از ديدار دو روزه از تركيه، سحرگاه شنبه وارد تهران شد.
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]