واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: كريستين ساينس مانيتور.. پيروزي بزرگ روسيه در قفقاز
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1387/05/24
روزنامه كريستين ساينس مانيتور در مقاله اي درباره جنگ اخير در گرجستان نوشت: مسكو صاحب نفوذ شده،رهبر غرب گراي گرجستان را تهديد و غرور ملي را تقويت كرده است.
اين روزنامه در شماره امروز خود در اينترنت در مطلبي به قلم رابرت ماركواند نوشت: ظرف كمتر از يك هفته از عمليات نظامي كه با تهاجم گرجستان به استان جدايي طلب اوستياي جنوبي اغاز شد مسكو برنده فوري ميدان بوده است. غرب كه هنوز بهت زده است به دنبال راههايي براي نكوهش روسيه به علت تهاجم نامتناسب به داخل گرجستان است كه شكل بازي راهبردي در منطقه قفقاز و فراسوي انرا به نفع برتري عظيم روسيه تغيير داده است.
فرانكو هيسبرگ مشاور ويژه بنياد تحقيقات راهبردي در پاريس مي گويد: "اگر روس ها اكنون خصومت ها را متوقف كنند موقعيت راهبردي كلي در منطقه قفقاز را به زيان امريكاييها تغيير خواهند داد. هيچ كسي در گرجستان، خطوط لوله و پروژه هاي مشترك جديد سرمايه گذاري نخواهد كرد...اين بازي تمام است. روس ها در نمونه جديد بازي بزرگ مي توانند برنده باشند."
دامنه اين پيروزي مهم است: مسكو علاوه بر نفوذ وسيع، ارتش گرجستان را از توان انداخته ، مانع از دستيابي تفليس به موقعيت دلخواهش در ناتو شده و ميخائيل ساكاشويلي رهبر گرجستان را در موقعيت شكننده اي قرار داده است. مسكو همچنين هشدار نماديني به اوكراين درباره تمايلات غرب گرايانه اش داده، بر اينده خطوط لوله نفت و گاز تاثير گذار بوده، مانع بازپس گيري استانهاي جدائي طلب ابخازيا و اوستياي جنوبي توسط گرجستان شده و مجموعه اي از ارزشهاي سياسي افراطي عميقا روسي را در خصوص خطوط مقدم مورد مناقشه در جنگ سرد ديرينه تثبيت كرده است. به علاوه مسكو با موافقت با توقف عمليات نظامي اش در روز سه شنبه، همكاري با ميانجيگري نيكلا ساركوزي رئيس جمهور فرانسه ، و فقط توصيه به كناره گيري ساكاشويلي اين پيام را ابلاغ مي كند كه به طور منطقي از منافعش حمايت كرده و قصد براندازي يك دولت مستقل را نداشته است.
همچنين جزئيات اتش بس و عدم اعزام قريب الوقوع نيروهاي بين المللي حافظ صلح، با وجود درخواست هاي امريكا براي حضور يك نيروي مستقل تر در منطقه، حاكي از ان است كه روسيه نقش امنيتي بيشتري در منطقه بر عهده مي گيرد.
روسيه خواستار مذاكرات بين المللي در مورد ابخازيا و اوستياي جنوبي است كه مي تواند نهايتا منجر به حمايت از همه پرسي شود كه براي اين جمهوري ها اين امكان را فراهم خواهد ساخت كه رسما از گرجستان جدا شوند.
جرج بوش رئيس جمهور امريكا و ساكاشويلي گزارش هاي مربوط به اقدامات نظامي روسيه را در روز چهارشنبه مغاير با اتش بس خواندند اما در داخل روسيه اين رويداد تقويت كننده روحيه و غرور بوده است -كه بخشي از ماموريت ولاديمير پوتين براي خنثي كردن احساس حقارت ناشي از شكست در جنگ سرد و اعاده حيثيت از روسيه به عنوان يك قدرت بزرگ بود.
ديپلماتها و كارشناسان سياست خارجي مي گويند، تاريخ ممكن است هشتم اوت 2008 را به عنوان اغاز تغييرات مهم در نظام جهاني ثبت كند كه به گفته مسكو به واسطه جنگ تحت رهبري امريكا در عراق و مداخله ناتو در كوزوو به مخاطره افتاده است. اين امر ممكن است نشانه اي از جهاني "سه قطبي" باشد كه در ان امريكا، روسيه و چين مهمترين نقش را دارند.
پيامدهاي اين رويداد براي غرب هنوز كاملا مشخص نيست. به گفته دو مقام دولت كلينتون در امور اروپا، درحاليكه هيچ كسي نمي خواهد به رويارويي به سبك جنگ سرد بازگردد، رفتار مسكو چالش مستقيمي براي نظم بين المللي و اروپايي است.
اين روزنامه در ادامه مي نويسد: مسكو مطمئنا با جنبه هاي منفي اين مسئله مواجه خواهد شد. اروپا و امريكا مجددا بر راههايي براي نكوهش يا منزوي ساختن روسيه متمركز مي شوند. تحريم هاي اقتصادي به طور جدي مد نظر نيست، سازمان ملل با توجه به حق وتوي روسيه در شوراي امنيت اقدام نخواهد كرد. اما اروپاي شرقي -رهبران دولت هاي بالتيك، لهستان و اوكراين كه اين هفته به نشانه حمايت به تفليس سفر كردند- به دنبال اقدامات تنبيهي اند.
دولت هاي غربي كه درباره خنثي شدن اصلاحات دموكراتيك در اوراسيا نگرانند در حال بحث درباره روش هايي براي منزوي ساختن مسكو هستند. يك ايده، لغو يا تحريم بازيهاي زمستاني المپيك دوهزار و چهارده در سوچي است. ايده ديگر لغو يا تعليق عضويت روسيه در گروه هشت كشور صنعتي است. از جمله ايده هاي ديگر اعطاي سريع حق عضويت در ناتو به مقدونيه است كه پيامي قوي براي مسكو خواهد داشت.
پنجشنبه 24 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]