واضح آرشیو وب فارسی:قدس: زايمان طبيعي مشتري ندارد ؛ سزارين همچنان مي تازد!
* پروين محمدي
در حالي كه مدتهاست بخشنامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي تمام بيمارستانها، اعم از دولتي و خصوصي، مبني بر
انجام نشدن سزارينهاي غيرضروري ارسال شده اما هنوز هم در بيمارستانهاي خصوصي بالغ بر 90 درصد زايمانها به روش سزارين انجام مي شود و اگر تا ديروز ايران مقام اول را در اعمال جراحي پلاستيك به خصوص بيني در جهان كسب كرده بود، امروز زايمان به روش سزارين هم به آن اضافه شده و شنيده مي شود ايران بالاترين آمار سزارين را در دنيا به خود اختصاص داده است.
به راستي چرا با آنكه درباره آثار نامطلوب سزارين، مطالب زيادي خوانده يا شنيده ايم و مجامع پيشرفته علمي جهان نيز زايمان به روش طبيعي را مورد تأكيد و توصيه قرار داده و مي دهند، باز هم همچنان آزمون و خطا را تجربه مي كنيم؟
* يك آمار از كشورهاي غربي
آمارها نشان مي دهد كه ميزان كلي سزارين در غرب كه در سال 1980 به 25 درصد رسيده بود، با راهكارهاي دولت ها بسيار كاهش يافته و هم اكنون در بعضي كشورها به كمتر از 10 درصد رسيده است. ميانگين اين آمار در غرب، هم اكنون چيزي نزديك به 20 درصد است، حال آنكه در ايران اين رقم به 35 درصد (60 درصد در شهرها و نزديك به 100 درصد در بعضي از بيمارستانهاي خصوصي تهران) رسيده است. 75 درصد سزارين هايي كه در كشور ايران انجام شده، غيرضروري و به صورت انتخابي بوده است. ميزان سزارين در ايران بيش از 3 برابر نرخ جهاني است. آمار بالاي سزارين هاي غيرضروري در كشور ايران زنگ خطري براي متوليان بهداشت و درمان است و نشان مي دهد كه مادران، به ويژه مادران جوان به انجام مشاوره هاي دقيق براي آگاهي از عوارض زايمان سزارين نياز دارند. به گفته محققان، افزايش نرخ زايمان سزارين به ويژه در سال هاي اخير به عوامل گوناگوني بستگي داشته كه ناآگاهي بيماران، محرك هاي مالي، ترجيح پزشكان و فلسفه آموزش و تمرين در پزشكي با نگرش پاتولوژيك نسبت به زايمان برخي از دلايل آن است.
دكتر ايرانمنش، متخصص زنان، زايمان و نازايي و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران، در اين باره مي گويد:
با توجه به پيشرفت فناوري پژوهشگران هر روز درباره چگونگي و ميزان تأثير به دنيا آمدن نوزادان بر وضعيت جسماني و رواني آنان در آينده به دستاوردهاي جديدي مي رسند كه در اين خصوص، مطالعات اخير، خبر از سلامت بيشتر مادران و نوزادان در زايمانهاي طبيعي مي دهند.
او در ادامه مي افزايد: به اعتقاد من، حقايق پنهان زيادي در زايمان طبيعي وجود دارد كه بايد با تحقيقات گسترده تر توسط دانشمندان پرده از اين حقايق برداشته شود.
به گفته وي، نبايد فراموش كرد كه در زايمان طبيعي مزايايي وجود دارد كه مادر و نوزاد هر دو از آن بهره مند مي شوند به عنوان مثال در زايمان طبيعي، «مادر» در معرض عمل جراحي و بيهوشي قرار نمي گيرد و بعد از زايمان زودتر به زندگي عادي و روزمره برمي گردد.
او همچنان بلافاصله پس از زايمان صداي گريه نوزاد خود را مي شنود و مي تواند او را در آغوش خود بگيرد و نوزادش در نخستين لحظه تولد از گرمي آغوش مادر برخوردار شود و ضمن ايجاد بيشترين ارتباط عاطفي ميان مادر و فرزند، از همان لحظه نخست با شير مادر تغذيه شود كه اين خود بزرگترين مزيت است.
از سوي ديگر، مادري كه به طور طبيعي وضع حمل كرده نيازي به مصرف آنتي بيوتيك و داروهاي بعد از عمل ندارد. ضمن اينكه نوزادش نيز با طي مسير طبيعي كانال زايمان تحت تأثير هورمونهاي ايمني بخش قرار مي گيرد. يعني در واقع نوعي واكسيناسيون طبيعي از طريق كانال زايمان توسط بدن خود مادر در مورد نوزاد انجام مي شود كه مجموعه اين مسايل موجب مي شود تا كودك در بزرگسالي كمتر در خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي، ديابت، فشارخون، اختلالهاي رواني و... قرار گيرد. در ضمن به لحاظ هوشي و احساس آرامش روحي نيز در مقايسه با بچه هايي كه به روشهاي غيرطبيعي مثل سزارين به دنيا آمده اند وضعيت مناسب تري دارد.
* سزارين انتخاب يا ضرورت
دكتر ايرانمنش در پاسخ به اين سؤال كه وضعيت سزارين در كشورمان چگونه است مي گويد: با اينكه بخشنامه وزارت بهداشت به همه بيمارستانها ارسال شده تا از سزارين هاي انتخابي جلوگيري شود و فقط در صورت ضرورت و وجود انديكاسيون عمل سزارين انجام مي گيرد ولي باز هم شاهد آمار بالاي سزارين در بيمارستانهاي خصوصي هستيم به طوري كه شايد بالاي 90 درصد زايمانها با اين روش انجام مي شود. البته درخواست بيماران باعث مي شود پزشكان، زايمان را به روش انتخابي انجام دهند البته هزينه هاي چشمگير اين عمل نيز بر قبول پزشكان بي تأثير نيست.
* و اما دكتر منيره پور جواد استاد دانشگاه و متخصص زنان و زايمان به آمار زايمانهاي يكي از بيمارستانهاي تخصصي زنان در مشهد در سه ماهه اول سال 86 و سه ماهه سال 87 اشاره مي كند و جدول زير را ارائه مي دهد:
وي يادآور مي شود: در صورتي كه سزارين هاي تكراري را كه حتماً بايد انجام مي شده كنار بگذاريم درصد كل زايمانها به روش سزارين در بيمارستان تخصصي حضرت ام البنين(س) 17 درصد مي باشد.
دكتر منيره پورجواد رئيس بيمارستان حضرت ام البنين(س) در پاسخ به اين سؤال كه علت افزايش سزارين چيست؟ مي گويد: آمار زايمانها به روش سزارين در بيمارستانهاي خصوصي خيلي بالاست و حتي از 90 درصد تجاوز مي كند كه بيشترين علت آن تمايل خانمهاي جوان به سزارين، ترس از زايمان و ناآگاهي آنان از انواع روشهاي زايمان ايمن است.
وي در اين باره بيشتر توضيح داده و مي افزايد: اغلب خانمهاي جوان آموزشهاي لازم را در زمينه زايمانهاي طبيعي و ايمن نديده اند. در حالي كه ما الان زايمان در آب، زايمان با استنشاق گازهاي بي حس كننده، زايمان به روش هيپنوتيزم و زايمان با بي حسي هاي نخاعي (اپي دورال و ....) را براي مادران انجام مي دهيم و همه راضي هستند و استقبال زيادي شده است ولي اغلب خبر ندارند و نمي دانند.
دكتر پورجواد درباره عوارض سزارين خاطرنشان مي كند: عوارض ناشي از بيهوشي و انجام عمل جراحي كه شكم مادر باز مي شود، بچه تحت بيهوشي به دنيا مي آيد و مسير كانال زايمان را به طور طبيعي طي نمي كنند و ... از جمله عوارض سزارين است.
* مقام اول در دنيا!
** دكتر منيره جهانيان، استاد بيماريهاي زنان و زايمان و رئيس بخش زنان بيمارستان امام رضا(ع) به تشريح وضعيت سزارين در بيمارستانهاي دولتي پرداخته، اضافه مي كند: سزارين در كشور ما آمار بالايي دارد و از آمار جهاني بالاتر است به طوري كه متأسفانه در بيمارستانهاي خصوصي اصلاً زايمان طبيعي انجام نمي دهند و همه زايمانها به روش سزارين و انتخابي است.
گاهي اوقات حتي سه هفته زودتر از موعد زايمان را انجام مي دهند تا به روش سزارين باشد كه در نتيجه نوزاد نارس به دنيا مي آيد و با عوارض تولد زودرس روبرو مي شود.
سزارين نه تنها هزينه گزافي دارد بلكه عوارض بسياري براي نوزاد و مادر به همراه دارد كه به عنوان يك عارضه جدي سلامت خانواده را تهديد مي كند.
دكتر جهانيان، عامل اصلي سزارين هاي انتخابي (تمايل مادر) را چشم و هم چشمي، ترس از تحمل نكردن درد و آموزش نديدن مادران جوان درباره انجام كارهاي لازم براي سپري كردن دوباره بارداري مي داند و متذكر مي شود: امروز سزارين هم مثل عمل زيبايي بيني در كشور ما ركورد آورده است و وقتي مي بينيم يا مي شنويم آمار سزارين در كشور ما بالاتر از سطح جهاني و در دنيا اول شده تأسف مي خوريم.
وي هزينه سزارين را با نرخ مصوب در بيمارستانهاي خصوصي هفت برابر نرخ دولتي اعلام مي كند و مي گويد: اين نرخ را نظام پزشكي اعلام كرده اما اغلب پزشكان در بيمارستانهاي خصوصي اين رقم را همراه با زيرميزي دريافت كرده و مجموعه آن را حق عمل خود مي دانند.
به اين ترتيب، تو خود حديث مفصل بخوان از اين مجمل...
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]