واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: مروري بر توانمنديهاي نظامي جمهوري اسلامي ايران قدرت در خدمت صلح
جام جم آنلاين: سوابق تاريخي و بويژه جنگ تحميلي به ما يادآور ميشود كه براي حراست از حقوق حقه و دفاع از آرمانهاي مقدس انقلاب و ميهن اسلامي، بايد از بعد نظامي در هر حال و در هر زمان قوي و نيرومند باشيم و نيروهاي مسلح از اقتدار شايسته جهاني برخوردار باشند تا هوس ادعاي حاكميت بر قسمتي از سرزمين اسلامي ما در مخيله هيچ بيگانهاي خطور نكند.
امروز نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران در زمينه تقويت توان رزمي از جنبههاي آماد و پشتيباني، آموزشي، عملياتي، فناوري نظامي، بازسازي، بهينهسازي، طراحي و ساخت تجهيزات مدرن و پيشرفته به موفقيتهاي قابلتوجهي دست يافته و توانسته است رشتههاي وابستگي به بيگانگان را از هم بگسلد و با اتكا به توانمندي هاي بومي تجهيزات لازم براي حراست از مرزهاي كشور و ايستادگي در برابر زيادهخواهي كشورهاي سلطهطلب را فراهم كنند.
با توجه به موقعيت خاص جغرافيايي كشور ايران و حساسيت اوضاع سياسي و اقتصادي منطقه، نقش حياتي و تعيينكننده نيروهاي مسلح از ديرباز مطرح بوده و همين مساله ايجاب كرده است تا قواي نظامي ايران همواره در آمادگي كامل باشند.
پس از انقلاب اسلامي، كشورمان همواره با تحريمهاي مختلف روبهرو بوده كه طبيعتا اين تحريمها مسائل نظامي را نيز شامل شده است. اين محدوديتها از همان سالهاي ابتدايي انقلاب اسلامي متخصصان كشورمان را بر آن داشت تا در پي بومي كردن تجهيزات مورد نياز كشورمان باشند.
بر همين اساس جمهوري اسلامي ايران امروز قادر است انواع موشكها، جنگنده، تانك، نفربر، شناور و ديگر تجهيزات نظامي موردنياز كشورمان را توليد كنند كه در اينجا برخي از اين تجهيزات و سلاحها را در كنار برخي سلاحهاي خريداري شده از كشورهاي خارجي بررسي ميكنيم.
موشك شهاب 3
موشك شهاب 3 موشكي كوتاه برد بالستيك (MRBM) است كه در ابتداي آزمايشها، بردي معادل 1300 كيلومتر داشت ولي با تلاش روزافزون مهندسان ايران، برد آن به بيش از 2000 كيلومتر رسيد.
وزن اين موشك 16 تن و قطر آن 3/1 متر و طول اين موشك در حدود 16 متر است و برد آن بسته به وزن كلاهك آن متغير است. اگر بخواهند برد آن بيشتر شود، از كلاهكهاي كموزنتر استفاده ميكنند و به همين دليل، وزن كلاهكهاي آن از 760 تا 1158 كيلوگرم متفاوت است. يكي از ويژگيهاي اين موشك، دقت، هدفيابي و رهگيري است كه با كمترين ميزان خطا، هدف را منهدم ميكند.
در رزمايش پيامبر اعظم 2 نيز طرح بهينهسازي موشك شهاب 3 از سوي متخصصان كشورمان با موفقيت انجام شد و طراحي و نصب كلاهك خوشهاي روي آن صورت گرفت.
كلاهك خوشهاي اين قابليت را به موشكهاي شهاب ميدهد كه روي هدف، حجم انبوهي از بمبها را فرو بريزد و عملا اين موشك نوعي بمباران اهداف نظامي دشمن را به عهده دارد. از اين قابليت ميتوان براي هدف قرار دادن پايگاههاي نظامي دشمن، محل تجمع نيروها و نيز ناوهاي مستقر در فواصل مختلف استفاده كرد كه در يك لحظه شاهد بمباران وسيع و پرتعداد بمبهاي موجود در كلاهك موشكهاي شهاب خواهند بود.
نكته ديگر، سيستم اختصاصي ناوبري موشكهاي شهاب است كه علاوه بر آن كه قدرت شناسايي و اصابت به اهداف را به گونهاي بسيار دقيق در اختيار ايران قرار داده است، در صورت خروج از مسير تعيين شده نيز ميتواند آن را تصحيح كند و درصد اطمينان از برخورد را به نحو چشمگيري افزايش دهد.
نكته ديگر درخصوص بهينهسازي استفاده از موشكهاي شهاب، تغيير زاويه شارژ موشك شهاب است كه از اين پس با زاويه صفر با سطح افق مورد استفاده قرار ميگيرد. اين تغيير موجب ميشود فواصل آمادهسازي شليك موشكها كمتر شود و قدرت متحركسازي شليكها افزايش يابد تا شليكهايي نامحدود را در زمانهاي كوتاه شاهد باشيم.
سامانه موشكي تور ام يك(1 tor.m)
سامانه موشكي تور ام يك سامانهاي پدافندي از نوع زمين به سطح است كه طي قراردادي 700 ميليون دلاري، 29 مجموعه آن از روسيه خريداري شد. اين سامانه با استفاده از سيستمهاي الكترواپتيك و فراگير مادون قرمز اهداف خود را رهگيري ميكند و به صورت دقيق آنها را مورد اصابت قرار ميدهد و اين امكان را دارد تا در برابر سيستمهاي ضدرادار منحرفكننده موشك، مصون بماند و در جنگ الكترونيك نيز موفق عمل كند.
برد سامانه مدرن تور ام يك، 12 كيلومتر بوده كه تا 20 كيلومتر نيز قابل افزايش است و هر سامانه موشكي قادر است در آن واحد 48 هدف را رهگيري كند و با 8 هدف درگير شود.
سردار حسين سلامي، فرمانده نيروي هوايي سپاه درخصوص اين سامانه ميگويد: با توجه به قابليتهاي فراوان اين سامانه يگانهاي موشكي نيروي هوايي سپاه قادرند با كنار هم قرار دادن تعداد زيادي از اين واحدها فضاي وسيعي را تحت پوشش پدافندي قرار دهند.
به گفته وي، سامانه تور ام يك ميتواند با هواپيماهاي كوچك، هواپيماهاي با قابليت مانور بالا و سرعت زياد و موشكهاي پيشرفته كروز درگير و در كمتر از يك ثانيه آماده رهگيري مجدد و پرتابهاي متعدد شود.
موشكهاي ميثاق و كوثر
كوثر كه نوعي موشك كروز و سلاحي هوشمند است، در سازمان صنايع هوافضا توليد شده است. اين موشك ميتواند در 3 وضعيت ساحل به دريا، دريا به دريا و هوا به دريا اهداف خود را مورد اصابت قرار دهد. موشك كوثر در 2 نوع راداري و تلويزيوني طراحي شده است كه نوع تلويزيوني آن قابل رديابي نيست. اين موشك كه منطبق با ويژگيهاي محيطي خليج فارس و درياي عمان طراحي شده، از فناوريهاي روزآمد دفاعي برخوردار و از روي شناور نيز قابل پرتاب است. اين موشك همچنين سيستم كنترل آتش دارد.
موشك دوش پرتاب ميثاق با قابليت ضدهوايي حرارتي عليه اهداف هوايي با سرعت و مانور بالا عمل ميكند.
شناورهاي تندروي نيروي دريايي سپاه و يگانهاي شناوري ارتش در سواحل و جزاير، به اين موشك قابل حمل مجهز هستند.
با توليد انبوه اين سلاح دوشپرتاب، نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران قادر خواهند بود اهداف هوايي متحرك از قبيل بالگرد و جت را كه با استفاده از نقاط كور راداري و در ارتفاع بسيار كم حركت ميكنند، رهگيري و منهدم كنند. همچنين سلاح موشكي دوشپرتاب ميثاق 2 علاوه بر رهگيري و انهدام اهداف هوايي، توانايي مقابله با جنگهاي الكترونيك و اهداف كاذب را داراست.
به گفته سردار سرتيپ پاسدار مصطفي محمدنجار، وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح، اين موشك با توليد در حجم انبوه و قابليت به كارگيري از سوي يگانهاي مختلف ارتش، سپاه و بسيج، تحرك و انعطاف نيروهاي مسلح را در دفاع هوايي از كشورمان به طور چشمگيري افزايش ميدهد.
موشك نور
موشك نور يكي ديگر از موشكهاي ساخت جمهوري اسلامي ايران است. اين موشك به وسيله متخصصان نظامي نيروي دريايي سپاه و با همكاري متخصصان دانشگاهي و صنعت دفاعي وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح ساخته شده است و جمهوري اسلامي ايران به عنوان نخستين كشور موفق شد اين موشك را روي بالگرد نصب و با موفقيت آزمايش كند.
موشك نور بدون نياز به سيستم OTHT با حداكثر برد به سمت اهداف سطحي شليك ميشود. با دستيابي ايران به اين فناوري و با ساخت اين موشك، نيروي دريايي سپاه قادر خواهد بود كليه موشكهاي موجود در سازمان خود را روي انواع وسايل پرنده نصب و شليك كند.
موشك زيردريايي
موشك حوت، يكي از سريعترين موشكهاي رادار گريز زيرآبي جهان متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران است. سرعت اين موشك معادل 100 متر بر ثانيهاست كه 3 تا 4 برابر بيشتر از سرعت اژدرهاي معمولي است.
توان رزمي اين موشك برابر با موشك VA-111 Shkval ساخت روسيه است و تنها 2 كشور ايران و روسيه فناوري لازم را براي ساخت چنين موشكهايي به دست آوردهاند. از ديگر ويژگيهاي اين موشك (حوت) اين است كه هيچ ناوي هرچند مجهز به سيستمهاي ضدموشكهاي دريايي باشد، نميتواند از تيررس آن فرار كند.
جنگنده صاعقه
صاعقه و آذرخش 2 نسل از جنگندههاي ساخت داخل هستند كه با توان نيروهاي داخلي به بهرهبرداري رسيدهاند.
جنگنده شكاري صاعقه در شهريور 85 با پرواز موفق در رزمايش ضربت ذوالفقار رسما به ناوگان هوايي ارتش پيوست.
اين جنگنده از سوي مهندسان دانشگاه شهيد ستاري نيروي هوايي ارتش طراحي، تغيير شكل، بهينهسازي و توانمندسازي شده است. فناوري توليد اين هواپيما را كشورهاي آمريكا، روسيه، چين و هند به صورت مشترك و برخي كشورهاي اروپايي در اختيار دارند، ولي صاعقه كاملا توليد داخل است و كارايي بالاتري دارد.
يكي از ويژگيهاي مهم جنگنده صاعقه، پشتيباني نزديك هوايي است و اين جنگنده ميتواند انواع راكت، بمب و موشك را با موفقيت حمل و شليك كند. صاعقه مجهز به سيستم رادار پيشرفته است و در طول سالهاي گذشته با دهها سورتي پرواز آزمايشي، مراحل مختلف پرواز را با موفقت پشت سر گذاشته است.
چندي پيش امير خلبان احمد ميقاني، فرمانده نيروي هوايي ارتش با اشاره به تلاشها و موفقيتهاي مشترك نيروي هوايي ارتش و وزارت دفاع براي توليد جنگندههاي صاعقه و آذرخش گفت: مراحل پاياني توليد نسل سوم جنگنده صاعقه با موفقيت به پيش ميرود و اين محصول بزودي با پيشرفتهايي در بخشهاي مختلف چون مهمات، رادار و سطوح پروازي به پرواز درخواهد آمد.
تانك ذوالفقار
تانك ذوالفقار، تانكي مدرن است كه ساخت آن در داخل كشور و با اتكا به فناوريهاي بومي جمهوري اسلامي ايران انجام ميشود.
آخرين نمونه تانك ذوالفقار از جنبههاي فني كاملا بهينه شده و داراي سامانه كنترل آتش پيشرفته رايانهاي و مسافتسنج ليزري مدرن است. توان تقريبي موتور ذوالفقار 1000 اسب بخار است و اين ميزان قدرت با توجه به وزن تانك كه آن را چيزي در حدود 40 تن تخمين ميزنند، سرعتي معادل 70 كيلومتر بر ساعت را به ذوالفقار ميدهد.
همانند ديگر تانكها و بنا بر عرف موجود، راننده تانك ذوالفقار نيز در سمت چپ بدنه قرار ميگيرد. راننده تانك ميتواند با باز كردن دريچه ديد بالاي سر خود، به سمت راست به هدايت چشمي تانك بپردازد يا اين كه از پريسكوپ استفاده كند.
تانك ذوالفقار مجهز به سامانه ديد در شب و سامانه تهويه هوا براي خارج كردن گاز ناشي از شليك توپ است. همچنين تانك ذوالفقار مجهز به مسافتياب ليزري و برجك آن نيز داراي سامانه برقي است.
در تانك ذوالفقار همچنين از سامانه هشدار دهنده و پدافند ليزري استفاده شده است كه اين سامانه ميتواند كاربران خود را با تابش پرتوهاي ليزر هدايتكننده، از جنگ افزارهاي هدايتشونده ضدتانك آگاه كند.
اين سامانه ميتواند سمت تابش پرتوهاي ليزري را با دقت زاويهاي تا 15 درجه تعيين كند و همچنين توانايي تشخيص پرتوهاي مستقيم و يا غيرمستقيم مسافتيابهاي ليزري را از نشانه گذارهاي ليزري دارد.
اين سامانه قدرت واكنش خدمه تانك را در برابر تهديدها افزايش داده و حتي امكان فعال شدن خودكار و بموقع واحدهاي پدافندي را در سمت زاويه تهديد فراهم ميكند.
ايران بجز تانك ذوالفقار، تانك سفير 74 را نيز توليد ميكند. صنايع دفاعي ايران همچنين زرهپوشهاي تندر 1 و 2 و نفربري به نام براق را نيز به توليد رسانده است. تانك واكنش سريع توسن نيز از جمله تجهيزاتي است كه در نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ساخته ميشود.
زيردريايي غدير
زيردريايي كلاس غدير يكي از مدرنترين زيردرياييهاي هم نسل خود در جهان محسوب ميشود. اين زيردريايي سبك به جديدترين تجهيزات نظامي و امكانات الكترونيكي مجهز است و طراحي و ساخت آن با همكاري دانشگاههاي صنعتي كشور و در طول 10 سال انجام شده است.
بررسيهاي كارشناسان نظامي دريايي ايران از برابري توان اين زيردريايي با نمونههاي خارجي حكايت دارد و به دليل سبكي آن، قابليت انجام ماموريتهاي با سرعت زياد را داراست.
ناوشكن جماران نيز يكي از روزآمد و كارآمدترين شناور نظامي كشور است كه بزودي در خليج فارس به آب انداخته ميشود. امير دريادار دوم محسن بهزادفر، فرمانده قرارگاه مقدم ناوگان جنوب در خصوص ناوشكن جماران گفت: باتوجه به اينكه اين طرح تاكنون بيش از 90 درصد پيشرفت فيزيكي داشته پيشبيني ميشود امسال به بهره برداري برسد.
قايقهاي فوق پيشرفته پرنده
قايقهاي فوق پيشرفته پرنده يكي از تجهيزات استراتژيك جمهوري اسلامي ايران است كه در اختيار نيروهاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در خليج فارس قرار دارد.
دريادار دوم محمد رحيم دهقاني، فرمانده منطقه يكم نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي سرعت بسيار بالاي بيش از 100 نات (گره دريايي در ساعت)، قدرت مانور بيمانند، امكان استفاده بهينه در تمام منطقه خليج فارس و درياي عمان ، پوشيده بودن از ديد رادارهاي سطحي و هوايي و غيرقابل رهگيري بودن را از جمله قابليت هاي ويژه اين قايق عنوان كرد.
اين شناور پرنده در سازمان هوايي وزارت دفاع به صورت كاملا بومي به توليد انبوه رسيده و در اختيار نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي قرار گرفته است.
از اين قايق پرنده ميتوان انواع پرتابها و شليكها را با قدرت رهگيري بسيار دقيق و در حال حركت انجام داد. در حال حاضر تنها تعداد معدودي از كشورها اين نوع شناور را در اختيار دارند.
حسين نيكپور
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]