واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مديرعامل شركت فرش آستان قدس رضوي: آيين نامه معافيت مالياتي بافندگان فرش تاكنون اجرايي نشدهاست ارزش فرشهاي موجود در حرم رضوي 25 ميليارد تومان است
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
شركت فرش آستان قدس رضوي در سال 1362 به دليل احساس نياز حرم مطهرامام رضا(ع) به فرش هاي يك دست و به دليل اينكه هيچ مركز خصوصي نمي توانست نياز حرم را در اين زمينه برآورده سازد، تاسيس شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان، اين شركت در زميني به مساحت 22 هزار متر مربع در كيلومتر 18 جاده سرخس كار خود را با 30 بافنده آغاز كرد و در حال حاضر داراي 5 سالن كه يك سالن مخصوص بانوان با يك هزار نفر بافنده و 4 سالن مخصوص آقايان با 2 هزار نفر بافنده، مشغول به فعاليت است.
از آنجا كه فضاي سرپوشيده حرم مطهر امام رضا(ع) روز به روز رو به گسترش است و اين مكان جوابگوي نياز فرش حرم مطهر نيست در نتيجه ناگزير در شهرستان كاشمر مجتمع قاليبافي در زميني به مساحت 17 هزار متر مربع در 5 سالن احداث و در سال 1373 راه اندازي شد كه در اين مجموعه نيز فرش ها به سبك مشهدي اصيل بافته مي شود.
باغشني، مدير عامل شركت فرش آستان قدس رضوي در بازديد خبرنگاران خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)- منطقه خراسان، از موزه و دفتر اين شركت، اظهار داشت: سالانه 2 هزار متر مربع فرش در مشهد و 2 هزار متر مربع توليد فرش 30 رج در شهرستان كاشمر داريم.
وي ادامه داد: به دليل اجراي طرح طبقه بندي مشاغل در كارگاهها هزينه توليد تا سه برابر بازار است ولي به دليل نياز حرم مطهر هرگز به جنبه تجاري اين موضوع توجه نكرده ايم.
وي تاكيد كرد: حرم مطهر داراي 22 هزار متر مربع فضاي سرپوشيده است كه با فرش دستباف مفروش شده است و اين ميزان در هيچ يك از اماكن مذهبي دنيا وجود ندارد.
باغشني گفت: سالانه 4 هزار متر مربع فرش وارد چرخه مي شود و بعد از گذشت 5 سال به صورت فرش هاي مستعمل و به عنوان فرش متبرك حرم مطهر در نمايشگاه شركت فرش آستان قدس رضوي به فروش مي رسد كه تاكنون با وجود اينكه سايز اين فرش ها، سايزهاي رايج در بازار نبوده اما از استقبال خوبي برخوردار شده است به طوري كه سال گذشته يك ميليارد تومان فروش داشتيم.
مديرعامل شركت فرش آستان قدس رضوي تصريح كرد: فرش هايي كه وارد حرم مي شود داراي 10 ميلي متر پرز است و زماني كه به 5 ميلي متر پرزمي رسد و مناسب مصرف خانگي مي شود، از حرم خارج و به فروش مي رسد.
وي با بيان اينكه در آينده نزديك، دو رواق امام خميني و دارالحجه در حرم مطهر امام رضا(ع) افتتاح خواهد شد، اظهار داشت: اين دو رواق از شاهكارهاي معماري اسلامي هستند كه 23 هزار متر مربع فرش براي مفروش كردن آنها نياز است.
باغشني با بيان اينكه تمام فضاهاي سرپوشيده حرم، داراي فرش دستباف است، گفت: 150 هزار متر مربع فضاي باز حرم مطهر در صورت لزوم با فرش ماشيني مفروش مي شود.
وي افزود: روزانه فرش هاي حرم مطهر مورد بازديد قرار مي گيرد و سالي يك بار، با مواد مخصوصي كه به فرش آسيب نمي رساند، شست و شو داده مي شود.
باغشني با بيان اينكه توليد فرش به دست كساني بايد انجام شود كه شغل ديگري مانند دامداري و كشاورزي نداشته باشند، اظهار داشت: عشاير بايد در زماني كه كار دام و كشاورزي ندارند، به توليد فرش بپردازند و اينگونه توليد كنترل شده وعرضه با تقاضا رو به تعادل مي رود و بايد توليد سنتي كاهش پيدا كند.
مديرعامل شركت فرش آستان قدس رضوي خاطر نشان ساخت: هر شهر، فرش و بافت مخصوص به خود را دارد كه از اصالت برخوردار است با اين وجود هم اكنون در نيشابور فرش نائين بافته مي شود كه اين به دليل نبود اطلاع رساني كافي است.
باغشني تاكيد كرد: تا زماني كه بافنده با گران شدن فرش به توليد فرش بپردازد و با ارزان شدن آن از توليد فرش خودداري كند، مسلما عرضه و تقاضا به حد تعادل نخواهد رسيد و اين باعث ايجاد توليد كور مي شود.
وي ادامه داد: بهترين اماكن مذهبي و تالارها با فرش استان خراسان مفروش شده و اين در حالي است كه فرش هاي استان خراسان آن طور كه بايد شناخته شود، تاكنون شناسانده نشده است.
باغشني با بيان اينكه سالانه 4 ميليارد تومان براي توليد فرش دستباف در شركت فرش آستان قدس هزينه مي شود و در حال حاضر ارزش فرش هاي موجود در حرم مطهر 25 ميليارد تومان است، اظهار داشت: تاكنون فرش هاي توليدي اين شركت از بهترين مواد اوليه و بهترين بافت بوده و سعي شده است كه بهترين فرش ها را زير پاي زائران بيندازيم و از بهترين استاد كارها كه هر كدام سابقه كاري بيش از15سال دارند، استفاده مي كنيم.
وي در زمينه خدمات رفاهي كه براي بافندگان پيش بيني شده است، اظهار داشت: بافندگان به صورت كامل تحت پوشش بيمه تامين اجتماعي هستند و از بالاترين امكانات رفاهي برخوردارند.
مديرعامل شركت فرش آستان قدس رضوي گفت: تمام مساجدي كه آستان قدس ساخته است نيز با فرش هاي اين شركت مفروش مي شود.
وي در زمينه كميسيون هاي تامين اجتماعي، اظهار داشت: يك نفر كارشناس فرش از بافندگان در كميسيون هاي تامين اجتماعي بايد حضور داشته باشد براي اينكه حق بافندگان ضايع نشود و اين در حالي است كه اين كارشناس وجود ندارد.
مديرعامل شركت فرش آستان قدس رضوي با اشاره به آيين نامه اجرايي مربوط به معافيت مالياتي بافندگان فرش، تصريح كرد: اين آيين نامه به تمام مسوولان امر ابلاغ شد ولي تاكنون اين آيين نامه اجرايي نشده است و هنوز از بافندگان فرش كه معاف از ماليات هستند، ماليات دريافت مي شود.
وي در ادامه عنوان كرد: به دليل اينكه بافندگان ما كم سواد هستند و اغلب از حق خود آگاهي ندارند و همچنين به دليل وجود شرايط خاص در ادارات، بافندگان پيگير حق و حقوق خود نيستند.
باغشني تاكيد كرد: اگر قرار است به فرش دستباف تسهيلاتي داده شود بايد عوامل شناخته شده و سپس تسهيلات را پرداخت كنند و اگر اين مراحل انجام شود مسلما مفيد خواهد بود.
وي با بيان اينكه هر متر مربع فرش دستباف، يك ميليون تومان براي اين شركت هزينه دارد، ادامه داد: شركت فرش به هر بافنده براي هر گره 35 ريال مي دهد در حالي كه بازار براي هر گره 3 ريال مي پردازد.
وي ادامه داد: كشورهاي رقيب نيمي از هزينه ما را براي توليد فرش هزينه مي كنند، مثلا در هند مردم با يك وعده غذا، يك روز كار مي كنند و در چين با يك ميليارد جمعيت، دولت به 5 الي 10 ميليون قاليباف يارانه مي دهد كه زندگي شان تامين باشد.
باغشني تاكيد كرد: مسلما چين كار اقتصادي انجام نمي دهد و بيشتر كار فرهنگي انجام مي دهد، فرهنگ كار را براي افراد ايجاد و به مرور زمان آن ها را به سمت تكنولوژي روز سوق داده و كم كم قاليبافي در اين كشور كاهش پيدا مي كند.
مديرعامل شركت فرش آستان قدس رضوي گفت: قاليبافي بايد در حد هنر باقي بماند و قاليباف بايد زندگي هنرمندانه داشته باشد.
به گزارش ايسنا _ منطقه خراسان، عبدالله احراري مدرس و محقق فرش نيز در اين بازديد، اظهار داشت: 21 درصد كارگاه هاي قاليبافي در سطح سه استان خراسان پراكنده است و از 5 ميليون متر مربع فرشي كه در كشور توليد مي شود، يك ميليون متر مربع آن در استان توليد مي شود.
وي ادامه داد: اين به دليل وجود پتانسيل هاي خوب مواد اوليه از جمله پشم بسيار مرغوب است.
وي افزود: مجموعه اي از عوامل دست به دست هم داده اند كه در استان خراسان كلكسيوني از طرح ها و نقوش را داشته باشيم و اين به دليل وجود تمام اقوام ايراني از جمله ترك و كرد و بلوچ و لر و سيستاني و سايرين در استان خراسان است.
احراري گفت: فرشي كه وارد بازار مي شود با قيمت كمتري به فروش مي رسد و چون قيمت پايين است، بافنده فقيرتر مي شود و بافنده فقير مواد اوليه نامرغوب تهيه و در نتيجه فرش نامرغوب توليد مي كند، لذا بايد آگاهانه عمل كنيم.
اين كارشناس فرش تاكيد كرد: اگر به بافنده لقب هنرمند را نسبت مي دهيم، بايد زندگي آنها هم در شان يك هنرمند باشد.
انتهاي پيام
جمعه 18 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 586]