واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /كتابخانه يا مدياتك مركزي مشهد/ بررسي كاركردهاي كتابخانه مركزي مشهد در گفتوگوي ايسنا با مشاور اصلي طرح: اولين ويژگي اساسي مدياتك ارائه خدمات بسيار متنوع است
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
مشاور اصلي طرح كتابخانه مركزي مشهد گفت: كتابخانه مركزي مشهد، بيشتر از آن كه كتابخانه باشد يك "مدياتك" يا "مركز اطلاعرساني برتر" است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه خراسان، كلمه "مدياتك" همان چيزي است كه مشاوران و معماران طرح كتابخانه مركزي مشهد از آن به عنوان پديدهاي نو ظهور ياد كرده و اعتقاد دارند كه اين كتابخانه بيشتر از آن كه كتابخانه باشد، يك "مدياتك" يا "مركز اطلاع رساني برتر" است.
بخش هاي مختلف كتابخانه مركزي مشهد به عنوان يك مدياتك يا مركز اطلاع رساني برتر را مركز راهنماي كامپيوتر، سينما، موزه، سالن اينترنت، نمايشگاه، گالري كودكان، كارگاه فعاليتهاي فرهنگي و هنري، سالن هاي مطالعه آزاد، سالن هاي بزرگ چند منظوره، بخش اداري و مديريت، موتورخانه، نمازخانه، فروشگاه محل تكثير CD، محل عرضه نشريات، مخزن كتاب چاپي، مخزن كتب خطي، مخزن CD، ميكروفيلم و ميكروفيش و فضاي مطالعه انفرادي، سالن خودآموزي و سالن موسيقي تشكيل ميدهند.
اين ساختمان همچنين به سيستم هوشمند مديريت ساختمان (BMS) مجهز خواهد شد كه در رابطه با تابلوهاي خارجي، كنترل حرارت، كنترل رفت و آمد و مصرف برق و آتش نشاني ساختمان است.
اين كتابخانه به 5 تراز مختلف تقسيم مي شود كه اولين تراز آن در ارتفاع 10/5cm- است كه شامل مخزن CD و ميكروفيش، كتب خطي، مخزن كتاب، نمازخانه، سرويس هاي بهداشتي، مركز كامپيوتر، تريا، سينما، فروشگاه و موتورخانه ميشود.
دومين تراز را تراز صفر تشكيل ميدهد كه به مخزن CD و كتب خطي، فروشگاه، مركز كامپيوتر، كنترل BMS، دوربين هاي مدار بسته، نگهباني و فروش بليط، سالن مطالعه آزاد، سكوي مخصوص عملكردهاي هنري مختلف اختصاص داده شده است.
تراز 5cm+ سومين بخش اين كتابخانه است كه قسمت اداري، آبدارخانه، موزه، نمايشگاههاي مختلف، گالري كودكان و مخزن كتاب در آن قرار دارد؛ تراز 20/10cm+ نيز كه شامل محل عرضه نشريات و آثار مدياتك، نمايشگاه، اداري، مديريت، سرويس هاي بهداشتي، تابلوهاي هنري، موتورخانه است، به عنوان چهارمين تراز انتخاب شده است و آخرين تراز ، تراز 15/30cm+ است كه در آخرين طبقه قرار داشته و به بخش هاي راهنماي كامپيوتر، سالن مطالعه، سالن اينترنت، موسيقي، تصوير، سالن خودآموز مجهز خواهد شد.
دكتر محمدرضا قانعي، مشاور اصلي طرح كتابخانه مركزي مشهد در خصوص تفاوتهاي يك مدياتك با كتابخانه در گفتوگو با خبرنگار ايسنا منطقه خراسان، اظهار داشت: دانش و انديشه نوين، اصولا بر تغيير و تحول مداوم، نقد و نوآوري، كثرت گرايي و تنوع، جريان دو طرفه انديشه و اطلاعات مبتني است كه تمام اين ها در چيستي يك كتابخانه امروزي و چگونگي عملكرد آن تاثير دارد.
مشاور اصلي طرح كتابخانه مركزي مشهد ابراز داشت: روشن است كه كتابخانه هاي سنتي هم ديگر كاملا به شكل قديم و با همان راه و روش كهنه، اداره نمي شوند؛ وجود منابع صوتي و تصويري، فايل هاي كامپيوتري ، سالن هاي ديداري و شنيداري و ... حاكي از اين موضوع هستند، اما تمام اين تجهيزات همچنان در خدمت يك "نهاد" ثابت و ايستا قرار دارد كه اساس آن بر جريان يك طرفه اطلاعات موجود از مخزن به مراجعان قرار دارد.
وي تصريح كرد: بنابراين، تفاوت يك كتابخانه يا مدياتك تنها در ابزار و فرآوردههاي صنعتي و الكترونيكي خلاصه نمي شود. در يك مدياتك، مراجع جاي خود را به مخاطب فعال داده است. جريان يك طرفه انتقال اطلاعات موجود به جريان دو طرفه " اطلاعات افزايش يابنده " تبديل شده است.
قانعي تاكيد كرد: در واقع مدياتك محلي است كه با مراكز مشخص ديگري چون كتابخانه، موزه، گالري و نمايشگاه متفاوت است و كاركرد همه آنها را يك جا دارد؛ اما آنچه مهمتر است اين كه دسترسي به اين امكانات و عملكردها براي همه مقدور است و از آن مهمتر اين كه مخاطبان، به نوبه خود در توليد اطلاعات مشاركت دارند.
وي افزود: يك كتابخانه عمومي همانطور كه از نامش پيدا است، به هر جهت يك "نهاد" يا "ساختمان" عمومي است، اما عموميتي كه در يك مدياتك وجود دارد، از گونه اي ديگر و ماهيت متفاوتي است؛ اينكه اين عموميت را چگونه مي توان تحقق بخشيد، پرسشي است كه به نحوه بهره برداري و اداره اين مكان وابسته است.
دكتر قانعي به طور خلاصه به سه ويژگي اساسي مدياتك اشاره كرد و گفت: اولين ويژگي اساسي مدياتك ارائه خدمات بسيار متنوع و انعطاف پذير در پاسخ به خواستههاي گوناگون مراجعان است.
مشاور اصلي طرح كتابخانه مركزي مشهد اظهار داشت: دومين ويژگي در بهره گيري از سيستم هاي شبكه اي و ايفاي نقش نه به عنوان يك پايانه، بلكه عنوان يك حلقه واسطه با يكي از ورودي هاي بي شمار به شبكه اي گسترده است.
وي در بيان سومين ويژگي مدياتك ابراز داشت: اصولا مدياتك جايي است كه در آن هيچ مانعي براي ارتباط نيست و مردم تندرست را با معلولان، مراجعان و مخاطبان را با مديران و كاركنان، آموزش دهنده و آموزش گيرنده ( يعني فرستنده و گيرنده اطلاعات) را در هم مي آميزد.
قانعي خاطرنشان كرد: كتابخانه محل عرضه يك طرفه منابع اطلاعتي است، اما مدياتك محل تبادل اطلاعات نامحدود مي باشد؛ كتابخانه از فضاي پيرامون مجزا است، در حالي كه مدياتك با فضاي پيرامون كاملا مرتبط است و انواع فعاليت ها در درون و بيرون آن انجام مي شود.
دكتر محمد رضا قانعي تصريح كرد: مدياتك يك فضا يا پديده تثبيت شده نيست و در برابر هر عملكرد يا فعاليتي باز است، مدياتك تمام شيوه ها و فن آوري هاي ارتباط و اطلاع رساني را در بر مي گيرد و اطلاعات در مدياتك متمركز نيست و در يك شبكه اطلاعاتي و ارتباطي نامحدود جريان دارد.
مشاور اصلي طرح كتابخانه مركزي مشهد در ادامه عنوان كرد: براي طراحي كتابخانه يا همان مدياتك مركزي مشهد، بر روي دو مدياتك بزرگ دنيا يعني "ژرژپمپيدو" در فرانسه و "سندايي" در ژاپن مطالعه صورت گرفت.
لازم به ذكر است كه كتابخانه مركزي مشهد با زميني به متراژ 6 هزار متر مربع و زير بنايي در حدود 11 هزار و 500 متر مربع در 6 طبقه و در بلوار هفت تير (منطقه آب و برق) واقع شده است.
اين طرح كه در سال 1371 در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كشور به تصويب رسيد، در سال 1374 كلنگ آن زده شد و مهندسان مشاور شركت پلشير واقع در اصفهان به عنوان مشاور اصلي طرح انتخاب گرديد؛ سال 1376 پيمانكار طرح انتخاب گرديد و در سال 1377 عمليات اجرايي آن آغاز شد.
اين پروژه كه از آغاز به صورت پروژه ملي تعريف گرديده بود در سال 1380 به پروژه استاني تبديل شد و با توجه به كمبود منابع مالي استان، متاسفانه پس از گذشت 15 سال، هنوز ناتمام مانده است.
اعتبار هزينه شده تا كنون مبلغ 2 ميليارد و 400 ميليون تومان بوده و هم اكنون ساختمان حدود 75 درصد پيشرفت فيزيكي داشته و قسمت اداري آن تقريبا تكميل شده است كه به گفته مسوولان جهت اتمام پروژه حدود يك ميليارد و 100 ميليون ديگر اعتبار مورد نياز است.
اين پروژه كه تا كنون 3 پيمانكار را به خود ديده است، هر بار به علت نرسيدن اعتبار سقف پيمانكاران تمام شده و كار به پيمانكار بعدي واگذار ميشده است. جالب تر آن كه پيمانكار سوم يعني شركت "آرين راك" نيز طي نامهاي به اداره ارشاد خراسان از بدهي و نرسيدن اعتبارات خبر داد و اعلام كرد كارگاه تعطيل شد.
بهره بردار اين طرح، اداره كل نهاد كتابخانه هاي عمومي خراسان رضوي است.
انتهاي پيام
جمعه 11 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2892]