واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: ئيس اداره بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان وزارت بهداشت با توجه به آغاز سفرهاي تابستاني و علاقه عموم به مصرف محصولات لبني سنتي و غيرپاستوريزه نسبت به انتقال تب مالت به عنوان يك بيماري عفوني جدي هشدار داد. تب مالت يک بيماري عفوني شايع محسوب ميشود که مهمترين علت ابتلاي انسان به اين بيماري، مصرف محصولات لبني و فرآوردههاي دامي سنتي و غيرپاستوريزه است بهطوري که سالانه 13 هزار مورد ابتلا به تب مالت توسط وزارت بهداشت ثبت ميشود که البته آمار واقعي چندين برابر اين تعداد است.
البته آمار «محمدرضا شيرازي» كه روي عدد 13 هزار تاكيد دارد تنها شامل بيماران مراجعه کننده به مراکز درماني دولتي است و تعداد بيماران بخش خصوصي به دليل فقدان نظام ثبت اضافه نشده است. شيرزادي در گفتوگو با مهر عامل 60 درصدي بيماريهاي عفوني در انسانها را حيوانات ميداند. او با بيان اينکه تب مالت هميشه در کشور وجود دارد ولي با ناديده گرفتن واکسيناسيون دامها شيوع آن شدت مييابد، به شيوع بالاي اين بيماري در استانهاي دامپرور کشور همچون اصفهان، کردستان، آذربايجان شرقي و غربي اشاره کرد و افزود: آمار از کار افتادگي ناشي از ابتلا به اين بيماري بيش از ميزان مرگ و مير آن است.در سال 87 حدود 17 هزار مورد ابتلا و در سال گذشته نيز 13 هزار مورد تب مالت در کشور ثبت شده است. گزارشهاي سازمان بهداشت جهاني حاکي از آن است که از ميان يکهزار و 709 عامل بيماري زا، 832 عامل يعني 49 درصد آنها از طريق حيوانات به انسان منتقل ميشوند. اين در حالي است که در ايران فرآوردههاي لبني و گوشت آلوده، شايع ترين موادغذايي هستند که موجب ابتلاي انسان به بيماريهايي نظير تب مالت، سياه زخم، بيماريهاي انگلي و... ميشوند. «ثريا نواب پور» کارشناس صنعت شير نيز با تاکيد بر آلودگي شير خام، از مصرف اين نوع شير و فرآوردههاي لبني سنتي به عنوان مهمترين علت ابتلا به تب مالت نام ميبرد و از مسئولان وزارت بهداشت درخواست ميكند تا عرضه شير خام در کشور را که به صورت فلهاي به فروش ميرسد ممنوع كند و متقاضيان تنها از محصولات صنعتي داراي استاندارهاي بهداشتي استفاده کنند. او ميگويد: بسياري از شيرهاي خام که به دليل منطبق نبودن با استانداردها از سوي کارخانهها برگشت ميخورد توسط دامدار به صورت فلهاي به فروش ميرسد. به گفته
نواب پور، هرچند خريداران شير خام را ميجوشانند ولي شير خام ممکن است داراي مواد افزودني غير قابل تشخيص براي مصرف کننده باشد. از طرف ديگر برخي محصولات مانند خامههاي سنتي، کشک، ماست و ساير فرآوردههاي لبني فلهاي به دليل پاستوريزه نبودن و امکان آلودگيهاي ميکروبي، سبب انتقال ميکروب به مصرف کننده و بيماري مصرف کننده ميشود. متاسفانه مردم با اين تصور که تقلب در کارخانهها صورت ميگيرد، اعتماد بيشتري به محصولات فلهاي داشته و فرآوردههاي لبني را که عمل پاستوريزاسيون در آنها انجام نشده است به عنوان محصولات سنتي با اعتماد بيشتري مصرف ميکنند. اين در حالي است که از سال 1930 ميلادي روش پاستوريزاسيون براي سالم سازي شير در کشورهاي صنعتي معمول شد و از آن به بعد عرضه شير خام پيگرد قانوني دارد. اما متاسفانه در کشور همچنان شاهد عرضه شير خام هستيم که اين مسئله در شهرستانها بسيار بيشتر از تهران به چشم ميخورد.
« ايرج خسرونيا»، رئيس جامعه پزشکان متخصص داخلي ايران در گفتوگو با مهر از ورود دامهاي آلوده به کشور به عنوان يکي از علتهاي شيوع تب مالت در بعضي از مناطق کشور نام ميبرد وميگويد: تب مالت در بعضي مناطق کشور مثل لرستان و استانهاي مرزي مشاهده ميشود که دليل آن آلوده بودن شير و لبنيات دامهاي مبتلا به اين بيماري است. او همچنين با اشاره به نگهداري تک مورد و انفرادي دامها در برخي از روستاها و مناطق کشور ميگويد: اين دامها اغلب واکسيناسيون نميشوند و در نتيجه از طريق مصرف شير و لبنيات آلوده اين دامها، بيماري به انسان منتقل ميشود. کارشناسان سلامت، مصرف لبنيات غيرپاستوريزه را مهمترين راه ابتلا به تب مالت عنوان ميکنند و معتقدند با توجه به شروع فصل گرما و آغاز سفرهاي تابستاني بايد از مصرف لبنيات غيرپاستوريزه به خصوص بستنيهاي سنتي و غيرپاستوريزه خودداري کرد. بيماري تب مالت به عنوان يکي از مهمترين بيماريهاي مشترک انسان و دام محسوب ميشود و اين بيماري از حيواناتي نظير گاو، گوسفند يا بز آلوده به انسان انتقال پيدا ميکند و انتقال انسان به انسان ندارد. تب مالت روي اعضاي خونساز بدن مانند مغز استخوان، گروههاي لنفاوي، کبد و طحال تاثير ميگذارد. علائم اين بيماري در تب مالت حاد بهطور ناگهاني ظاهر ميشود که شامل لرز، تب متناوب (تب و لرز) تعريق و خستگي است. تب مالت به سه نوع حاد، تحت حاد و مزمن تقسيم ميشود که در نوع حاد بهطور ناگهاني بيمار دچار تب، لرز، درد عضلات و سردرد ميشود و بعد از مدتي دردهاي مفصلي هم به آنها اضافه ميشود. در نوع مزمن، بيمار معمولا شبها عرق ريزي و کاهش وزن دارد، بياشتها ميشود، کبد و طحالش بزرگ ميشود و کمردرد و دردهاي عضلاني پيدا ميکند. تشخيص اين بيماري به کمک آزمايش خون است. همچنين براي درمان اين بيماري لازم است بيماراني که يک هفته بيشتر تب آنها طول ميکشد حتما براي بررسي تب مالت به پزشک مراجعه کند. افراد مبتلا تحت درمانهاي دارويي قرار ميگيرند و معمولا بهبود مييابند اما درمان آن به علت اينکه اين باکتري داخل سلول زندگي ميکند و آنتيبيوتيکها به راحتي داخل سلول نميشوند طولاني است. لذا بيماران حداقل 6 تا هشت هفته درمان ضد ميکروبي را با دو نوع دارو دنبال ميکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]