واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: این تراز تجاری ایران و زیمبابوه است.
کشوری که دکتر احمدی نژاد، رییس جمهور به زودی قصد سفر به آن را دارد. ترازی که بررسی آن در سال های گذشته نوسان زیادی را نشان می دهد. کشوری در جنوب آفریقا با جمعیتی نزدیک به جمعیت استان تهران. این کشور 13 میلیون نفری، هرگز نتوانسته بیش از دو صدم درصد از کشورهای صادرکننده کالا به ایران را به خود اختصاص بدهد. از طرفی، جمهوری اسلامی هم هرگز بیش از دو دهم درصد (در بین همه کشورها) کالا به این کشور صادر نکرده است. این رابطه تجاری مثل بسیاری از مراودات تجاری نیست، به بیانی نمی توان گفت که کالای منحصر به فردی بین دو کشور رد و بدل شده است. زیمبابوه از توتون، پنبه کوهی، حیوان زنده و... تا ابزار پزشکی به ایران صادر کرده و در مقابل نیز ایران از ماشین آلات کشاورزی، صنعتی و الکترونیکی تا گوجه فرنگی، صابون و شامپو به این کشور صادر کرده است. اما یک نکته درخور توجه است و آن تراز تجاری به نفع این کشور جهان سومی آفریقایی است، که امید است با تلاش دولتمردان در آینده نوک این نمودار به نفع ایران حرکت کند.
1380
سال ابتدایی مورد بررسی این نوشتار است. تراز تجاری بین دو کشور به شدت به نفع زیمبابوه تنظیم شده است. این کشور تنها دو قلم کالا به ایران صادر کرده است: پنبه کوهی و توتون و تنباکو (و مشتقات آن)، این دو قلم ارزشی بالغ بر 9/4 میلیون دلار داشته است. در مقابل ایران اقلامی چون: سودسوزآور، موتورسیكلت، موم پارافین، انگور خشك كرده، فرش، گلیم، لوازم آشپزخانه، شستنی های توالت یا آشپزخانه و.. به ارزش 354 هزار دلار به این کشور وارد کرده است. سهم صادرات به زیمبابوه 008/0درصد و سهم واردات از این کشور 02/0درصد از بین کشورهای جهان است که با ایران رابطه تجاری داشتند.
1381
وضعیت تراز تجاری دو کشور در این سال 7درصد به نفع ایران تغییر می کند. زیمبابوه همچنان پنبه کوهی به ایران وارد می کند، اما جای توتون را گرافیت گرفته است. این دو قلم کالا، مجموعا 3/1 میلیون دلار ارزش داشته است، زیمبابوه در این سال 006/0 درصد از کل واردات به کشورمان را از آن خود کرده است. در مقابل ایران که در این سال وضعیت بهتری دارد، 233 هزار دلار انواع کالا نظیر همانکه سال 1380 به زیمبابوه صادر کرده بود، به این کشور آفریقایی صادر کرده است. اگرچه تراز تجاری دو کشور به نفع ایران شده است، اما هم صادرات و هم واردات کاهش چشمگیری نسبت به سال گذشته داشته است. اختلاف بین صادرات و واردات بین ایران و زیمبابوه در این سال برابر با 1/1 میلیون دلار است.
1382
در این سال، واردات از زیمبابوه رشد چشمگیری دارد، اما صادرات به آن کشور تغییر چندانی نکرده است. پنبه کوهی و توتون و تنباکو اقلام اصلی وارد شده از زیمبابوه هستند، اما در ردیف سوم، 200 کیلو حیوانات زنده (ذیل تعرفه 010690) به ارزش 3/9 هزار دلار به ایران وارد شده است. ارزش کل واردات از زیمبابوه حدود چهارمیلیون دلار بوده است و این حجم، تقریبا 01/0 از کل واردات ایران از کشورهای جهان است. در مقابل نیز ایران 571هزار دلار کالا نظیر: مواد شیمیایی، موتور سیکلت ها، فرش و کف پوش ها، میوه جات مثل: گوجه فرنگی، خربزه و شیرینی ها را به این کشور صادر کرده است.
1383
سال 83 است، سال برتری تجاری ایران نسبت به زیمبابوه، در هیچ سالی در هشت سال مورد بررسی در این گزارش، تراز تجاری ایران و زیمبابوه، این چنین به نفع ایران تنظیم نشده است. صادرات ایران به زیمبابوه 97 درصد این رابطه دو طرفه را به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر، ارزش صادرات نیز به طرز بی سابقه ای افزایش یافته است. در این سال ایران 18 میلیون دلار کالا به این کشور جهان سومی صادر کرده، اقلامی چون: ماشین آلات کشاورزی و صنعتی، مواد شوینده و بهداشتی، فرش و وسایل الکترونیکی. سهم زیمبابوه از صادرات ایران نسبت به کل جهان در این سال 2/0 درصد است. در مقابل واردات از زیمبابوه به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. در این سال، این کشور مجموعا 499 هزار دلار توتون و تنباکو به ایران وارد کرده است. این یعنی 001/0 درصد از کل واردات ایران در آن سال.
1384
آنقدرها که صادرات به زیمبابوه کاهش یافته، واردات از آن افزایش نیافته است. در واقع، صادرات به این کشور نوسان حیرت آور خود را از دست داده است، اما در مقابل، واردات از آن رشد قابل قبولی نسبت به سال های مشابه داشته است.در این سال، مجموعا یک میلیون کالا از زیمبابوه به کشورمان وارد شده، اگرچه رشد واردات از زیمبابوه زیاد حیرت آور نیست، اما اقلام وارداتی حیرت آور است. با توجه به اینکه این کشور، کشور توسعه یافته ای محسوب نمی شود، به نظر می رسد باید از آن اقلام کشاورزی یا معدنی به کشور وارد شود، اما در سال 1384، کالاهای صنعتی نیز به ایران از این کشور آفریقایی وارد شده است، اقلامی چون: دستگاه های برقی تشخیص بیماری، لامپ هاولوله های میكروویو، دستگاه های پخش صوت جیبی، ساعت، ماشین های محاسب و... در این سال، تراز تجاری ایران و زیمبابوه، 24 به 76 درصد به نفع زیمبابوه سنگینی می کند. ایران نیز در این سال اقلامی را چون گذشته، به ارزش 361هزار دلار به این کشور صادر کرده است. نکته قابل توجه آنکه، دیگر ماشین آلات صنعتی، صدرنشین اقلام صادراتی به زیمبابوه نیستند.
1385
صادرات ایران به زیمبابوه تقریبا نسبت به سال قبل نصف شده است، در مقابل واردات از آن کشور حدودا سه میلیون دلار افزایش داشته و به رقم کم سابقه 8/3میلیون دلار رسیده است. البته شایان ذکر است، در این سال، به طور کلی واردات از تمامی کشورها افزایش داشته، با این حال سهم زیمبابوه از ارزش واردات کشورهای جهان به ایران 009/0 درصد است.
توتون تنباکو، فر و خوراک پز، ماشین ریش تراش و... اقلام وارداتی از زیمبابوه هستند. در مقابل: موتورسیکلت،کولرآبی، مواد شیمیایی، سوهان چوب و... اقلام صادراتی ایران به زیمبابوه هستند که ارزشی حدود 174هزار دلار را به خود اختصاص داده است.
1386
در این سال، واردات و صادرات هر دو به طرز قابل توجهی کاهش یافتند. رتبه ایران در تراز تجاری دو کشور بهبود یافته، سهم ایران از این مبادلات 88 درصد است. 88 درصد صادرات اقلامی نظیر: پسته، پیاز و موسیر، فرش و مواد شیمیایی به ارزش 338 هزار دلار. در مقابل زیمبابوه ابزارآلات صنعتی نظیر جعبه دنده، بلبرینگ و یراق آلات، وسایل تزئینی مثل شمع های جرقه زن و... به ارزش 48 هزار دلار به ایران وارد کرده است.
1387
در سال 1387 سهم ایران از مبادلات تجاری دو کشور 48 درصد است. 48 درصد صادرات با ارزشی برابر با 285هزار دلار انواع: رنگ، موتور سیکلت، میوه جات، رب و آب میوه، آدامس و... در مقابل نیز زیمبابوه 309هزار دلار کالاهایی نظیر پروفیل، رادیاتور، قطعات و ماشین آلات صنعتی و... به ایران وارد کرده است.
1388
در سال 88، دوباره فاصله صادرات و واردات ایران و زیمبابوه افزایش می یابد. تنها تفاوت این دو حدود یک میلیون دلار است. سهم ایران 41 درصد و سهم زیمبابوه 59 درصد است. زیمبابوه اقلامی چون: توتون و تنباکو، اقلام صنعتی، مصنوعات نساجی و...به ایران به ارزش 5/3میلیون دلار به ایران وارد کرده است. در مقابل ایران سهم 41درصدی خود را از این مبادلات با کالاهایی نظیر تراکتور، گاوآهن، مواد شیمیایی و... به ارزش 4/2میلیون دلار پر کرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 616]