واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: ايران و عراق در مسير توسعه مناسبات فرهنگي
جام جم آنلاين: قائممقام وزير فرهنگ عراق براي شركت در هفته فرهنگي اين كشور در تهران به سر ميبرد. اين گروه، بزرگترين هيات فرهنگي عراق است كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي به ايران سفر ميكند.
عراق از مهمترين همسايههاي ايران و ايران، موثرترين همسايه عراق است. بسياري از عراقيها تولد و زندگيشان در ايران است و بسياري از ايرانيها نيز محل تولدشان در عراق است. روابط ملت ايران و عراق روابط بسيار ديرينهاي است.
در دوره ساسانيان، عراق را دل ايرانشهر ميناميدند ، بغداد نامي پارسي به معني خداداد است (بغ به معني خدا)، تيسفون يا تيسپون يكي از مراكز تمدن ايران بزرگ در دوران هخامنشي (528 پيش از ميلاد) و پايتخت شاهنشاهي اشكاني (247 پيش از ميلاد) بوده و سلمان فارسي در حومه تيسفون اقامت داشته است.
در طول تاريخ، تاثير متقابل زبانهاي عربي و فارسي بر يكديگر، آثار ادبي بزرگي خلق كرده و موجب غناي ادبيات عرب و فارسي شده است. عراق، وارث تمدن باستاني بينالنهرين است كه مادر تمدنها نام گرفته و ايران از مراكز ديرينه تمدن جهاني است كه از ديرباز با تمدن بينالنهرين تعامل و تبادل داشته است.
علاوه بر اين، تمدن بعد از اسلام عراق بر باقيمانده تمدن قبل از اسلام ايران مستقر شده است. مدائن همواره از حوزههاي تمدن و فرهنگ ايراني محسوب شده و حضور و ادامه حيات قوم كرد به عنوان يكي از اصيلترين اقوام ايراني و ارتباطات كردهاي ايران و عراق، نمونهاي از اشتراكهاي فرهنگي دو كشور است.
از نقطه نظر مذهبي، بخش مهمي از هويت شيعي ايرانيان در عراق قرار دارد و شيعه به عنوان مذهب رسمي و تاريخي اكثريت قاطع مردم ايران، بدون نجف اشرف و كربلاي معلي قابل تعريف نيست. حضور پيوسته علماي ايراني در حوزه نجف و نقش آنان در تشكيل حوزه فقهي شيعي در عراق را نميتوان انكار كرد.
از دوره حيات پربركت عالم بزرگ ديني و بنيانگذار حوزه نجف، مرحوم شيخ طوسي دقيقا يك هزار سال ميگذرد، حضور دانشمندان ايراني و ايراني عراقي در طول اين يك هزار سال، امري جاري و تاثيرگذار بوده است.
نگاهي به حضور علماي بزرگي چون سيد محمدكاظم يزدي صاحب عروهالوثقي، علامه اميني نگارنده الغدير، آيتاللهالعظمي خويي و سايرين در قرن اخير شاهد خوبي بر اين مدعاست.
ايران و عراق را از يك سو سوابق مشترك تاريخي و فرهنگي و از سوي ديگر اشتراكات مذهبي به هم پيوند داده است، چنان كه اين پيوندهاي عميق فرهنگي و تاريخي ميتوانند با درايت مسوولان دو كشور و در سايه تبادل هياتهاي فرهنگي پشتوانه محكمي براي تحكيم مناسبات سياسي باشند.
حضور هنرمندان و شخصيتهاي فرهنگي عراق از جمله 50 شاعر عرب در اين هيات فرهنگي نشان ميدهد كه چه ظرفيت عظيمي براي توسعه روابط فرهنگي بين دو كشور وجود دارد.
در اين مقطع، مسووليت دولتمردان دو كشور در تهران و بغداد براي توسعه همكاريهاي فرهنگي بخصوص گردشگري ديني بسيار سنگين است و مردم دو كشور انتظار دارند با توجه به شرايط جديد حاكم بر عراق، شاهد گسترش و توسعه همكاريهاي گسترده فرهنگي در تمامي زمينهها باشند.
محسن پاكآيين
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]