واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: وقتي نفس محاكمه ميشود
مرور- حسن ميثمي:
رمان «قاعده بازي» اين روزها براي اهالي ادب نامي آشناست،چرا كه در جشنواره جايزه قلم امسال، اين كتاب توانست جزء رديف بهترينهاي سال 86 باشد.
قاعده بازي به قول خود فيروز زنوزيجلالي يك رمان اعترافي است كه در قالب 832 صفحه و توسط انتشارات علم، بهمنماه 1386 در بازار نشر آماده فروش شد. اين رمان 4 فصل دارد كه به ترتيب نام فصلها شغال، روباه، گرك و پلنگ است كه راوي داستان نسبت به صفات اين حيوانات به رقم زدن ماجرا ميپردازد. «توپ پاشنه، سمت، ساعت دو»، «مخلوق» و مجموعه «سياه بمبك» سال 86 را براي زنوزي يك سال پركار رقم زد. جالب است بدانيد مرد پركار ادبيات ايران چند مجموعه و رمان ديگر هم در دست دارد كه ميتوان به رمان «برج 110» و رماني درباره حضرت علي(ع) اشاره كرد.
مهدي كاموس(****)
«قاعده بازي روايت هويت يابي نفس بدفرمان انسان در قالبهاي نمادين شغال، گرگ و روباه است و اين رمان تلاش دارد در حوزه معرفت و شناخت بشر معاصر حديث نفس كند.» نويسنده كتاب «نيايش نسل سرخ» نثر و زبان قاعده بازي را طبق سبك زباني نويسنده، فاخر و پرتنش ميداند؛«هرچند در اين اثر نويسنده تلاش كرده از زبان پيچيده و دشوارخوان رمان مخلوق فاصله بگيرد اما باز بايد اين اثر را ويژه علاقهمندان بازيهاي زباني در جهان داستان دانست.» اين پژوهشگر و نويسنده كشورمان اثر فيروز زنوزي را در روايتهاي بيروني و درگيريهاي فيزيكي بهخصوص در توصيفهاي فصول پاياني درخشان و مثالزدني قلمداد ميكند.
سميرا اصلانپور(****)
اصلانپور فيروز زنوزي را در نوشتن، صاحب شيوه خاصي ميداند كه معتقد است اين شيوه نگارش در اكثر آثار اين نويسنده نمايان است: «انتخاب كلمات و نثر داستان، خصوصيات خودش را دارد و ممكن است بهدليل دشوار بودن نثر، عدهاي با آن ارتباط برقرار نكنند يا برعكس.» سرگروه تيم داوران جشنواره قلم زرين، ويژگي برجسته قاعده بازي را در شخصيتپردازي داستان و تكيه بر نقاط خاص شخصيت افراد ميداند و ادامه ميدهد: «اين رمان يك رمان محاكمه نفس است. يك جدال با خويشتن است. يك نوع اعتراف است كه نسبت به ديگر كارهاي زمان حال يك برجستگي خاصي دارد.» اصلانپور با اشاره به اين موضوع كه شخصيتها بسيار زندهاند و خواننده ميتواند آنها را در پيرامون خود به راحتي پيدا كند ميگويد: «با وجود تكلف در نثر داستان، باورپذيري در شخصيت باعث ميشود كه رمان به دل بنشيند.» داور قلم زرين 87 با تاييد اين موضوع كه تكلف نثر، بسته به اثر باعث فاصله خواننده و اثر ميشود گفت: «زبان و موضوع انتخاب شده توسط نويسنده كاملا همخواني دارد و حتي به جرأت ميتوان گفت نثر اين داستان نسبت به نثر داستانهاي ديگر اين نويسنده روانتر و سادهتر است.»
زهره يزدانپناه(. . . )
يزدانپناه، از ديگر داوران جايزه قلم، يك موضوع از اين رمان را براي خود قابل توجه ميداند: «قاعده بازي يك رمان مبتني بر كالبدشكافي روحي و رواني است و موضوعي كه توجه من را بهخود جلب كرد همين بود.» زهره يزدانپناه، با اشاره به ساختار پيچيده اين اثر گفت: «خواننده بايد با كمي تامل و تفكر در خواندن اين اثر جلو برود و به سادگي نميتوان محتواي آن را برداشت كرد و متوجه شد.» يزدانپناه بهدليل شفاف نبودن ستارهها براي سنجش يك اثر ادبي، از دادن ستاره به قاعده بازي امتناع كرد.
تاريخ درج: 31 تير 1387 ساعت 12:29 تاريخ تاييد: 31 تير 1387 ساعت 23:55 تاريخ به روز رساني: 31 تير 1387 ساعت 23:53
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]