واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: رقيبي جديد براي درخشانترين ستاره راه شيري
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: علمي
مدعي عنوان درخشانترين ستاره در كهكشان راه شيري در انبوهي از غبار در هسته كهكشان كشف شد.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، به تازگي يك حباب ستارهيي درخشان بهنام «ستاره سحابي پيوني» به وسيلهي تلسكوپ فضايي «اسپيتزر» ناسا و ساير تلسكوپهاي زميني كشف شده است كه نوري معادل 2/3 ميليون برابر نور خورشيد از خود ساطع ميكند.
عنوان درخشانترين ستاره، متعلق به ستاره «اتا كارينا» (Eta Carina) است كه توان تابشي آن 7/4 ميليون برابر خورشيد است؛ اما به اعتقاد منجمان، بسيار مشكل است كه بخواهيم يك مقدار عددي دقيق از روشنايي يا درخشندگي را به چنين ستارگان داغي نسبت دهيم.
به گفته «ليديا اسكينووا» - محقق اصلي اين پژوهش - ستاره تازه كشف شده كه در قلب كهكشان راه شيري واقع شده، واقعا افسون كننده و دلرباست و به نظر ميرسد، اين ستاره دومين ستاره درخشان شناخته شده در كهكشان ما باشد.
دانشمندان قبلا نيز اطلاعاتي در مورد ستارهي سحابي پيوني داشتند اما به دليل مخفي بودن آن در تودهاي از غبار در هسته كهكشان، درخشندگي فوقالعاده زياد اين ستاره تاكنون آشكار نشده بود.
چشمان مادون قرمز اسپيتزر با قابليت نفوذ در غبار ميتوانند مستقيما به قلب كهكشان راهشيري و به درون نواحي كه با نور مرئي قابل مشاهده نيستد نگاه كنند. علاوه بر اسپيتزر، دادههاي مادون قرمز تلسكوپ رصدخانه اروپاي جنوبي واقع در شيلي نيز نقش عمدهاي در محاسبه ميزان درخشندگي اين ستاره داشت.
درخشانترين ستارگان، اغلب بزرگترين ستارگان نيز به شمار ميروند.
اخترشناسان تخمين ميزنند كه اين ستاره زندگي خود را با جرم بسيار زيادي در حدود 150 تا 200 برابر جرم خورشيد آغاز كرده باشد.
نظريههاي فعلي پيشبيني ميكنند چنانچه ستارهاي زندگي خود را با جرم بسيار زيادي آغاز كند نميتواند خود را در همان وضعيت ثابت نگه دارد و بايستي به دو يا چند ستاره ديگر تجزيه شود.
با اين حال ستاره تازه كشف شده نه تنها بسيار سنگين است، كه ابعاد گستردهاي نيز دارد.
به نوشته نجوم، اين ستاره غولپيكر آبي از نوع ستارگان ولف-رايت (Wolf-Rayet Star) است كه قطري بيش از 100 برابر قطر خورشيد دارد؛ يعني چنانچه آن را جايگزين خورشيد در منظومه شمسي كنيم، تا نزديكي مدار عطارد پيش خواهد آمد.
ستارگان ولف-رايت، دستهاي از ستارگان هستند كه دماي سطحي آنها بين 20 تا 50 هزار درجه كلوين بوده و به خاطر قرار گرفتن در ابرهاي وسيعي از گاز در طيف آنها خطوط طيف گسيلي مشاهده ميشود.
چنيني ستارگاني گاهي در مركز سحابيهاي سيارهيي كه هنوز در حال شكلگيري هستند يافت ميشوند.
انتهاي پيام
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]