واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مراسم بزرگداشت ضياءالدين امامي در صبا برگزار شدنقاشي كه روايتگر قصههاي قرآن و باورهاي عاميانه سرزمينش بود
گروه هنر: مؤسسه فرهنگي هنري صبا در مراسم بزرگداشتي با حضور استادان پيشكسوت و صاحبنام نقاشي و نگارگري ايران در هفتمين روز درگذشت استاد ضياءالدين امامي از پيشگامان نقاشي معاصر، ياد هنرمندي را گرامي داشت كه با رنگها و تصويرهايش روايتگر قصههاي قرآن، فرهنگ و باورهاي مردم سرزمينش بود.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) به نقل از روابط عمومي مؤسسه فرهنگي هنري صبا وابسته به فرهنگستان هنر، اين مؤسسه ميزبان شمار زيادي از اساتيد و پيشكسوتان نقاشي، صاحبنظران و كارشناسان هنري و نيز علاقمنداني بود كه كه در آيين بزرگداشت استاد ضياءالدين امامي پيشكسوت و چهره صاحبنام نقاشي و نگارگري ايراني گرد هم آمده بودند.
در اين مراسم از شأن و شخصيت هنري انساني تكريم شد كه رنگها و نقشهايش روايتگر خاطرههاي قومي، قصهها و افسانههاي كهن بومي و آرزوها و اندوههاي ناسروده مردم سرزمينش بود.
در اين مراسم كه باحضور اساتيد برجسته و چهرههايي چون احمد اسفندياري، محمودجواديپور، منصوره حسيني، دكتر حبيباله آيتاللهي، حبيباله صادقي، جلالالدين كاشفي، رضا بانگيز، صادق تبريزي، استاد فلسفي، سيدمهدي حسيني و نجم الدين فرخيار و ... برگزار شد و با استقبال انبوه دوستداران آن هنرمند فقيد همراه بود، در ميزگردي با حضور: حبيباله صادقي، مهدي حسيني، حبيباله آيتاللهي، منصوره حسيني و استاد احمد اسفندياري، ويژگيهاي سبك و نوآوريهاي امامي در نقاشي، تصويرسازي و نگارگري و نيز ارزشهاي منحصربفرد و ماندگار زندگي هنري وي در طول بيش از 70 سال فعاليت بيوقفه و مداوم مورد بررسي و تحليل قرارگرفت.
در اين ميزگرد ابتدا سهراب هادي با بيان اينكه ضياءالدين امامي سالها كوشيد تا از هنرش بيان معنايي براي اهل طريقت كند اظهارداشت: او در تمامي لحظههاي آفرينش هنر خود سعي كرد تا انسان را از جاودانگياش، در تمناي حقيقت و همپيوندي با سرچشمههاي ذوق، خرد و حكمت متعالي و گوهر معنا جستجو و روايت كند.
حبيباله آيتاللهي نيز با ذكر خاطرهاي از آن مرحوم و اينكه در زيرزمين خانهاش 10 تن كاغذ نقاشي شده ديدم كه بدون هدف نمايشگاه گذاشتن و ديدهشدن فقط كار ميكرد و تجربه مياندوخت به ويژگيهاي درخشان شيوه هنري اين استاد پرداخت و يادآورشد او تمام افسانههاي اطراف خود را از هر جا و هركسي كه ميشنيد و ميدانست با رنگ و نقش به بديعترين و ماندگارترين جلوه روايت ميكرد و قصههاي عاميانه را با تصوير حفظ و ثبت ميكرد آنهم با شيوه خاص خود و نه به تقليد از غرب.
وي افزود: او آنچنان كه درك ميكرد و دوست ميداشت نقاشي ميكرد. در كار امامي تبلور و تجلي يك كليت و يك فرهنگ را به صورت مجموعهاي كامل با همه اجزاء و مؤلفههايش ميتوان يافت.
آيتاللهي در پايان سخنان خود ابراز اميدواري كرد كه نسل جوان نقاشان و تصويرگران كودك با الگو و الهام از او داستانهاي بومي ما را هر چه ايرانيتر و اصالتمندتر روايت كنند.
در ادامه احمد اسفندياري هم به بيان خاطراتي از آن استاد پرداخت و گفت هربار كه او را ميديدم صفا و فروتني و وارستگياش را رو به اوج مييافتم و وظيفه همه ماست تا نسل پيشگامان و پايهگذاران نقاشي معاصر را بيشتر بشناسيم و ارزشهاي كارشان را كشف كنيم.
سپس مهدي حسيني نقاش و مدرس دانشگاه با اشاره به اينكه آثار ضياءالدين امامي دقيقاً يادآور سنتهاي هنر اصيل ايران، قلمكاري، فرش، نگارگري، خوشنويسي، شمسههاي تذهيبي همراه با فضاي نويني از بيان تصويري است كه زاييده ذهن و خيال هنرمند است خاطر نشان كرد: در آثار او قصههاي قرآن، باورهاي عاميانه، آرايش حروف يا كاليگرافي به شيوهاي كاملاً متفاوت، سنت مرقعنويسي، استفاده از چرخه و دايره رنگ، بهره از دنياي فانتزي، همه در مجموع نوعي از بيان تصويري منحصربفرد را بوجود آورده كه منبعث از عالم ذهن و خيال اوست.
وي با تأكيد بر ضرورت برپايي موزهاي باعنوان استاد ضياءالدين امامي گفت: موزه هنرهاي معاصر اصفهان، موزه هنرهاي معاصر تهران، فرهنگستان هنر و خانواده آن مرحوم بايد همه همت كنند و با همكاري هم اين موزه را شكل دهند تا همه آثار نفيس اين هنرمند جمعآوري و عرضه شود چرا كه امامي يك اعتبار ملي است و به يك كشور و يك ملت تعلق دارد.
منصوره حسيني از پيشگامان نقاشي معاصر ايران نيز به نوع دفرماسيون، آگاهي، شخصيت هنري و تشخص حرفهاي و پختگي انديشه و باور امامي در آثار او اشاره كرد و اين خصوصيات را در نقاشان معاصر كم نظير دانست.
حبيباله صادقي نقاش و صاحبنظر هنري با بيان اينكه امامي هنرمندي عارف، حكيم و نوگرا بود يادآورشد سايه و خاطره قومي و تاريخي چند قرن سنت هنري ايران را در آثار او ميتوان مشاهده كرد از امثال و حكم تا نقوش مسجد شيخ لطفاله و از مكتب تبريز و هرات تا هنر عهد سلجوقي همه در نقاشي و تصويرسازي او جلوه داشت.
وي در پايان به ويژگيهاي معرفتي اين هنرمند اشاره كرد و گفت: آثار او سرشار از بيان رمزي، مفاهيم متعالي و عميق حكمي و معنوي و ارجاع به قصص قرآن، تمثيلات و حكايات عرفاني است. او مصداق اين سخن مولانا بود كه «فارغ از سودم و زيان چو عدم» و اصلاً در معرض قيل و قال اهل غوغا نبود. وارستگي و سكوت و خلوت عارفانه او نشان از توجهش به حقيقتي عظيمتر و والاتر بود.
اين مراسم كه با استقبال علاقمندان همراه بود، در هفتمين روز درگذشت زنده ياد استاد ضياءالدين امامي در سينماتك مؤسسه فرهنگي هنري صبا، برگزار شد.
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]