واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اهداف علمي سند چشم انداز - 16سردرگمي در سياستگذاري علم/ راههاي شكست خورده را در پيش گرفته ايم!
بنيانگذار مكانيك كوانتومي با بيان اينكه رسيدن به اهداف چشم انداز بسيار نفسگير است تصريح كرد : مقداري در حوزه سياستگذاري علم و فناوري كشور سردرگمي وجود دارد، سردرگمي از اين جهت كه نمي دانيم چه بايد كرد تا راندمان تلاشمان در حوزه علم و فناوري افزايش يابد.
پروفسور يوسف ثبوتي در گفتگو با خبرنگار مهر با بيان اين مطلب افزود: رسيدن به اهداف چشم انداز بسيار نفس گير است و اگر بخواهيم در منطقه از نظر علمي عرض اندام كنيم بايد تعداد محققان و توليدات علمي پنج يا شش برابر آنچه باشد كه در حال حاضر وجود دارد و براي رسيدن به اين آستانه به همت زياد و سياستگذاري روشن نياز است.
وي اضافه كرد: سياستگذاري روشن چندان هم كار مشكلي نيست. محقق براي اينكه بتواند فعاليتهايش را به درستي انجام دهد نبايد حواسپرتي داشته باشد، اين حواس پرتي ممكن است به لحاظ مسائل معيشتي، مديريت در محيط كار، مسائل اجتماعي و … باشد. در هر حال هر نوع حواسپرتي كارهاي تحقيقاتي را از بين مي برد. محقق به محيط بسيار آرام و خيال راحت نياز دارد تا بتواند با تمركز به توليد علم بپردازد اين در حالي است كه عوامل مخل تمركز در محيط ما كم نيست.
ايده روشني در سياستگذاري علم و فناوري كشور وجود ندارد
رئيس دانشگاه تحصيلات تكميلي علوم پايه زنجان اضافه كرد: به نظر مي رسد هنوز يك مقدار در حوزه سياستگذاري علم و فناوري كشور سردرگمي وجود دارد، سردرگمي از اين جهت كه نمي دانيم دقيقا بايد چه كار كنيم تا راندمان تلاشمان در حوزه علم و فناوري افزايش پيدا كند و در اين حوزه هنوز ايده روشني وجود ندارد البته تاكنون اقدامات قابل توجهي صورت گرفته و امروز صحبت از اين است كه چطور مي شود بهتر از اين كار كرد.
بنيانگذار مكانيك كوانتومي اظهار داشت: افراد و گروههايي موظف شده اند در حوزه سياستگذاري علم و فناوري فكر كنند اما به نظر مي رسد به برخي نكات اساسي كمتر توجه مي شود. اول اينكه ارتباطات بين المللي در دانشگاهها بايد بسيار گسترده و روشن باشد و دوم اينكه افرادي كه در دانشگاهها به عنوان محقق تربيت مي شوند از دست نروند و مهاجر نشوند.
آزادي عمل به محققان؛ راهكاري براي ماندگاري
وي با بيان اينكه "محصولات دانشگاههاي كشور بسيار جنس مرغوبي است و در بازار بين المللي خريدار دارند" خاطرنشان كرد: اگر نتوانيم آنها را در كشور حفظ كنيم مشتري در بيرون مرزها وجود دارد و آنها را جذب مي كند. اين روال از سالهاي سال پيش همچنان ادامه دارد و نتوانستيم كاري در قبالش انجام دهيم. اكنون كاري كه مي شود كرد اين است كه دانشگاه به همين افرادي كه تا يك مقطع تربيت مي كند به قدر كافي آزادي عمل و امكانات دهد تا اين افراد بدانند اگر مهاجرت نكنند و در كشور بمانند آينده خوبي دارند اما در حال حاضر در اين حوزه مشكل اساسي وجود دارد.
پروفسور ثبوتي افزود: اينكه در حال حاضر بر روي تربيت افراد خيلي تاكيد مي شود و دانشجوي تيزهوش و برجسته مان را انتخاب مي كنيم و براي المپيادها آمادگي لازم به آنها داده مي شود خوب است اما مشروط به اينكه راجع به حفظ اين افراد در مملكت هم راهكار داشته باشيم، در غير اين صورت اين همه تلاش نتيجه معكوس دارد زيرا در ابتدا افراد دست چين شده و به دنيا معرفي مي شوند و بلافاصله نيز از دست مي روند.
پروفسور يوسف ثبوتي - بنيانگذار مكانيك كوانتومي در ايران
عوامل حواسپرتي در محيط ما زياد است!
وي با بيان اينكه "سرمايه گذاري روي افراد نتيجه معكوس مي دهد"، تاكيد كرد: بايد بر روي موسسات و نهادهاي پژوهشي و دانشگاهي مان سرمايه گذاري شود، اين سرمايه گذاري نيز نه فقط از اين بابت كه مراكز را صرفا بزرگ كنيم و تعداد دانشجوي زياد بپذيريم بلكه بايد بتوانيم شرايط كار خوب را مهيا كنيم زيرا محقق محيط آرام و بدون حواسپرتي براي توليد علم مي خواهد اما در حال حاضر عوامل حواسپرتي در محيط ما زياد هستند.
نحوه عمل بنياد ملي نخبگان نتيجه مطلوب نمي دهند
اين استاد نمونه كشوري در خصوص عملكرد بنياد ملي نخبگان نيز به مهر گفت: به برخي مسئولان بنياد ملي نخبگان چه به صورت مستقيم و حضوري و چه غير مستقيم يادآور شده ام كه نحوه عمل آنها نتيجه مطلوبي نخواهد داشت و به نظر مي رسد كه بايد بروند بنيادها را تقويت كنند تا افراد را. آدمي كه نخبه است مي تواند گليمش را از آب بيرون بكشد و خيلي لازم نيست بگوئيم اين پول، اين معافيت از سربازي و اين مسافرت و …، اين روش نه تنها مشكل را حل نمي كند بلكه شايد در مواردي نتيجه معكوس نيز داشته باشد زيرا جواني را كه هنوز با دنيا آشنايي كامل ندارد مرتب تشويق مي كنيد و خيلي از آنها ممكن است از مسير اصلي نيز منحرف شوند.
وي يادآور شد: مسئله ضريب هوشي بالا در درجه اول يكي از اختراعات آمريكايي ها است يعني اين روش كه مي گويد به بچه ها آموزش و تربيت خاص بدهيم تا يك روز نخبه شوند از سالها پيش در غرب بخصوص در آمريكا آزمايش شده و شكست خورده و فراموش هم شده است اما امروز در كشور ما راهي كه ديگران رفته اند و در آن شكست خورده اند در پيش گرفته شده است.
تعداد مراكز علمي مناسب در كشور به تعداد انگشتان دست هم نمي رسد!
پروفسور يوسف ثبوتي با درخواست از مسئولان براي مهيا شدن شرايط كار براي افراد مستعد گفت: امروز اين سوال مطرح است كه چند دانشگاه و موسسه تحقيقاتي مي توان در ايران نام برد كه شرايط و امكانات آن براي يك محقق مساعد باشد. اگر تعداد اين دانشگاهها و مراكز به تعداد انگشتان دست هم نمي رسد، كار كنيم تا تعداد اينها زياد شود.
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]