واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: 20 ميليون كاربر اينترنت در ايران شوخي نيست
اشتياق و علاقه ايرانيان به استفاده از تور جهان گستر امروزه بيش از پيش افزايش يافته است و به سمت حرفه اي شدن پيش مي رود.
هموطن آنلاين _علي محمد آقا زماني - شمار كاربران ايراني كه به طور مستقيم و غير مستقيم به پهنه جهاني وب دسترسي دارند در بهترين شرايط ، را مي توان رقمي در حدود بيست ميليون كاربر برآورد نمود.
رقمي كه در برابر هشت ميليون بي سواد كشور و جمعيت هفتاد و چند ميليوني ان ، ميزان جالب توجهي به شمار مي رود. در شرايطي كه اكثر مخاطبان اينترنت از طريق dial up به اينترنت دسترسي دارند و سيستم هاي خريد و فروش اينترنتي و آموزش مطلق تحت وب در كشور ما هنوز به جايگاه حداقلي نرسيده است ، رقم 20 ميليون كاربر اينترنت در ايران را بايد به فال نيك گرفت. سرعت فراگيري رسانه اي به نام موبايل و اينترنت در ايران فوق العاده نسبت به رسانه هاي ديگر بالا بود .
مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي در سا ل گذشته در اقدامي ارزنده ، در گزارشي وضعيت اينترنت در كشور را مورد نقد و بررسي قرار داد . در اين گزارش كه در سايت www.majlis.ir در دسترس مي باشد ،ضمن تاكيد بر نقش اينترنت در پيشرفت كشور، خواستار توسعه زيرساخت ها، فرهنگ سازي، آموزش و اقتصادي شدن قيمت اينترنت در كشور شده است . در اين گزارش تصريح شده است: باوجود اين كه پهناي باند- ارتباط اينترنتي- كشور در سال هاي اخير رشد قابل ملاحظه اي كرده، با اين وصف ايران در بين كشورهاي هدف در چشم انداز از لحاظ ضريب نفوذ اينترنت در جايگاه نامناسبي (رتبه دهم) قرار گرفته است. اين گزارش با بيان اين كه هم اكنون تعداد كاربران اينترنت بيش از يك ميليارد و ١٧٣ ميليون نفر است، خاطرنشان كرد: قاره آسيا به تنهايي ٣٧ درصد كاربران اينترنت جهان را در خود جاي داده است.در بخش ديگري از اين گزارش آمده است: محاسبه ضريب نفوذ اينترنت كشور مستلزم وجود آمار تعداد كاربران است كه متاسفانه در كشور ما به دليل زمان بر و هزينه بر بودن تهيه آمار در عرصه هاي بسياري از جمله در مورد تعداد كاربران اينترنت اطلاعات دقيق و مطمئني وجود ندارد و سازمان ها و نهادهاي مجري فناوري اطلاعات و ارتباطات، با استفاده از روش ها و فرمول هاي تخميني غيردقيق، غيرعلمي و بزرگ نمايانه به تخمين تعداد كاربران كشور مي پردازند. براساس اين گزارش از لحاظ تعداد كاربر اينترنت در منطقه، ايران پس از كشورهاي تركيه و پاكستان در رده سوم قرار دارد، لكن از لحاظ ضريب نفوذ اينترنت كشورها در رده دهم و البته در جايگاهي بالاتر از عربستان، پاكستان، مصر و سوريه قرار گرفته است.
قطعا گسترش ضريب نفوذ اينترنت در ايران و ارتقاي سطوح دسترسي ايرانيان به وب ارزان و پرسرعت ،مي تواند باعث ايجاد كسب و كارهاي جديد ،رونق اطلاع رساني ديجيتالي و حضور گسترده تر ايران در جامعه اطلاعاتي يك و نيم ميلياردي اينترنت در دنيا شود.
اشتياق و علاقه ايرانيان به استفاده از تور جهان گستر امروزه بيش از پيش افزايش يافته است و به سمت حرفه اي شدن پيش مي رود. اگر پيش تر اينترنت براي دانلود فايل هاي موسيقي و مشاهده برخي تصاوير در بين ايرانيان در قشرهاي مختلف جذابيت داشت ،امروزه سايت هاي خبري ،تجاري و حتي علمي متعددي توسط ايرانيان در وب راه اندازي شده كه منجر به تبادل اطلاعات در سطحي عالي و منجر به ايجاد گردش مالي ارزي بين ايران و كشورهاي ديگر شده است . اين در حالي است كه گرداننده گان برخي از اين سايت هاي موفق در دهه دوم يا سوم عمر خود به سر مي برند. كارآفريني ديجيتالي (digital entrepreneurship) كه در بين ايرانيان در حال افزايش است نويدي ارزنده به گسترش كسب و كارهاي اينترنتي موفق براي ايران زمين است. فرصتي كه جامعه اطلاعاتي بيست ميليوني ايران در اختيار فعالان كسب و كار تحت وب مي دهد را نبايد به راحتي فراموش كرد. اكنون در ايران اينترنت رسانه اي است كه قريب به بيست ميليون مخاطب انلاين دارد. تفاوت اين مخاطب با مخاطب رسانه اي مانند تلويزيون ان است كه اين مخاطب سواد دارد ، آگاهي دارد و به دنبال اطلاعات است . نه ان كه اطلاعات ناخوداگاه به سوي او شناور شود. اين تمايز بزرگ ،برگ برنده اينترنت در قياس با نسل هاي پيشين رسانه هاي جمعي است . شما براي مشاهده اطلاعات بايد خود به دنبال اطلاعات باشيد و جست و جو كنيد و مثلا پيچي وجود ندارد كه ان را بگردانيد و اخبار به صورت صوتي و تصويري در اختيار شما قرار بگيرد. اين اهتمام به دريافت اطلاعات دسته بندي شده معني و مفهوم فوق العاده اي براي صاحبان رسانه ها دارد. براي اناني كه مي دانند چگونه مي توانند از اين پتانسيل بالقوه براي كسب درآمد و ارتباط اثربخش با اين جامعه بزرگ استفاده نمود. جامعه بيست ميليوني كاربران ايراني وب فرصتي است تا مسئولان با سازماندهي و هدايت بهينه اين جامعه به سمت استفاده بهينه و حرفه اي تر از ابزارهاي وب ، بسياري از حوزه هاي سنتي كشور مانند فرهنگ ،آموزش و هنر را با رويكردي ديجيتالي تقويت و احيا كنند.
اكنون فصل تابستان و اوقات فراغت ميليون ها دانشجو و دانش اموز ايراني كه شمار گسترده اي تعداد مخاطبان وب را تشكيل مي دهند آغاز شده است . آيا پايگاهي وجود دارد كه براي هدايت و اموزش و سرگرمي اين تعداد جوان ايراني روز به روز برنامه آنلاين در اختيار داشته باشد و ان ها را به اين جامعه عرضه كند ؟ آيا رسانه هاي رسمي كشور توانسته اند پايگاه هاي ارزنده و موفق داخلي و خارجي را براي استفاده اين قشر و تقويت زيربناي آگاهي و ارزش گذاري به وقت اين افراد در وب گردي ، معرفي كنند ؟
متاسفانه پاسخ اين دو سوال كوچك خير است ! دليل ان را بايد در بي برنامه گي كشور در فراهم كردن يك پرتال ملي علمي يا سرگرمي يا هنري يا آموزشي دانست كه بتواند خيلي از نيازهاي مخاطبان فارسي زبان را در ايام بيكاري و فراغت پر كند. امري كه توجه به ان بايد از اركان راهبردي چشم انداز بيست ساله كشور در حوزه فناوري اطلاعات باشد.
اميد است با توجه به ابلاغيه اصل 44 قانون اساسي و لزوم ممتاز شدن ايران در مولفه هاي مرقومه در چشم انداز ايران 1404 ، توجه عميق و اصولي و فوري به نيازهاي جامعه اطلاعاتي بيست ميليوني ايران بتواند زمينه بالندگي و رشد كشور را در عرصه هاي مختلف با توجه به ابزارهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات فراهم كند.
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]