واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ورود مجلس به طرح تحول اقتصادي دولت
قانونگذاري- گروه سياسي:
در فاصله اندكي از تصميم دولت به ارائه طرح تحول اقتصادي، مجلس نيز كميسيون ويژهاي براي بررسي اين طرح تشكيل داد.
اين در حالي است كه رئيس جمهور تنها كلياتي از اين طرح را در يك برنامه تلويزيوني به تصوير كشيده است كه حذف يارانهها و پرداخت نقدي آن به مردم بخشي از آن است.
اقدام مجلس در تشكيل اين كميسيون براي آن بود تا از ابتدا در جريان اقدامات دولت براي تحول ساختار اقتصادي كشور باشد.
هدف از تشكيل اين كميسيون ويژه كه تنها 15 نفر از نمايندگان در آن عضويت خواهند داشت آن است كه مجلس با همكاري كميسيونهاي تخصصي، رايزني با نمايندگان دولت و نخبگان اقتصادي كشور، گزارشهاي دورهاي از ابعاد اجرايي طرح تحول ساختار اقتصادي دولت و بررسي آثار آن بر شاخصهاي كلان از جمله تورم، اشتغال، رشد اقتصادي و... را تهيه و به سمع نمايندگان ملت برساند.اگرچه اين طرح حمايت قاطع اعضاي هيات رئيسه مجلس را در پي داشت (چه آنكه حسن ابوترابيفرد نايب رئيس اول به عنوان طراح آن را نطق كرد و لاريجاني هم تلويحا با تاكيد بر اهميت تشكيل چنين كميسيوني از موافقت خود با آن پرده برداشت و با رأي بالاي 180 موافق در مقابل 34 رأي مخالف و 7 رأي ممتنع به تصويب رسيد، اما مخالفتهايي هم در مجلس با آن وجود داشت.
مهديكوچكزاده نماينده تهران دوبار در اين خصوص تذكر داد و يادآور شد كه براساس آييننامه داخلي مجلس تنها در موارد استثنايي و حساس در كشور ميتوان چنين كميسيوني را تشكيل داد. مرادي هم در تذكر ديگري يادآور شد كه هنوز دولت بسته پيشنهادي خود براي اصلاح ساختار اقتصادي كشور را به مجلس ارائه نداده و مجلس بدون اطلاع از مفاد آن نميتواند كميسيوني تشكيل دهد.
اما لاريجاني در پاسخ به اين تذكرات با بيان اينكه رئيس جمهور ابعاد اين طرح را پيش از اين تشريح كرده است، گفت: لزوما نبايد يك اتفاق قهريه رخ دهد كه كميسيون ويژهاي تشكيل دهيم. همانطوري كه براي اجراي اصل 44 قانون اساسي كميسيون ويژهاي تشكيل شد براي اين مسئله هم ميتوان كميسيوني ويژهاي تشكيل داد.
وي همچنين به كوچكزاده يادآور شد كه عليرغم اين تذكراتش طرح مذكور را امضا كرده است! اين مسئله سبب خنده نمايندگان شد اما مخالفتهاي نمايندگان به همين جا ختم نشد. مصطفي كواكبيان نماينده سمنان هم با اشاره به طرح مشابه ديگري كه از سوي فراكسيون اقليت مبني بر تشكيل كميسيون ويژهاي براي مهار تورم، ارائه شده بود، خواستار اصلاح نامه اين كميسيون ويژه شد.
لاريجاني هم توضيح داد كه بررسي تورم و عواقب آن بخشي از اين كميسيون خواهد بود. رئيس مجلس هشتم تاكيد كرد كه اين كميسيون ويژه به منظور بررسي كل مسائل اقتصادي كشور به ويژه اصلاح ساختار آن تشكيل خواهد شد.
حسن وفايي نماينده ملاير هم از جمله مخالفان اين طرح بود كه محدود كردن بررسي طرح تحول اقتصادي دولت در يك كميسيون محدود با 15نفر عضو را به صلاح نميدانست و معتقد بود كه به اين ترتيب ديگر كميسيونهاي تخصصي مجلس از بررسي دقيق و كارشناسي اين طرح محروم خواهند شد.
وي در عين حالي كه هدفمند كردن يارانهها به عنوان يكي از موارد در دستور كار اين كميسيون ويژه را بسيار مهم ميدانست، معتقد بود كه محول كردن چنين موضوع مهمي تنها به يك كميسيون معدود منجر به ابتر ماندن آن خواهد شد. اما حسن ابوترابي فرد، نايبرئيس اول مجلس به عنوان يكي از طراحان اين طرح اظهار داشت كه كميسيون ويژه بررسي طرح تحول ساختار اقتصادي دولت خواستار ارائه گزارشهاي منظمي از رئيسجمهور و دولت به مجلس ميشود تا اصول و راهكارهاي اجرايي آن به اطلاع نمايندگان برسد.
وي با تاكيد بر لزوم همگرايي و بررسي نظرات كارشناسي دولت، مجلس و متخصصان و نخبگان اقتصادي، ادامه داد: تنها در قالب تشكيل چنين كميسيوني است كه مجلس ميتواند از چند و چون اقدامات اجرايي طرح مذكور از سوي دولت قرار گيرد.
يوسف نژاد هم در تاييد سخنان ابوترابي بر لزوم آگاهي مجلس از اهداف، نتايج احتمالي و پايههاي فكري دولت در ارائه طرح تحول ساختاري اقتصادي و بررسي راهبردهاي اجرايي دولت تاكيد كرد و افزود: از آنجا كه برخي از اقدامات دولت در اين راستا نيازمند تصويب مقرراتي در مجلس است، نمايندگان بايد از ابتدا در جريان چنين تحول ساختارياي در اقتصاد كشور باشند.
گفتني است تصويب تشكيل چنين كميسيون ويژهاي در مجلس از چند جهت حائز اهميت است؛ نخست دغدغه نمايندگان به حل معضلات اقتصادي كشور را نشان ميدهد و دوم آنكه گويا نمايندگان نگرانند دولت بدون اطلاع مجلس اقداماتي را جهت اصلاح ساختار اقتصادي كشور انجام دهد كه عواقب تورمياي همچون ديگر لوايح اقتصادي دولت داشته باشد. از اين رو مجلس ميخواهد از ابتدا در جريان چند و چون اقدامات دولت در اين راستا قرارگيرد تا بتواند پاسخگوي موكلين خود در سراسر كشور باشد.
پيشنهاد به رفراندوم گذاشتن طرح تحول ساختار اقتصادي كشور كه غلامرضا مصباحيمقدم رئيس كميسيون اقتصادي مجلس، بلافاصله پس از سخنان رئيس جمهور در خصوص اين طرح اعلام كرد هم نشان از دغدغههاي مجلس نسبت به اين موضوع دارد.
البته جمعي از نمايندگان مجلس هم متقابلا طرح ديگري براي حل مشكلات اقتصادي كشور تهيه كرده بودند كه هيات رئيسه به احترام طرح دولت كه در راه مجلس است، آن را اعلام وصول نكرد و بررسي آن رابه تشكيل اين كميسيون ويژه موكول كرد.
تاريخ درج: 16 تير 1387 ساعت 12:51 تاريخ تاييد: 16 تير 1387 ساعت 16:11 تاريخ به روز رساني: 16 تير 1387 ساعت 16:09
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]