واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سيزدهم تير،روز ملي"مبارزه با بيماريهاي قابل انتقال بين حيوان وانسان"
براساس گزارشهاي سازمان بهداشت جهاني از ميان بيش از ۱۷۰۰عامل بيماري ۸۳۲عامل آن يعني حدود ۴۹درصد آن ازحيوانات به انسان منتقل ميشود.
از ميان ۱۵۶بيماري نو پديد در سالهاي اخير ۱۱۴مورد آن ( ۷۳درصد) از حيوانات به انسان منتقل ميشود.
عوارض بيماري سل در انسان غيرقابل وصف است ، تلفات انساني بيماري تب خون- ريزيدهنده كنگو ( (CCHFكموبيش در كشور وجود دارد، مرگ ناشيازگزش حيوانات مبتلا به هاري براي جامعه دلخراش است، هزينههاي درمان وجراحي كيست هيداتيك در بيمارستانها براي خانوادهها سرسام آوروزخم سالك بر چهره زنان و دختران براي هر بينندهاي غمانگيز است.
نظر به اهميت موضوع و براي آشنايي مردم، خبرگزاري ايرنا دفتر كاشان در گفت و گو با رئيس دامپزشكي كاشان به برخي از بيماريهاي شايع مشترك انسان و حيوان پرداختهاست.
رئيسادارهدامپزشكي كاشان بيماري "تب خون ريزيدهنده كريمه كنگو" ((CCHF را از جمله بيماريهاي مشترك بين حيوان و انسان نام برد و گفت: اين بيماري از طريق گزش كنه و تماس با بافتهاي آلوده و عفوني خونآلود به انسان منتقل ميشود.
دكتر "امرالله باغباني" افزود: راههاي پيشگيري از اين بيماري، ايجاد قرنطينه دامپزشكي ، مبارزه با كنه در دامداريها،رعايت احتياطات همه جانبه در خصوص خون و ترشحات بدن بيمار و سوزاندن وسايل بيمارستاني نظير ماسك ، روپوش،پيشبند ، لولههاي خون، سرنگ استفاده شده و هر وسيلهاي كه با ترشحات بيمار در تماس بودهاست.
وي دوره كمون اين بيماري را سه الي شش روز عنوان كرد و گفت: علائم اين بيماري در انسانازروز چهارم به بعد خونريزي در دهان، پوست، بيني و لثهها و معده ظاهر ميشود.
به گفته وي، تب، سردرد، احساس گرما، درد عضلاني ، پرخوني صورت و غشاء ، ملتحمه چشم و استفراغ از ديگر علائم اين بيماري است.
رئيس دامپزشكي كاشان بيماري "كيست هيداتيك" را يكي از بيماريهاي مشترك بين حيوان و انساندانست و گفت: اين بيماري با بلع تخم انگل از طريق تماس با سگ و يا سبزيجات آلوده به انسان سرايت ميكند.
"امرالله باغباني" راههاي پيشگيري از اين بيماري را رعايت بهداشت فردي و محيط، ضدعفوني كردن سبزيجات، معدوم ساختن اندامهاي آلوده و كيست هنگام ذبح دام، خوراندن داروهاي ضدانگلي به سگهاي شناسنامهدار و گله، عدم تماس باسگ و سگ سانان و محصور كردن مزارع كشت سبزيحات عنوان كرد.
وي اظهار داشت:پس از بلع تخم انگل هر اندامي از بدن ميتواند، محل بوجود آمدن كيست ايجاد شده، اختلال در عملكرد عضو ايجاد كند.
به گفته وي، كيستهاي ريوي و كبدي شايعتر هستند، تنگي نفس، سرفههاي خشك، عفونتهاي ثانويه و به دنبال آنپارهشدن كيست دراعضاي داخلي وشوك آنافيلاكسي از علائم اين بيماري در انسان است.
رئيس دامپزشكي كاشان بيماري "هاري" رااز ديگر بيماريهاي مشترك بين انسان و حيوان ذكر كرد و گفت: گزش توسط حيوان خونگرم و پستاندار مانند گرگ، سگ روباه، شغال، گربه، گاو، گوسفند، الاغ، موش خرما، سنجاب و سمور و از طريق مخاط و پوست داراي خراش يا زخم، راههاي انتقال بيماي هاري به انسان است.
بيماري "سياه زخم" از ديگر بيماريهاي مشترك بين انسان و حيوان است ، دكتر باغباني در مورد راههاي انتقال بيماري به انسان گفت: از طريق تماس با لاشه حيوانات آلوده، پشم، پوست و چرم استنشاق هواي آلوده و مصرف گوشت آلوده، اين بيماري بوجود ميآيد.
وي كنترل تردد و نقل و انتقال بين شهرها، كنترل ورود دام و فرآوردههاي دامي (پوست، پشم و چرم)، واكسيناسيون دامهاي اهلي و مراقبتهاي پزشكي در خصوص زخمهاي جلدي را از جمله راههاي پيشگيري از بيماري سياه زخم دانست.
باغباني از بيماري "تب مالت" بهعنوان يكي ديگر از بيماريهاي مشترك بين حيوان وانسان ياد كرد و گفت: مردم بايد از مصرف شير، خامه، كره،پنير بومي و بستني غيرپاستوريزه بطور جدي پرهيز كنند.
وي سردرد، خستگي، عرق فراوان، لرز و بيحالي، كاهش وزن ، درد مفاصل كمر دردهاي شكمي را از علائم اين بيماري نام برد و گفت:مدت زمان بين ورود ميكروب و آشكار شدن نخستين نشانههاي بيماري بين يك تا سه هفته و گاهي تا شش تا ۱۷هفته در انسان است.
به گفته وي، بيماري تب مالت از طريق مصرف شير خام و فرآوردههاي لبني آلوده وغيرپاستوريزه بهويژهپنيرتازه محلي، خامه سرشير،بستني وشيرينيهايي كهدرتهيه آنها از خامه غيرپاستوريزه استفاده ميشود بهانسان سرايت ميكند.
وي، تماس مستقيم با دام و بافت حيواني آلوده ، انتقال تنفسي، از طريق ذرات آلوده موجود در محل نگهداري دامها و محيط آزمايشگاهها را از ديگر راهاهاي انتقال بيماري تب مالت به انسان برشمرد.
رئيس اداره دامپزشكي كاشان گفت: روشهاي پيشگيرانه اين بيماري، جوشاندن شير، خودداريازمصرف پنير تازه،واكسيناسيون دامهاتحت نظارت اداره دامپزشكي است.
دكترباغباني يادآور شد: سازمان دامپزشكيدرخط مقدم مبارزهعليه بيماريهاي زئونوز قرار دارد و علت آنكه در پيشگيري، كنترل و ريشهكني در منشا شيوع ايفاي نقش ميكند اين سازمان از اهميت ويژهاي برخورار است ووي در عين حال گفت: متاسفانه در كشور ما نقش و جايگاه دامپزشكي كمتر شناخته شده است است و اين شناخت ناقص از نقش و تاثير فعاليتهاي سيستم دامپزشكي باعث شده تا بيماريهاي ذكر شده به خوب دركشور كنترل و يا ريشه كن نشود.
به گفته وي، هرگونه كوتاهي و قصور درتخصيص بودجه و امكانات به سازمان دامپزشكي وعدم تامين پرسنل متخصص وكافي براي اين سازمان از يك سو ضربات جبران ناپذيري بر سلامت جمعيت دامي و اقتصاد كشور داشته و از سوي ديگر به مخاطرهافتادن سلامت جامعه انساني را در پي دارد،بهگونهاي كه هر سال موارد زيادي از بروز بيماري تب مالت در اسنان و همچين سقط جنيندردامشاهد هستيم.
رئيس دامپزشكي كاشان جمعيت دامي اين شهرستان را ۱۴۰هزار راس دام ذكر كرد و گفت: ۲۰هزار راس از اين رقم را گاو گوساله و بقيه را گوسفند و بز شامل ميشوند.
وي تصريح كرد: در سه ماه نخست امسال ۱۳هزار و ۴۰۴راس گاو و گوساله و گوسفند و بز بر عليه بيماري "بروسلوز" يا تب مالت و بيماري "شاربن" (سياه زخم) در اين شهرستان واكسينه شدهاند.
به گفته وي بيش از ۱۵۰هزار مترمربع اماكن دامي براي از بين بردن كنهها و كنترل بيماري تب خونريزيدهنده كريمه كنگو ( (CCHFسمپاشي شدهاند.
دكتر باغباني افزود: طي اين مدت ۴۶قلاده سلگ نيز عليه بيماري هاري واكسيناسيون شدهاند.
وي يادآور شد:در راستاي نظارت بر ذبح شرعي وبهداشتي دامها در كشتارگاه ومعدوم كردن جگر،ششوكليههاي آلوده ۳۲هزار و ۲۸۹راس دام اقدام شده است.
ك/۳
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1510]