واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: موافقت با برداشت 5ميليارد دلاري دولت از موجودي 7ميليارد دلاري حساب ذخيره ارزي؛نخستين پاداش مجلس هشتم به دولت نهم
اعتمادملي- احسان مهرابي: رئيس كميسيون اقتصادي مجلس و نماينده تهران شهادتين خود را گفت تا ثابت كند هم مسلمان است و هم موافق دولت احمدينژاد اما با دوفوريت لايحه متمم بودجه 87 كشور جهت تامين اعتبار مورد نياز واردات كالاهاي اساسي و جبران خسارت ناشي از خشكسالي و سرمازدگي مخالف است. ديروز نمايندگان مجلس به دولت اجازه برداشت 5 ميليارد دلار ازحساب ذخيره ارزي كه در حال حاضر تنها 7 ميليارد دلار موجودي دارد را دادند.
اين اجازه در حالي به دولت داده شد كه نمايندگان پيش از اين با دوفوريت اين لايحه مخالفت كرده بودند. برخي نمايندگان معتقد بودند دولت با جابه جايي حسابها ميتواند خواستههاي خود در لايحه را برآورده كند و نيازي به برداشت از حساب ذخيره ارزي نيست. الياس نادران نماينده تهران نيز به دولت يادآور شد كه هرگاه بخواهد بدون مجوز مجلس هزينه ميكند و جايي كه ميخواهد موضوع را رسانهاي ميكند و افزود: دولت 2 هزار ميليارد تومان بدون اجازه مجلس به واردات بنزين اختصاص داده بود، و هر گاه نياز به اجازه مجلس داشته باشند آن را رسانهاي ميكنند، اما هر جا كه دلشان ميخواهد بدون اجازه از محل درآمد نفتي برداشت ميكنند. الان مشخص نيست كه اين مجوزها با چه كميت و كيفيتي انجام ميگيرد. برخي نمايندگان نيز در تذكرات آييننامهاي خود يادآور شدند كه لايحه دولت به معناي اصلاح قوانين برنامه بوده است. نمايندگان مجلس در جلسه گذشته همچنين از نحوه ارائه لايحه توسط دولت ناراضي بودند و مهدي سنايي نماينده نهاوند در تذكري با بيان اينكه دولت گزارش خود درباره لايحه را در يك صفحه بدون نام و نشان ارائه كرده است اين نحوه ارائه گزارش را مخالف شأن مجلس دانست.با وجود اين مخالفتها و ابهامات اما نمايندگان مجلس به دولت اجازه برداشت مبلغ 45 هزار ميليارد ريال (حدود 5 ميليارد دلار) از حساب ذخيره ارزي كه به گفته نادران در حال حاضر تنها 7 ميليارد دلار است را دادند و پس از آن نيز با دوفوريت لايحه متمم قانون بودجه سال 87 كل كشور موافقت كردند كه در صورت تصويب نهايي مبلغ 45 هزار ميليارد ريال از حساب ذخيره ارزي برداشت و براي واردات كالاهاي اساسي و ضروري به ميزان 25 هزار ميليارد ريال و جهت حمايت از خسارت ديدگان و توليد داخلي در برابر خسارت ناشي از خشكسالي و سرمازدگي در استانهاي كشور به ميزان 20 هزار ميليارد ريال به صورت ارزي هزينه ميشود.
در ابتداي بررسي لايحه مهدي مفتح مخبر كميسيون برنامه و بودجه توضيحات مفصلي درباره گزارش كميسيون پيرامون اين لايحه ارائه كرد.
وي با بيان اينكه اگر درآمد ارزي پيشبينيشده در بودجه محقق نشود، دولت راسا ميتواند از حساب ذخيره ارزي برداشت كند، گفت: در غير اين صورت امكان برداشت بر اساس برنامه امكانپذير است. عدد جدول شماره 8 برابر برداشت 16 ميليارد دلار پيشبيني كرده كه اگر بخواهيم 5 ميليارد دلار منبع تامين كنيم، بايد برنامه اصلاح شود، كه دولت طي اين لايحه رقم را اصلاح كرده است.
وي افزود: اين لايحه فقط تامين منبع را در نظر دارد، براساس اين لايحه 4500 ميليارد تومان به صورت ارزي استفاده ميشود و تاثير روي نقدينگي نخواهد داشت و اشكالي كه در خصوص برداشت از حساب ذخيره ارزي مطرح ميشود، در اين لايحه مطرح نيست، به اين صورت كه ابتدا منبع را تامين ميكنيم سپس تصميمگيري ميشود، چه مبلغي براي خريد برنج، گندم و... اختصاص مييابد.
در اين هنگام الياس نادران در تذكري با استناد به ماده 223 آييننامه داخلي مجلس گفت: نميتوان مفاد قانون برنامه را طي طرح تغيير داد. الان دولت تقاضا كرده است كه 5 ميليارد دلار به سقف بودجه 87 اضافه شود، در قانون بودجه 87 اضافه برداشت انجام شده است. بايد اكنون تكليف روشن شود كه آيا جدول 4 و 8 را اصلاح ميكنيم و يا علاوه بر آنچه در بودجه 87 هست، به دولت اجازه دهيم كه معادل 5 ميليارد دلار برداشت كند.
لاريجاني در پاسخ به اين تذكر گفت: در قانون بودجه آمده كه نميتوان قانون برنامه را طي طرح و يا لايحهاي تغيير داد و به همين دليل هم چيزي كه آوردهاند اصلاح جداول شماره 4 و 8 برنامه است و بنابراين تذكر شما وارد نيست. همچنين در اينجا اجازه چگونگي هزينهكرد، داده نميشود، بلكه سقف جداول تغيير ميكند و نحوه هزينهكرد را بايد طبق لايحهاي بياورند و مجلس تصويب كند، فعلا سقف جداول را تغيير ميدهيم تا طبق ماده 223 آييننامه اجرا شود.
نادران همچنين در مخالفت با كليات لايحه نيز گفت: با افزايش 5 ميلياردي، مشكلي از مشكلات خشكسالي حل نميشود، زيرا در حال حاضر دولت نزديك 35 هزار ميليارد دلار اضافه برداشت دارد، بنابراين بايد مشخص شود كه كدام مبلغ قرار است افزايش پيدا كند، اگر به سقف جدول 8 ، پنج ميليارد دلار اضافه شود، اشكال ايجاد ميشود. در ميانه سخنان نادران، احمد توكلي در تذكري با استناد به ماده 13 آييننامه گفت: عنوان لايحه با محتوايش سازگاري ندارد، جدول 8 مربوط به ماده 3 برنامه چهارم است كه بعد از اصلاح به ماده 1 تبديل شد، اين 45 هزار ميليارد ريال. لاريجاني در پاسخ گفت: نيازي به بازگشت نيست، هر اندازه كه اضافه شود به همان مبلغ نهايي اضافه ميشود؛ بحث شما و آقاي نادران آن است كه سقف جدول تغيير كرده، كه اين مساله اشكالي ايجاد نميكند. پس از تذكر توكلي، نادران به سخنان خود ادامه داد و گفت: در سال 86 كه دولت اعلام كرده بود، براي كالاهاي ضروري نيازمند پول است، در همان زمان 2 هزار ميليارد تومان بدون اجازه مجلس به واردات بنزين اختصاص داده بود و هرگاه نياز به اجازه مجلس داشته باشند آن را رسانهاي ميكنند، اما هر جا كه دلشان ميخواهد بدون اجازه از محل درآمد نفتي برداشت ميكنند. الان مشخص نيست كه اين مجوزها به چه كميت و كيفيتي انجام ميگيرد. مخبر كميسيون برنامه و بودجه اعلام كرد كه اين را براي نيازهاي ارزي دولت مصرف ميكنيم و نه مصارف دائمي؛ در حالي كه جدولي ارائه شده كه در آن يارانه شير خانوار و مدارس عنوان شده و دولت بايد بگويد كدام را ميخواهند ارزي حساب كنند و آثار تورمي ندارد.
نادران ادامه داد: برابر گزارش رسمي بانك مركزي ماندهحساب ذخيره ارزي 7 ميليارد دلار است كه اگر بخواهيم مجوز برداشت 5 ميليارد دلار را بدهيم، چيزي از حساب ذخيره ارزي براي بقيه كارها باقي نميماند و در حالي كه با جابهجايي بودجه ميتوانند اين هزينهها را تامين كنند و از حساب ذخيره ارزي هم برداشت صورت نگيرد.
پس از سخنان نادران، سيدكاظم دلخوش در موافقت با كليات اين طرح گفت: امروز چندمين بار است كه در رابطه با بحث كمك به ارزاق عمومي كشور و خشكسالي و برف صحبت ميكنيم و بحران برف باعث شده ما نتوانيم درست دست مردم را بگيريم و اكنون هم بحث خشكسالي وجود دارد، يك بار طرحي آورديم، دوستان گفتند چرا قيم دولت شدهايد و طرح كنار گذاشته شد و بعد از آن سه بار اين مساله مطرح شد و بر همه هم علت اين لوايح مشخص است. دو سوم منابعي كه عنوان شده، همه هزينه ريالي دارد، درحالي كه ما اكنون شير وارد نميكنيم كه بخواهيم براي آن از حساب ذخيره ارزي برداشت كنيم. وزير بازرگاني نيز در توضيح اين لايحه گفت: در شرايط فعلي قيمتهاي جهاني به شدت افزايش يافته كه در40 الي 50 سال گذشته بيسابقه بوده است. در آمار گمرك 32 درصد كاهش ارزي داشتيم، اما 7 درصد افزايش واردات داريم.
وزير بازرگاني گفت: در مورد خدمات مديريت كشوري احتياج به هزينه است و دولت بايد پيشبيني كند، درصد پرداخت بازنشستگان قرار بود 6 ماه اول داده شود، اما براي 6 ماه دوم قرار است اين مبلغ ارائه شود، كه نياز به بودجه دارد. كدام پروژه را ميتوان تعطيل كرد و پرداخت نكرد، ضمن آنكه هميشه 5 الي 6 هزار ميليارد تومان بدهي به كارفرمايان داريم. جاي تعديل بيش از اين وجود ندارد، اينگونه نيست كه راهكاري وجود دارد، ولي دولت به آن نپرداخته باشد.
نمايندگان مجلس پس از تصويب كليات اين لايحه با دوفوريت لايحه متمم قانون بودجه سال 87 كل كشور موافقت كردند كه در صورت تصويب نهايي مبلغ 45 هزار ميليارد ريال از حساب ذخيره ارزي برداشت خواهد شد. همچنين براي واردات كالاهاي اساسي و ضروري به ميزان 25 هزار ميليارد ريال و جهت حمايت از خسارتديدگان و توليدات داخلي در برابر خسارت ناشي از خشكسالي و سرمازدگي در استانهاي كشور به ميزان 20 هزار ميليارد ريال به صورت ارزي هزينه ميشود كه در اين خصوص نيز موافقت شده است.رحيمي معاون حقوقي و امور مجلس رئيسجمهور به عنوان نماينده دولت در توضيح دوفوريت لايحه متمم بودجه 87 كشور جهت تامين اعتبار واردات كالاهاي اساسي و جبران خسارت ناشي از خشكسالي گفت:در حال حاضر 150 شهر، از جهت آب شرب با مشكل مواجه هستند، كه با توجه به فصل تابستان بايد هرچه سريعتر براي آب آشاميدني سريعا عمل كنيم و جهت جبران خسارت مردم در سراسر كشور بايد آييننامه تصويب كنيم. وي با اشاره به واردات كالاهاي اساسي كه خريد و دريافت آنها نزديك به 3 الي 4 ماه به طول ميانجامد، گفت:با توجه به تحريمي كه از سوي استكبار به ما تحميل شده، اگر امروز شروع كنيم، سه ماه ديگر جنس وارد كشور ميشود، اين در حالي است كه تعداد قابلتوجهي از دامداران ما به دليل نداشتن هزينه، دامهايشان و تعدادي از باغداران زمينهاي خود را ميفروشند. پس از سخنان رحيمي، نادران در تذكري تاكيد كرد كه بايد اجازه دهيم شوراي نگهبان اظهارنظر كند، ولو اينكه امروز تشكيل جلسه فوقالعاده بدهند و تا فردا اظهارنظر كنند و راجع به تغيير هزينهكرد درآمدهاي افزايش پيدا كرده نفت تصميمگيري كنيم، ضمن آنكه ابهام نسبت به افزايش جدول شماره 8 وجود دارد، زيرا مشخص نيست كه اين افزايش را نسبت به 34 هزار دلار يا 16 هزار ميليارد دلار صورت ميدهيم.لاريجاني در پاسخ گفت: ايراد شما وارد نيست، زيرا ما براساس تصميمي كه اكنون مجلس گرفته است ميتوانيم به اين دو نوبت راي بدهيم، مگر اينكه شوراي نگهبان اصلش را رد كند، كه آن بحث ديگري است. اكنون براساس تصميم مجلس منعي براي آنكه دوفوريت را مطرح كنيم و راي بياورد، نداريم، زيرا ما مصوبه داريم.
مصباحيمقدم رئيس كميسيون اقتصادي مجلس نيز در مخالفت با دوفوريت اين لايحه با بيان اينكه اين لايحه جهت تامين مالي براي مبارزه با خشكسالي و تامين يارانه واردات كالاهاي مهم است، گفت:من با اهداف اين دوفوريت مخالفتي ندارم، اما بنده با دوفوريت مخالف هستم، نه براي آنكه حل مشكل را فوري نميدانم، اما خود دوفوريتي جهت اصلاح جداول طي چند روز فاصله به مجلس آمد و به تصويب رسيد، ميتوانست همين دوفوريتي به جاي دوفوريت تبديل به يكفوريت شود، ولي با يك هفته فاصله به صحن علني بيايد و بررسي و تصويب شود. اين كار فرصتي به ما ميدهد كه نسبت به محتوا تامل بيشتري داشته باشيم.
وي با اشاره به جدولي كه دولت ارائه كرده، گفت: 2 هزار ميليارد تومان از اين جدول مربوط به خشكسالي است كه هيچكدام آنها نياز به ارز ندارد، واردات روغن و برنج و گندم قطعا نياز به ارز دارند، زيرا قيمتها بسيار افزايش پيدا كرده است، اما عدس، لوبيا، شكر، گوشت قرمز و گوشت مرغ چيزهايي نيست كه بخواهيم وارد كنيم، بلكه در داخل توليد ميكنيم.
وي با اشاره به جلسه خود با معاون اول رئيسجمهور در شب قبل از تشكيل مجلس هشتم گفت: معاون رئيسجمهور پيشنهاد داد كه بررسي كنيد آنچه نياز به ارز دارد را موافقت كنيد تا از حساب ذخيره ارزي برداشت شود، اما آنچه نياز به ارز ندارد، پيشنهاد جابهجايي را ميپذيريم، من ميگويم اين كار نياز به بررسي دارد و بايد به دقت مشخص كرد كه چه ميزان نياز به ارز داريم، تا از حساب ذخيره ارزي برداريم. وي گفت:اكنون دولت ميگويد همه واردات ارزي است كه به خدا قسم درست نيست.
مصباحيمقدم پس از گفتن شهادتين خود گفت:من اين شهادتين را ميگويم زيرا هم مسلمان هستم و هم معتقد به جمهوري اسلامي و هم معتقد به دولت آقاي احمدينژاد و ميخواهم به دولت كمك كنم تا تورم نيافريند و مشكل خشكسالي حل شود، اما بايد راهحلي با تدبير و معقول صورت گيرد، اگر جابهجايي كنيم هيچ اشكالي ندارد و اين متمم را آخر سال براي ما بياورند نه اول سال.
وي در پايان گفت:ضمنا از نظر آييننامه چون متمم بودجه است، نميتواند دوفوريتي باشد و بايد به كميسيون تلفيق برود و در آنجا مورد بحث و بررسي قرار گيرد.
لاريجاني گفت:برداشت ما اين نيست كه دوفوريتي امكان ندارد و اشكال آييننامهاي ندارد.
فرهنگي در موافقت با دوفوريت لايحه گفت: بحث مهمي است و مخالفت ندارم، هماكنون دامداران بر اثر فشاري كه به علت گراني علوفه به آنها وارد شده، دامها را كشتار ميكنند و فردا در كشور بحران شير و مواد غذايي خواهيم داشت. وي اضافه كرد: مگر در بحث فوريت بايد غير از اين بحث كنيم، ما حتي معتقد بوديم، ميتوان هر دو موضوع را يعني هم برداشت از حساب و هم تعيين مسير هزينهها را در يك جلسه رايگيري كرد. ما در مجلس گذشته بارها اين موارد را داشتهايم. فرهنگي ابراز داشت: اگر امروز فوريت تصويب نشود، به كميسيونها ارجاع ميشود و به تعطيلات مجلس و اواخر تابستان ميخوريم كه بررسي آن به تعويق ميافتد، دوستاني كه با اصل و جزئيات مصوبات قبل همراه بودند، اگر با اين دوفوريت موافقت نكنند، آن تصميمشان هم به نتيجه نخواهد رسيد. لذا اگر پيشنهادهايي داريم، ميتوانيم با اصلاحات آن را تغيير دهيم.
در نهايت پس از سخنان موافق و مخالف براي دوفوريت لايحه رايگيري شد كه به تصويب رسيد. طبق آييننامه داخلي مجلس 48 ساعت پس از تصويب دوفوريت طرح يا لايحه، بايد كليات و جزئيات آن در صحن علني مورد بررسي قرار گيرد، بنابراين رئيس مجلس اعلام كرد، سهشنبه جلسه داريم.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 303]