یکی از فعالان در صنعت ساختمان اظهار کرد: اگر شهرداری تهران بتواند از تکنولوژیهای پیشرفته مورد استفاده در کشور چین در ساخت مسکن استفاده کند، این امر بسیار مثبت است. او خواستار انتشار جزئیات فنی قرارداد با چین شد تا مطمئن شود که این کشور از تکنولوژیهای پیشرفته مورد نیاز در ساخت و مدیریت مسکن در ایران استفاده میکند، نه تکنولوژیهای کمتر پیشرفته. او اشاره کرد که استفاده از این تکنولوژیها میتواند بهبودی در مدیریت و ساختمانها ایجاد کند و الگوی مفیدی برای سایر شرکتها در این زمینه باشد، مانند استفاده چین در کشورهای همسایه.
فعال صنعت ساختمان اظهار کرد: اگر چین از تکنولوژیهای پیشرفته نوع ۴ و ۵ در ساخت و ساز در ایران استفاده نکند، باید دید که آیا این تکنولوژیها در ایران هم استفاده میشود یا خیر؟ برای اطمینان از این موضوع، باید جزئیات فنی قرارداد را بررسی کنیم و اگر شهرداری تهران به همکاری با چین اصرار دارد، باید اطلاعات فنی قرارداد را منتشر کند تا همه بتوانند بررسی کنند. ما باید مطمئن شویم که چین نخواهد کرد که از تکنولوژیهای پیشرفته در ساخت و مواد و مصالحی که میخواهد استفاده کند، در ایران استفاده کند.
او توضیح داد: بانکها و دستگاههای دولتی همیشه وقتی میبینند که قیمت داراییهایشان کاهش پیدا میکند، بلافاصله نرخ داراییها را افزایش میدهند تا قیمتهای املاک و مستغلات خود را افزایش دهند. این نوع رفتار در بین مدیران بانکها به یک الگوی تبدیل شده که به افزایش قیمتها در بازار مسکن منجر میشود.
او افزود: بانکها در مزایدهها خرید و فروشهایی با قیمتهای حبابی و کذایی انجام میدهند تا جبران ورشکستگی داراییهایشان را انجام دهند. در غیر این صورت، وثیقههایشان توسط بانک مرکزی قرارداده میشود.
نقش دلار در رشد قیمت مسکن و تورم در بازار
کامبیز یوسفی، یک فعال در صنعت ساختمان، افزایش قیمت ارز را به عنوان عاملی برای افزایش قیمت مسکن معرفی کرد. او گفت: با توجه به افزایش نرخ ارز و وابستگی بودجه دولت به دلار، افزایش نرخ دلار باعث رشد حبابگونه نرخ مسکن و مواد ساختمانی میشود و به یک دومینو تورمی در جامعه تبدیل میشود. چرا که قیمت مسکن به طور مستقیم با بیش از ۲۵۰۰ کالا مرتبط است. این مشکل به تورم در تورم تبدیل میشود؛ به عبارت دیگر، تورم خود تورم را تشدید میکند.
تراکم فروشی توسط شهرداریها از عوامل ایجاد تورم
او همچنین تراکمفروشی توسط شهرداریها را یکی دیگر از عوامل تورم در بازار ملک دانست و گفت: حدود ۳۰ سال قبل، قانونی مصوب شد که شهرداریها از دولت مستقل شوند و به آنها گفته شد که بودجه خودشان را تامین کنند. در سایر کشورها، شهرداریها از دولت بودجهشان را دریافت نمیکنند. این امر باعث شده است که در ایران، مدیریت شهری به تراکمفروشی، هرج و مرج، و کاربری غیرعلمی بیافتد.
یوسفی تاکید کرد: شهرداریها نیاز به هزینههای مختلف دارند و باید هزینههای خود را پرداخت کنند. در یک کشوری که اقتصاد آن بر پایه منابع ثروتمندی مانند نفت و گاز است، شهرداریها به جای استفاده از این منابع، از مردم برای تامین بودجه خود استفاده میکنند. در این شرایط، مدیریت شهری چارهای جز تراکمفروشی ندارد. به عبارت دیگر، نقطه فساد از اینجا شروع میشود که شهرداریها به گونهای به بخش مردمی شهر احتکاری وارد کنند.
به گفته کامبیز یوسفی، شهرهای اقماری که در اطراف شهرهای بزرگ مانند تهران ساخته شدهاند، به شهرهایی که فقط برای خوابیدن و استراحت به کاربری میروند، تبدیل شدهاند. ساکنان این شهرها برای انجام کارهای روزمره و هزینههای زندگی خود به شهرهای بزرگ میآیند، زیرا شهرهای اقماری زیرساختها، امکانات و شغلهای کافی را برای زندگی راحت ندارند.
یوسفی با تأکید بر اهمیت استفاده از فناوری در صنعت ساختمان به منظور کاهش هدررفت منابع مانند سرمایه، انرژی و آب، اظهار داشت: بعد از شیوع ویروس کرونا، ثابت شد که استفاده از مواد ساختمانی سنتی منجر به حوادث ساختمانی و طبیعی و بیماریهای بیشتری میشود. بنابراین، باید به سمت انتقال به روشهای جدید و پیشرفتهتر در صنعت ساختمان حرکت کرد.