یک شرکت دانشبنیان موفق شده است دارویی به نام "تراستوزومب" را تولید کند که برای درمان سرطان پستان و معده استفاده میشود. این دارو با قیمتی کمتر از یک هفتم نمونههای خارجی موجود در بازار عرضه میشود.
این شرکت دانشبنیان در سال ۱۳۸۹ تأسیس شده و هدفش تولید بیوسیمیلارها برای ارتقاء کیفیت زندگی بیماران بوده است. تولید داروهای بیولوژیکی پرمصرف با ساختار پیچیده و رفع نیازهای دارویی بیماران در کشور، بومیسازی تمام مراحل تولید و ایجاد امکانات برای تولید در مقیاس داخلی و صادرات از اهداف این شرکت میباشد.
یکی از محصولاتی که این شرکت دانشبنیان تولید کرده و کشور را از وابستگی به داروهای مشابه خارجی آن آزاد کرده است، داروی "تراستوزومب" است. این دارو یک نوع منوکلونال آنتیبادی است که علیه رسپتور اپیدرمال انسانی فاکتور رشد ۲ عمل میکند. این رسپتور بر روی سطح سلولهای نرمال وجود دارد و نقشی در تنظیم رشد و افزایش تعداد سلولها دارد.
سلولهای سرطانی پستان و معده در برخی موارد دارای مقادیر زیادی از رسپتور HER2 بر روی سطح خود هستند که باعث رشد سلولهای سرطانی میشوند. تراستوزومب با اتصال به رسپتور HER2، از فعالیت آن جلوگیری میکند و باعث مرگ سلولهای سرطانی میشود.
این دارو به صورت پودر لیوفیلیزه در ویالهای ۱۵۰ میلیگرمی و ۴۴۰ میلیگرمی تولید میشود و پس از رقیقسازی با حلال، به صورت تزریق داخل وریدی مورد استفاده قرار میگیرد.
محمدرضا یزداننسب، کارشناس مطالعات بالینی این شرکت، درباره کارکرد و کاربرد این دارو اظهار کرد: شرکت ما به تولید داروهای خاص، مانند داروهای سرطان و مولتیپل اسکلروزیس (اماس) متمرکز است و تراستوزومب یکی از جدیدترین محصولات ما است. این دارو مشابه داروی داخلی هرسپتین است و هدف اصلی آن درمان سرطان پستان است.
وی اعلام کرد که در حال حاضر داروی تراستوزومب در مرحله مطالعات بالینی قرار دارد و پس از اتمام این مراحل، مجوز صادرات آن نیز دریافت خواهد شد. او توضیح داد: "در حال حاضر، ما در حال انجام بررسیهای اثرات این دارو در مرحله چهارم مطالعات بالینی هستیم. این مرحله، یکی از مراحل رسمی و تائید شده توسط مقامات داخلی و خارجی است. ما با همکاری پزشکان مختلف در سراسر کشور، به جمعآوری و آنالیز اطلاعات بیماران میپردازیم و در نهایت یک گزارش رسمی را به رگولاتورهای خارجی ارائه میدهیم. این اقدام باعث میشود تا صادرات داروهای ما با سهولت بیشتری انجام شود."
درباره ظرفیت تولید این دارو، یزداننسب اظهار کرد: "با بومیسازی تراستوزومب، تمام نیازهای کشور در خصوص این دارو تامین میشود."
در مورد قیمت تمام شده این محصول نسبت به نمونه مشابه خارجی، او افزود: "قیمت این دارو حدود یک هفتم قیمت نمونه مشابه خارجی است."
وی اعلام کرد که کشورهای اندونزی، مالزی، لبنان و کشورهای آفریقایی در فهرست مقاصد صادراتی شرکتش قرار دارند و این شرکت در سال جاری به عنوان صادرکننده نمونه ملی شناخته شده است.