جیمز هریسون، مرد استرالیایی که به دلیل اهدای پلاسمای خون خود جان میلیونها نوزاد را نجات داد، در سن ۸۸ سالگی درگذشت. او که به «مرد بازوی طلایی» معروف بود، بیش از ۶۰ سال به طور منظم پلاسمای خون خود را اهدا کرد. پلاسمای خون او حاوی آنتیبادیهای نادری بود که از نوزادان در برابر بیماری همولیتیک جنین و نوزاد (HDFN) محافظت میکرد. این بیماری یک اختلال خونی است که میتواند منجر به کمخونی شدید، نارسایی قلبی و حتی مرگ نوزاد شود.
هریسون پس از یک عمل جراحی بزرگ در قفسه سینه در سن ۱۴ سالگی، متعهد شد که خون اهدا کند. او علیرغم ترس از سوزن، به محض اینکه ۱۸ ساله شد شروع به اهدای خون کرد. آزمایشهای اولیه نشان داد که خون او حاوی آنتیبادیهای قوی علیه آنتی ژن D-Rh است که یک درمان آنتی ژنی ایدهآل فراهم میکند.
هریسون تا سن ۸۱ سالگی هر دو هفته یکبار پلاسمای خون اهدا میکرد و تا ماه مه سال ۲۰۱۸، ۱۱۷۳ مورد اهدای خون انجام داد. او رکورد جهانی بیشترین اهدای پلاسمای خون را تا سال ۲۰۲۲ داشت.1
خبر درگذشت جیمز هریسون، مردی که با اهدای خون خود جان میلیونها نوزاد را نجات داد، جهان را در بهت و اندوه فرو برد. این مرد استرالیایی که به "مرد بازوی طلایی" شهرت یافته بود، در فوریه 2025 و در سن 88 سالگی، در خانهی سالمندان نیو ساوت ولز چشم از جهان فروبست.
قهرمانی از جنس خون
جیمز هریسون، با اهدای پلاسمای خون خود که حاوی آنتی بادی نادری به نام Anti-D بود، جان 2.4 میلیون نوزاد را از بیماری همولیتیک جنین و نوزاد (HDFN) نجات داد. این بیماری، یک اختلال خودایمنی خطرناک است که در اثر ناسازگاری خونی بین مادر و نوزاد رخ میدهد. در این بیماری، سیستم ایمنی مادر، گلبولهای قرمز خون نوزاد را به عنوان عامل بیگانه شناسایی کرده و به آن حمله میکند. این امر میتواند منجر به کم خونی شدید، نارسایی قلبی و حتی مرگ نوزاد شود.
داستانی از ترس تا فداکاری
هریسون در سن 14 سالگی و پس از یک عمل جراحی بزرگ، خود نیازمند دریافت خون شد. این تجربه او را بر آن داشت تا پس از رسیدن به سن قانونی، به طور مداوم خون اهدا کند. او که از سوزن میترسید، با این حال، هر دو هفته یکبار پلاسمای خون خود را اهدا میکرد و تا سن 81 سالگی به این کار ادامه داد.
میراثی ماندگار
هریسون در طول زندگی خود، 1173 بار پلاسمای خون اهدا کرد و رکورد جهانی بیشترین اهدای پلاسما را به نام خود ثبت کرد. او همواره امیدوار بود که رکوردش شکسته شود، زیرا این امر به معنای نجات جان تعداد بیشتری از انسانها بود.
امید به آینده
محققان امیدوارند بتوانند آنتی بادیهای خون هریسون را در آزمایشگاه شبیهسازی کرده و از آن برای تولید داروهایی استفاده کنند که به زنان باردار در سراسر جهان کمک میکند. میراث هریسون، به عنوان یک قهرمان واقعی، برای همیشه در یادها خواهد ماند.
بیماری همولیتیک جنین و نوزاد (HDFN) چیست؟
بیماری همولیتیک جنین و نوزاد (HDFN) یک بیماری خودایمنی است که در اثر ناسازگاری خونی بین مادر و نوزاد رخ میدهد. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که مادر دارای گروه خونی Rh منفی یا گروه O، و نوزاد دارای گروه خونی Rh مثبت یا گروه A یا B باشد. در این حالت، سیستم ایمنی مادر، گلبولهای قرمز خون نوزاد را به عنوان یک تهدید شناسایی کرده و به آن حمله میکند. این امر میتواند منجر به کم خونی شدید، نارسایی قلبی و حتی مرگ نوزاد شود.
درمان بیماری همولیتیک
درمان این بیماری با استفاده از آنتی بادی Anti-D انجام میشود. این آنتی بادی، از حمله سیستم ایمنی مادر به گلبولهای قرمز خون نوزاد جلوگیری میکند. با توجه به محدود بودن پلاسمای حاوی آنتی بادی Anti-D، محققان در تلاش هستند تا بتوانند این آنتی بادی را در آزمایشگاه شبیهسازی کنند.