پژوهشگران اظهار میکنند که فناوری اسکن سه بعدی چشم، که به OCT معروف است، میتواند در تشخیص نشانههای اولیه بیماریهای کلیوی مفید باشد. زیرا با کاهش عملکرد کلیه، شبکیه نازک میشود.
به گزارش ایسنا و با استناد به آیای، فناوریهای فعلی قادر به تشخیص زودهنگام بیماریهای کلیوی نیستند. بر اساس گفتههای متخصصان، تا زمانی که این بیماریها شناسایی نشوند، کلیه تقریباً نیمی از عملکرد طبیعی خود را از دست داده است.
بنابراین، دانشمندان در حال بررسی یک روش غیر تهاجمی برای نظارت و تشخیص پیشرفته علائم اولیه بیماریهای کلیوی هستند. این روش از یک فناوری اسکن سه بعدی چشم به نام توموگرافی منسجم نوری (OCT) بهره میبرد.
این فناوری از تصاویر سه بعدی شبکیه استفاده میکند و با هدف تشخیص تغییرات ناچیز در چشم، آنها را تحلیل میکند. هدف اصلی این روش، ارائه یک رویکرد جدید برای تشخیص زودهنگام و پیگیری پیشرفت بیماریهای کلیوی است.
روش OCT (توموگرافی منسجم نوری) به طور بالقوه میتواند به توسعه درمانها و تسهیل مداخلات سبک زندگی برای مدیریت بهتر بیماریهای کلیوی کمک کند.
دکتر دیوید هوانگ، یک پژوهشگر از مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT)، این فناوری را در اوایل دهه ۱۹۹۰ به همراه دکتر جیمز فوجیموتو، یک فیزیکدان MIT و همکارانش، اختراع کردند.
تلاشهای پیشگامانه آنها منجر به ابداع تصویربرداری اولیه OCT از نمونههای بیولوژیکی شد و سپس نقش مهمی در پیشبرد و استفاده از OCT در زمینههای مختلفی مانند چشمپزشکی، قلب و عروق و پوست داشت.
دکتر نیراژ هوان، استاد نفرولوژی در مرکز علوم قلب و عروق دانشگاه ادینبرو، اظهار داشت: امیدواریم که این پژوهش نشان دهد چشم، پنجرهای مفید برای شناسایی زودرستر افراد مبتلا به بیماری کلیوی است و فرصتی برای شروع درمان قبل از پیشرفت بیماری فراهم کند.
وی افزود: این روش همچنین پتانسیلی برای آزمایشهای بالینی جدید و توسعه درمانهای دارویی برای یک بیماری مزمن ارائه میدهد که تاکنون درمان آن بسیار دشوار بوده است.
روش OCT (توموگرافی منسجم نوری) یک روش تصویربرداری غیر تهاجمی است که از نور برای تهیه تصاویر دقیق و مقطعی از شبکیه چشم استفاده میکند. این روش قابلیت ارائه تصاویر سه بعدی و با وضوح بالا از لایههای شبکیه را در عرض چند دقیقه دارد.
با استفاده از این تکنیک، میتوان جریان خون در شبکیه را مشاهده کرد. این جریان خون معمولاً در بیماریهای کلیوی تحت تأثیر قرار میگیرد. پژوهشگران دانشگاه ادینبرو بررسی کردند آیا میتوان از تصاویر سه بعدی شبکیه به دست آمده از OCT برای شناسایی و پیشبینی دقیق پیشرفت بیماریهای کلیوی استفاده کردند.
نتایج مطالعه نشان داد که بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیوی نسبت به افراد سالم شبکیه نازکتری داشتند. همچنین، با کاهش عملکرد کلیه، شبکیه نیز نازکتر میشد. با این حال، پس از پیوند کلیه، شبکیه بیماران شدیداً مبتلا به بیماری کلیوی، پس از عمل جراحی، ضخیم شد.
این مطالعه نشان میدهد که روش OCT میتواند روشی نوین و غیرتهاجمی برای نظارت بر سلامت کلیه باشد. این روش میتواند به طور زودهنگام بیماریهای کلیوی را تشخیص داده و مداخله درمانی را فراهم کند.