واضح آرشیو وب فارسی:: در محیط های صنعتی که گاز ها،غبارات و بخار های قابل اشتعال وجود دارد،کوچک ترین اتفاق مانند ایجاد یک جرقه می تواند باعث انفجار و آتش سوزی در آن محیط شود. در چنین محیط های صنعتی استفاده از این تجهیزات ضروری می باشد. در ادامه شما را با تجهیزات ضد انفجار و کارایی آن آشنا خواهیم کرد.
تجهیزات ضد انفجار چیست؟
همه جای جهان مکان ها و مناطقی وجود دارد که به دلیل وجود گازها، بخارات، گرد و غبار، الیاف و موارد دیگری که قابل اشتعال هستند همیشه در معرض انفجار و آتش سوزی قرار دارند.وجود وسایل و ابزار های برقی در این مکان ها امکان انفجار و اتش سوزی را بیش تر از قبل افزایش دهد.
تجهیزاتی که در مقابل نفوذ گرد و غبار، آب و مایعات اشتعالپذیر محافظت شده باشد در دستهبندی تجهیزات ضد انفجار قرار میگیرند. بدنه این تجهیزات در مقابل هر نوع جریان الکتریکی عایق شده است. لذا احتمال نفوذ جرقه از داخل این تجهیزات وجود ندارد.
تجهیزات ضد انفجار عموماً ابزارهای الکتریکی هستند که قابلیت نصب شدن در مکانها مستعد انفجار را دارند. در محیطهای پرخطر مانند فضاهای پالایشگاهی و یا صنایع نفت و گاز، معادن، پمپ بنزینها، سکوهای CNG و… احتمال گسترش گازها و سیالات اشتعال پذیر بسیار زیاد است. هر نوع جریان الکتریکی مانند جرقه به دلیل کنتاکت یک اتصال برق مستعد تحریک سیالات احتراقی و وقوع انفجار در این فضاها است.
به طور کلی تجهیزات ضد انفجار ابزار های الکتریکی می باشند که در مکان هایی که مستعد انفجار هستند همچون فضاهای پالایشگاهی، صنایع نفت و گاز،پمپ بنزینها،معادن، سکوهای CNG و هر مکانی که احتمال گسترش گازها و سیالات اشتعال پذیر وجود دارد قابل نصب هستند.
کاربرد تجهیزات ضد انفجار در چه مناطقی است؟
این تجهیزات برای نصب در مناطق مستعد نشت گاز،مایعات و بخار های قابل اشتعال طراحی شدهاند. بنابراین در هر نوع محیط صنعتی و ساختمانی که برای حضور گسترده گازها و سیالات اشتعالپذیر استفاده میشود باید از تجهیزات ضد انفجار استفاده کنیم. کاربرد تجهیزات ضد انفجار در مکانهای زیر گسترده است:
- پالایشگاهها و معادن
- کارخانه های پتروشیمی و هسته ای
- پالایشگاه ها و معادن
- مخازن نفت و گاز
- سکو های نفتی
- پمپ بنزین و ایستگاه های CNG
- آزمایشگاه های ساخت الکل های دارویی
- آزمایشگاههای کار با مواد شیمیایی خصوصاً تولید الکل
- انبار های کاغذ و رنگ
- کار خانه ها و بسیاری از محیط های صنعتی
- کارخانههای تولید مواد شیمیایی
معرفی انواع تجهیزات ضد انفجار
محفظه ضد انفجار
تابلو ضد انفجار
جانکشن باکس ضد انفجار
جعبه تقسیم ضد انفجار
ترمینال باکس ضد انفجار
پروژکتور ضد انفجار
چراغ قوه ضد انفجار
چراغ آویز ضد انفجار
چراغ دستی ضد انفجار
چراغ تونلی ضد انفجار
چراغ خروج ضد انفجار
چراغ سیگنال ضد انفجار
لامپ ضد انفجار
اتصالات ضد انفجار
گلند ضد انفجار
درپوش ضد انفجار
تبدیل ضد انفجار
فلکسیبل ضد انفجار
کلید های ضد انفجار
کلید ضد انفجار
سوکت باکس ضد انفجار
پوش باتن ضد انفجار
لیمیت سوییچ ضد انفجار
تجهیزات هشدار ضد انفجار
آژیر ضد انفجار
فلاشر ضد انفجار
فلاشر ضد انفجار
تهویه ضد انفجار
کولر ضد انفجار
نکات مهم در خرید تجهیزات ضد انفجار
تجهیزات ضد انفجار درجه های حفاظتی مختلی دارند و بر اساس مناطق خطرناک که هرکدام مناسب برای مکان های خاصی می باشند دسته بندی شده اند.
با نگاه بر روی تجهیزات ضد انفجار عبارت هایی همچون ZONE 1 ، ZONE2 و یا EXD ، EXP و... را می توان دید.این عبارات و اطلاعات درواقع معرف طبقه بندی مناطق خطرناک می باشند. با استفاده از این اطلاعات و آگاهی از آن ها می توان قابلیتهای فنی نصب تجهیزات را در محیطهای خطرناک بررسی کرد.
این یکی از مهم ترین نکات می باشد که باید در خرید تجهیزات ضد انفجار به آن توجه شود.
از معروف ترین و معتبر ترین استلندارد های تجهیزات ضد انفجار می توان به ماده شماره 500 از آییننامه ملی برق کشور آمریکا (N.E.C) اشاره کرد. بر اساس این استاندارد مناطق خطرناک در سه کلاس زیر دسته بندی می شوند که هر کدام از آن ها داری دو بخش می باشند:
- CLASS 1 : مکان هایی که در آنها از گازها و یا بخارات قابل اشتعال استفاده می شود و یا احتمال نشت بخارات و گازهای اشتعال پذیر وجود دارد.
- CLASS 2 : مکانهایی که در آنها غبارهای قابل اشتعال مانند غبار غلات، زغال، برخی فلزات و… وجود دارد و یا امکان دارد به وجود بیاید.
- CLASS 3 : مکانهایی که در آنها از فیبرها و تارهای اشتعال پذیر استفاده می شود و یا ممکن است که ایجاد شوند.
- Divison 1 : احتمال وجود گازها و غبار های قابل اشتعال در شرایط عادی وجود دارد.
- Divison 2 : فقط در شرایط غیر عادی ممکن است گازها یا غبار های قابل اشتعال به وجود بیاید.
روش طبقه بندی مناطق مستعد خطر حاوی گازها
در بخش قبلی به دسته بندی مناطق خطرناک پرداختیم. برای استانداردسازی طراحی تجهیزات ضد حریق مناطق مستعد خطر را به سه گروه ( ZONE ) تقسیمبندی میکنند.
- ZONE 0 : محیطی که مستعد حضور دائمی گازهای قابل انفجار است. اگر مدت حضور گاز قابل انفجار بیش از 1000 ساعت در سال باشد آن منطقه در دسته بندی ZONE 0 قرار میگیرد.
- ZONE 1: هر محیطی که در آنجا احتمال وجود گازهای قابل اشتعال بسیار زیاد در حدود 10 الی 1000 ساعت در سال تخمین زده شود.
- ZONE 2: هر محیطی که در آنجا احتمال مخلوط گاز یا هوای قابل انفجار وجود ندارد. اما احتمال نشت گازهای انفجاری در مدت زمان کوتاه وجود دارد.
- ZONE20: در این ناحیه غبار های قابل اشتعال به طور دائم یا در بیشتر مواقع وجود دارند.
- ZONE21: در این ناحیه غبار های قابل اشتعال در شرایط عادی به مقدار کمی وجود دارند که می تواند باعث ایجاد حریق و انفجار شود.
- ZONE22: در این ناحیه غبار های قابل اشتعال بسیار کم و به ندرت وجود دارد و یا در مدت زمان خیلی کوتاه وجود دارد.
آشنایی با انواع حفاظت الکتریکی
- تجهیزات ضد انفجار EXD : این تجهیزات بدون شعلهور شدن و یا آسیب رساندن به محیط اطراف خود میتوانند انفجار داخل گازها و یا بخارهای قابل اشتعال را تحمل کنند.
- تجهیزات ضد انفجار EXP : تجهیزات ضد انفجاری هستند که هوای محفظه داخل بدنه آنها تخلیه شده است و یا از گازهای خنثی پر شده اند. به این ترتیب هر نوع جرقه و اتصال الکتریکی نمی تواند به بیرون از محفظه نشت کند.
- تجهیزات ضد انفجار EXe : این نوع حفاظت از درجه ایمنی مضاعف نظیر پایداری حرارتی و ممانعت از گسترش جرقه برخوردار هستند.درجه حفاظت EXe برای جلوگیری از نشت جریان بالای قوس الکتریکی طراحی و ایجاد شده است. محفظه این تجهیزات ضد انفجار اغلب از استنلس استیل و یا متریال GRP تشکیل شده اند.
- تجهیزات ضد انفجار EXDE : تجهیزاتی هستند که در آنها بخشهای جرقه زا و غیرجرقه زا تفکیک شده است. بخشهای جرقه زا در محفظه ضد انفجار کلاس d و تجهیزات غیر جرقه زا در محفظهی کلاس e قرار می گیرد. کل این مجموعه یک واحد الکتریکی ضد انفجار کلاس EXDE را ایجاد می کنند.
- Ex i: ایمنی ذاتی
- Ex p: حفاظت مربوط به محفظه های تحت فشار
- Ex q: حفاظت مربوط به تجهیزات پر شده با پودر
- Ex o: حفاظت از تجهیزات از طریق غوطه وری در مایعات غیر قابل اشتعال
- Ex nA: حفاظت مربوط تجهیزات ضد جرقه
- Ex nC: حفاظت مربوط به تجهیزات جرقه زننده محصور شده
- Ex nR: حفاظت مربوط به محفظه محدود شده جهت جلوگیری از ورود گازها و بخارات اشتعال زا
- Ex m: حفاظت از تجهیزات بوسیله کپسوله سازی
- Ex t: تجهیزات محافظت شده در برابر گرد و غبار قابل اشتعال
هنگام تهییه تجهیزات ضد انفجار به دسته بندی های گفته شده و ویژگی های آن توجه داشته باشید.
قیمت و خرید تجهیزات ضد انفجار
قیمت تجهیزات ضد انفجار وابسته به نکات مختلفی همچون برند و متریال استفاده شده متغیر می باشد.برای آگاهی از قیمت و مشاوره در خرید این تجهیزات می توانید به وب سایت ایمن برق پارسا مراجعه کرده و با مشاوران و متخصصان در این زمینه تماس بگیرید.
فروشگاه تجهیزات ضد انفجار ایمن برق پارسا
شماره تلفن جهت مشاوره در خرید: 09171116058