در مصاحبهای با ایسنا، دکتر هومن نریمانی، مدیر طرح و برنامه و دبیر هیئت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران وزارت بهداشت، به چالشهای بودجهای در تامین و خرید پروتزهای شنوایی طی هفت سال گذشته اشاره کرده و همچنین درباره شرایط کاشت حلزون شنوایی به تفصیل توضیحاتی ارائه داده است.
وی توضیح داد که کاشت حلزون شنوایی در کشور از سال ۱۳۷۲ آغاز شده و تا پایان سال ۱۴۰۱ حدود ۱۷ هزار عمل انجام شده است. همچنین اشاره کرد که تعداد مراکز کاشت حلزون نیز در گذشته رشد یافته و این امر به بهبود دسترسی بیماران کمک کرده است.
در خصوص تحویل پروتزهای شنوایی، وی افزود که هیئت امنای صرفهجویی ارزی در سال گذشته بیش از ۱۸۹۲ پروتز شنوایی به مراکز کاشت حلزون تحویل داده و این عمل به عنوان یک رکورد در تاریخ ۳۰ ساله کاشت حلزون در کشور ثبت شده است. این اقدام باعث کاهش صف انتظار بیماران برای دریافت پروتزهای شنوایی شده و در پایان سال گذشته هیچ پروندهای برای تحویل پروتز باقی نمانده است.
در این مصاحبه ، دکتر هومن نریمانی، مدیر طرح و برنامه و دبیر هیئت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران وزارت بهداشت، به چالشهای موجود در تامین پروتز حلزون شنوایی اشاره کرد. او اظهار کرد که هر ساله یک بودجه مستقل برای تامین پروتزهای شنوایی در نظر گرفته میشد، اما در سال قبل هیچ اعتباری به این منظور تخصیص نیافته و این امر باعث مشکلات در تامین پروتزها شده است. وی توضیح داد که تاکنون کمتر از 20 درصد از کل بودجه مخصوص کاشت حلزون شنوایی تخصیص یافته است. برای تامین پروتزها نیاز به حدود 90 میلیارد تومان ریالی داریم و در صورت عدم تخصیص اعتبارات در زمان مقرر، در نیمه دوم سال جاری مشکلاتی در تامین پروتزها پیش خواهد آمد.
وی ادامه داد که برای تامین پروتزهای شنوایی، از اعتبارات ارزی استفاده میشد که توسط بانک مرکزی تامین میشد. اما برای تامین ارز نیاز به تخصیص ریال مورد نیاز همیشه مشکل بوده است.
نریمانی اشاره کرد که بر اساس اعلام نیاز معاونت درمان وزارت بهداشت، نیاز به تامین حدود 2000 پروتز شنوایی در سال جاری وجود دارد. او تصریح کرد که تامین این تعداد پروتز به حدود 90 میلیارد تومان ریالی نیاز دارد و باید این مبلغ اختصاص داده شود تا مشکلی در تامین پروتزها پیش نیاید.
در پایان، وی افزود که تامین پروتز شنوایی برای گوش اول بیماران رایگان بوده و هیئت امنای صرفهجویی ارزی به همراه وزارت بهداشت و صندوق بیماران خاص و صعبالعلاج این هزینه را تامین میکنند. اما برای تامین پروتز شنوایی برای گوش دوم، بیماران تنها ملزم به پرداخت 20 میلیون تومان از کل هزینه پروتز هستند، ولی هنوز این مبلغ در سبد بیمه قرار نگرفته است.
دکتر هومن نریمانی، مدیر طرح و برنامه و دبیر هیئت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران وزارت بهداشت، در مورد طول عمر پردازشگرهای شنوایی توضیح داد که این پردازشگرها دارای دو قسمت هستند. یک قسمت آنها با عمل جراحی در داخل گوش بیماران قرار میگیرد، و دیگری یک پردازشگر شنوایی است که در پشت گوش بر روی پوست قرار میگیرد و امواج صوتی را به دستگاه داخل گوش میفرستد. این پردازشگرها دارای طول عمر تقریبی 10 سال هستند، و پس از این مدت نیاز به تعویض دارند.
وی ادامه داد که به دلیل عدم تخصیص بودجه برای تعویض پردازشگرهای شنوایی، تعویض آنها به تعویق افتاده بود و این امر برای خانوادهها مشکلاتی ایجاد کرده بود. در این راستا، در سال گذشته بررسیای انجام شد و مشخص شد که حدود 2600 نفر در کشور وجود دارند که بیش از 10 سال از عمل کاشت حلزون در آنها گذشته است. برای تامین پردازشگرهای این افراد، توافقاتی با 3 شرکت برقرار شد تا 70 درصد از هزینهها توسط بیمه سلامت تامین شود و خانوادهها تنها ملزم به پرداخت 30 درصد هزینه باشند. هزینه تعویض پردازشگر بسته به برند آن بین 4.5 تا 6 میلیون تومان است.
نریمانی همچنین اعلام کرد که تاکنون 400 بیمار پردازشگرهای جدید را دریافت کردهاند و امیدواریم تا پایان سال جاری همه پردازشگرها به بیماران توزیع شود.