واضح آرشیو وب فارسی::
فکر میکنم تا کنون همهی ما بعد از خرید محصولاتی اعم از کنسروها، آبمیوهها، کمپوتها، غذاهای نیمه آماده و ... با عبارت مواد نگهدارنده و افزودنی که در آنها استفاده شده یا نشده است مواجه شدهایم.
اما آیا واقعا اطلاعات درست و جامعی از این مواد و دلیل استفاده از آنها در دست داریم؟
آیا میتوان این دسته از مواد نگهدارنده و افزودنی را به عنوان گروهی سودمند شناخت و یا مضر؟
و لازم است تا در تهیه مواد غذایی مورد نظرمان از انواع بدون نگهدارنده و مادهی افزودنی استفاده کنیم؟
کدام یک از صنایع غذایی در تولید محصولات خود از این موارد استفاده میکنند؟
آیا استفاده از مواد غذایی تولید شده با مواد نگهدارنده پیشنهاد میشود یا بهتر است مواد غذایی خود را از سبد تولیدات برندهایی مانند صنایع غذایی گیلانی که تولیداتی بدون مواد نگهدارنده و مضر را در دست دارد، تهیه کنیم؟
و سوالاتی دیگر که برای پاسخی درست و جامع به آن نیاز است موارد و نکاتی را درنظر بگیریم.
منظور از مواد نگهدارنده در محصولات غذایی چیست؟
برای رسیدن به پاسخی مطمئن به پرسشهای مطرح شده در ابتدای متن، لازم است در ابتدا با تعریف این گروه از مواد مورد استفاده در صنایع گوناگون، آشنا شویم و بدانیم که ماهیت اصلی آن به چه صورت است.
نگهدارندههای مواد غذایی و یا به عبارت دیگر (Preservatives) از جمله مواد شیمیایی هستند که در صنایع مختلف اعم صنایع دارویی، صنایع آرایشی و بهداشتی و ... با توجه به نوع صنعت مورد استفاده قرار میگیرند.
علت اصلی استفاده از این مواد به منظور بالا بردن عمر تولیدات این صنایع، جلوگیری از خراب شدن تولیدات، جلوگیری از رشد میکروب و همچنین جلوگیری از تغییرات شیمیایی ناخواسته ای است که ممکن است در پروسه تولید تا رسیدن به مصرف کننده به وقوع بپیوندد.
به طور کلی برای افزایش طول عمر و سلامت تولیدات از جمله مواد غذایی تهیه شده توسط صنایع، از دو روش فیزیکی و شیمیایی استفاده میشود.
از جملهی این روشها میتوان به خشک کردن، انجماد مواد غذایی (IQF)، دهیدراته کردن مواد غذایی، استفاه از اشعه UV در حین فرآیند تولید، دستگاه بخار بزرگ (اتوکلاو) و .... به عنوان روشهای فیزیکی موجود اشاره داشت.
روشهای شیمیایی برای افزایش طول عمر و سلامت مواد غذایی هم عبارتند از افزودن مواد شیمیایی به مواد غذایی.
مواد نگهدارنده و افزودنی مفید هستند یا مضر؟
در بررسی شواهد موجود برای پاسخ به سوال مطرح شده در ابتدای متن، میتوان گفت که استفاده از این مواد شیمیایی در تولیدات محصولات غذایی از جهتی به دلیل ایمن کردن ماده غذایی مورد نظر در برابر عوامل بیماریزا میتواند آنها را در دسته مواد مفید و بدون ضرر قرار دهد.
اما این موضوع همیشه بحث برانگیز بوده است. زیرا به نظر میرسد حتی با درنظر گرفتن اینکه این مواد مانع از فساد مواد غذایی در مدت زمانی معلوم و اغلب طولانی، مثلا یک تا دو سال میشوند، اما ممکن است برای تمامی افراد مفید نبوده و آسیبهایی را به همراه داشته باشد.
این آسیب میتواند به صورت ایجاد حساسیت در برخی از افراد و یا بالا رفتن ریسک ابتلا به سرطان را به دنبال داشته باشد.
انواع مواد نگهدارنده در صنایع غذایی
در کنار مواد نگهدارنده غذایی از جمله نوع طبیعی آنها مانند، شکر، نمک، سرکه، الکل و ... که در مصارف خانگی و تهیه انواع ترشی، مربا و .... مورد استفاده قرار میگیرند انواع دیگر نیز وجود دارند.
نوع دیگر این مواد نگهدارنده و افزودنی، مواد شیمیایی هستند که بیشتر توسط صنایع بزرگ تولید کننده مورد استفاده قرار می گیرند.
از جمله این مواد شیمیایی میتوان به سورباتها، سولفیتها، بنزوآتها و نیتریتها اشاره داشت.
دستهی دیگر از این مواد شیمیایی آنتیاکسیدانها هستند که جذب کنندهی رادیکالهای آزاد میباشند.
البته باید دانست که بر خلاف مواد افزودنی و نگهدارنده طبیعی که پیشتر به آنها اشاره شد، این مواد شیمیایی مضر بوده و در صورت مصرف مداوم میتوانند عواقبی جبران ناپذیر را در پی داشته باشند.
برند غذایی گیلانی بدون مواد نگهدارنده
حال این سوال مطرح میشود که چگونه میتوان هم از مواد غذایی تولید شده توسط برندها و صنایع غذایی استفاده کرد و هم اینکه دچار خطرات و ضررهای احتمالی استفاده از این محصولات نشد؟
پاسخ به این سوال شاید تا قبل از اینکه با نام برندی اشاره کنیم نامشخص باشد، اما در ادامه این اطمینان را به شما میدهیم که میتوانید بدون کمترین نگرانی نسبت به تهیه این نوع از مواد غذایی اقدام نمایید.
صنایع غذایی گیلانی تولید کنندهی انواع غذای آماده و نیمه آماده، اعم از انواع خورشها، خوراکها، کنسرو تن ماهی، سبزیجات منجمد، آش، سوپ و ... میباشد.
این گروه خوش سابقه با شعار اهمیت به سلامت تغذیهای جامعهی بشری و الگو قرار دادن آن در تولیدات خود شروع به فعالیت نموده است.
تا کنون بر این عهد پایدار بوده و تمامی مواد غذایی خود را بدون کوچکترین میزان از مواد نگهدارنده و مواد افزودنی تهیه و به بازار مصرف کننده عرضه میدارد.
شاید برایتان شنیدن این که در تولیدات صنایع غذایی گیلانی از مواد نگهدارنده و افزودنی استفاده نمیشود عجیب باشد، اما با توضیحی کوتاه از فرآیند تولیدی محصولات گیلانی میتوانید در این مورد به اطمینان برسید.
در تولید محصولات کنسروی گروه گیلانی، پس از قرار گرفتن مواد اولیه در قوطی، از دستگاهی به نام اتوکلاو استفاده میشود.
این دستگاه به منزلهی دیگ بزرگی از بخار است که باعث استریل شدن و میکروب زدایی محصولات میگردد.
در طی استفاده از این فناوری، کلیه میکرو ارگانیسمهای بیماریزا و حتی غیر بیماریزا از بین میروند و این کار سبب میشود تا بتوان مواد غذایی کنسروی را بدون نیاز به نگهداری در یخچال و یا فریزر تا مدت 2 سال هم نگهداری کرد.
در واقع فشار و دمای بالایی که به ظرف ماده غذایی وارد میشود باعث از بین رفتن سرسختترین میکروبها میگردد.
در مرحلهی بعدی هم در حد فاصلی معین و تعریف شده قوطی کنسرو ماده غذایی مورد نظر تا دمای معینی سر میشود و با تمام این تفاسیر زنده ماندن هیچ نوع میکروبی امکان ندارد.
با توجه به تعاریف بالا و استفاده از به روزترین دستگاهها و تجهیزات تولیدی توسط صنایع غذایی گیلانی در تهیه و تولید تمامی محصولات غذایی خود، نیاز به هیچ گونه ماده نگهدارنده و افزودنی نیست.
بنابراین میتوان با خیالی آسوده محصولات متنوع و درجه یک این برند را تهیه و وارد سبد و سفره غذایی خانواده کرد.
برند گیلانی محصولاتی نظیر انواع کنسرو قورمه سبزی، قیمه، خورشت کرفس، انواع تن ماهی و پلوها را به بازار عرضه کرده است. همچنین میتوانید برای اطلاع از لیست تمامی موارد تولیدی توسط برند گیلانی و آشنایی بیشتر با این برند صاحب نام به وبسایت صنایع غذایی گیلانی به آدرس https://www.gilanifood.com مراجعه نمایید.