در سالهای اخیر مدارس جهان تمایل زیادی برای نادیده گرفتن هنر در برنامه تحصیلی دانش آموزان، از خود نشان دادهاند. هنرهایی مثل خوشنویسی، نقاشی، موسیقی، تئاتر و سایر کارهای هنری، دیگر در مدارس مورد استقبال قرار نمیگیرد. فرهنگیان و همچنین خود دانش آموزا از تاثیرات هنر بر روحیه و خلاقیت و رشد فردیشان غافل شدهاند.
بدون شک هنر برای کودکان نوعی تفریح سالم و بسیار مفید به شمار میرود. اجرای یک نمایشنامه توسط آنها برایشان بسیار خوشحال کننده میباشد. شرکت در یگ گروه سرود و همخوانی با دوستانشان لذت فراوانی برای آنها دارد. این مقاله به چند دلیل که اهمیت هنر در برنامه تحصیلی دانشآموزان، مخصوصا در مقطع ابتدایی را نشان میدهند، خواهد پرداخت.
رشد و پرورش خلاقیت
شاید در نگاه اول کارهای هنری را ساده ببینید. به طوری که تاثیرات فوق العاده آن ها بر کودک به چشم نیاید. ولی انجام هنر به کودک امکان انجام فعالیت به صورت خودسرانه و آزاد میدهد. در این صورت کودک فرصت نشان دادن خود به عنوان یک انسان آزاد با چارچوب فکری متفاوت را پیدا میکند.
به نقل از واشنگتن پست، یک برنامه هنری ایدهآل، برنامه ای است که در آن از کودک خواسته شود که کارهایی مثل خوند متن یک مونولوگ به چند روش متفاوت، ساختن یک ریتم جدید برای اضافه کردن به موسیقی و یا نشان دادن یک خاطره در قالب نقاشی را انجام دهد. در این صورت کودک در یک فضای آزاد قرار میگیرد که سبب پرورش تفکر خلاق در او میشود. در سنین بزرگسالی نیز این تفکر به صورت ناخودآگاه با او همراه خواهد بود. این سبب ساختن یک انسان خلاق که خارج از چارچوب فکر میکند، میشود. نقاشی سه بعدی از انواع نقاشی است که بسیار با خلاقیت سر و کار دارد می تواند باعث ایجاد شدن زاویه های جدید در نگرش به هنر در کودکان شود.
رشد تحصیلی
هنر تنها به رشد و پرورش در کودک کمک نمیکند. بلکه به خاطر کارهای عملی و ذهنی که توسط آنها انجام میشود، به بهبود شرایط تحصیلی آنها نیز کمک میکند. طبق تحقیقات انجام شده در ایالات متحده آمریکا احتمال موفقیت تحصیلی کودکانی که در طول هفته سه جلسه یک ساعته را مشغول انجام آموزش هنری هستند، نسبت به دیگر کودکان، 4 برابر افزایش پیدا میکند.
مهارتهای حرکتی
پرورش این مهارت در کودکان کم سن بیشتر باید مورد توجه قرار بگیرد. خطاطی و تند نویسی و رنگ آمیزی به وسیله مداد شمعی ممکن است که کار بسیار ساده و بی تاثیری به نظر برسد. در حالی که میتواند به رشد مهارتهای حرکتی در کودک شما بسیار مفید و کمک کننده باشد.
طبق اظهارات موسسه ملی سلامت، در کودکان حدود 3 ساله باید از کارهایی مثل رسم کردن یک شکل هندسی ساده مثل دایره و استفاده بی خطر از قیچی، به عنوان یک نقطه عطف برای انجام کارهای مهارتی بهره برد. در سن 4 سالگی کودک تواناییهای حرکتی کودک به حدی میرسد که میتواند اشکار هندسی سختتر و پیچیدهتر مثل مربع را رسم کند یا اینکه با قیچی کاغذ را به صورت صاف برش دهد.
بالا رفتن اعتماد به نفس
انجام کارهای هنری مثل اجرای یک سرود یا نمایش باعث خارج شدن کودک از منطقه امن خود میشود. با رشد و افزایش مهارت در آن زمین، اعتماد به نفس آنها نیز افزایش مییابد و خلاقیت و ایده پردازی آن ها نیست قدرتمند تر خواهد شد.
رشد مهارتهای دیداری
نقاشی کردن و ساختن مجسمه در رشد مهارت دیداری کودک تاثیر بسزایی دارد.
دکتر فریدمن، سرپرست طراحی و آموزش هنر در دانشگاه ایلینویز شمالی معتقد است که کودکان باید بسیار بیشتر از آنچه که در کلاسهای ریاضی و محاسبات به آنها آموزش داده میشود، یاد بگیرند. یعنی ریاضی به تنهایی برای رشد ذهنی کودک کافی نیست. آنها با انجام کارهای هنری دیداری، یاد میگیرند که پدیدههایی که میبینند را تفسیر و تجزیه و تحلیل کرده و حتی آنها را نقد کنند.
قدرت تصمیم گیری
هنر سبب پرورش مهارت حل مشکل در کودک شده و تفکر انتقادی که زمینه ساز خلاقیت نیز هست را در او ایجاد میکند. مثلا کودک ممکن است قبل از اجرای یک نمایش، به این فکر کند که چگونه میتواند یک حس خاص را با اجرای آن نمایش به مخاطب انتقال دهد؟ آموزش قدرت انتخاب و تصمیم گرفتن درباره مسائل مختلف علاوه بر این که در سنین بالاتر، به عنوان یک مهارت کاربردی در فرد به شمار میرود، سبب رشد تحصیلی او در کودکی هم میشود.