سازه های فلزی بسیار بزرگ که برای ساخت ساختمان هایی همچون انبار ، کارخانه ، واحد های صنعتی ، مرغداری ، دامداری و ... میتوان ازآنها به راحتی و طبق مهندسی صحیح استفاده کرد . هزینه به مراتب پایین تر ، استحکام بالاتر و سرعت اجرای بهینه تری دارند . امکان جابجایی دارند و با طراحی معماری زیبایی میتوان آنها را اجرا نمود .
این سازه ها سوله نام دارند . سوله سازه فلزی است که قطعات آن در کنار هم قرار گرفته و ساختمان مد نظر را بوجود می آورند . سوله ها انواع مختلفی دارند و بدین شکل نیست که برای هر سازه بتوان از یک نوع سوله استفاده کرد . سوله ها در حالت کلی به دو نوع سوله های سبک و سوله های سنگین تقسیم بندی می شوند .
سوله های سنگین با نام سازه های تیرورقی شناخته می شوند و سازه های سبک در حالت کلی خود دارای سه نوع اصلی هستند .
سوله های سبک شامل :
سوله های خرپایی سبک ( که از جمله پرطرفدار ترین نوع سوله ها بوده و میتوان بدون محدودیت آنها را اجرا نمود )
سوله های آمریکایی که با نام سازه های یو بی ام نیز شناخته می شوند
سوله های لوله که نسبت به سازه های قبلی باز هم سبک ترهستند
نوع بسیار پرکاربردی سازه های سبک سوله های خرپایی هستند
ویژگی سوله های سبک و سنگین
سوله های سنگین که با نام تیرورقی نیز شناخته می شوند ازقدیمی ترین نوع سوله ها هستند و درکشورهای اروپایی در گذشته بسیار کاربرد داشتند . البته که نوع چوبی این نوع سازه ها برای ساخت انبار های کوچک استفاده می شد اما در حال حاضر این نوع از سوله ها تماما توسط ورق ها و قطعات فولادی ساخته می شوند .
هر کدام از تیرهای ورقی متشکل از اجزا مختلفی است . سوله های تیرورقی از استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند و این ویژگی اول این نوع از سوله ها است . اما با توجه به اینکه تمامی بخش های این نوع سوله از فولاد ساخته شده است مطمئنا هزینه ساخت انها در حال حاضر بالاتر است و این ازجمله محدودیت های سوله های تیرورقی است . البته علاوه بر سنگینی و هزینه بالا این نوع ازسوله ها برای ساخت سازه های بسیار بزرگ مناسب نیستند . چرا که وزن بالا و نوع مهندسی این نوع ازسوله ها اجازه ساخت سازه هایی با متراژ بسیار بزرگ را نمیداد .
این نوع ازسوله ها در حال حاضر نیز کاربرد داشته و برای ساخت انبار های مستحکم و نیز سازه هایی با متراژ های نسبتا متوسط مناسب هستند .
سازه های سبک با توجه به برخی محدودیت های سازه های سنگین بوجود آمدند . سازه های سنگنین دومحدودیت اصلی وزن و هزینه بالارا داشتند ضمن اینکه با توجه به گسترش صنایع ، افزایش جمعیت و نیز رشد کسب و کارها ، نیازبه ساخت سازه های بزرگ تر احساس شد .
ازاین جهت لازم بود تا سازه های مدرن تر ، سبک تر و بدون محدودیت ساخت سازه های بزرگ متولد شوند . تکنولوژی ساخت سوله های سبک تحولی بسیار بزرگ درصنعت سوله سازی بوجود آوردند .
این نوع از سوله ها محدودیت های اصلی سازه های سنگنی که شامل وزن و هزیه بالا و مهم تراز همه ساخت سازه های بزرگ تر بود را کاملا ازمیان برداشنتد .
باتوجه به اینکه واحد های صعتی بزرگ مساحت گسترده تری دارند و ماشین الات سنگین در داخل انها تردد می کنند هر اندازه که محیط مفید داخل سوله بزرگ تربوده و تعداد ستون ها داخل ان کمتر باشد کارایی نیز بهتراست .
ازاین جهت سازه های سبک بسیار کارآمد بودند .
ویژگی اصلی سوله های سبک
ساخت سوله سبک درحال حاضر برای سازه های صنعتی ، دامداری ، کارخانه ها ، سردخانه ها و ... با تکنولوژی روز دنیا انجام می شود .
سازه های سبک با توجه به تکنولوژی و مهندسی ساخت ، میزان مصرف فولاد کمتری دارند . در ساخت این نوع از سوله ها از فولاد با ترکیب پروفیل استفاده شده است . ازاین جهت میتوان در این نوع ار سوله ها از 30 تا 60 درصد وزن کلی سازه را کاهش داد .
اگر قطعات سوله با مهندسی سازه های سبک در کنار هم ساخته شوند ، میتوان سازه را به راحتی اجرا نمود . سوله های سبک میتوانند با سرعت بسیار بالاتری ساخته شوند . ضمن اینکه جابجایی این نوع از سوله ها نیز راحت تر است و میتوان در زمان مورد نیازتمامی سازه را از هم بازنموده و درمحل جدید مجددا پیاده کرد .
در سازه های سبک معمولا اتصالات به شکل پیچ و مهره هستند ازاین جهت جابجایی نیز راحت تر است . با توجه به اینکه وزن کلی سازه های سبک کمتراست ، لذا فنداسیون نیز میتواند با شرایطی بهتر و هزینه کمتر اجرا شود .
درسازه های سنگین با توجه به وزن کلی سازه لازم است تا فنداسیون نیز مستحکم تر اجرا شود و از این جهت هزیه نیز بالاتر خواهد رفت .
این نوع از سازه ها ویژگی های بسیارزیادی دارند و ازاین جهت در اکثر سازه های مدرن امروزی از این روش برای ساخت سازه ها استفاده می شود .
سوله ساز متخصص
یکی از مواردی که در ساخت سوله بسیار مهم است این است که آیا سوله سبک به تنهایی هزینه ها را کاهش خواهد داد و یا اینکه تخصص سازنده نیز در این بین مهم است ؟
یکی از مواردی که بسیار مورد تاکید است تخصص و تجربه سازنده سوله است . سوله از جمله سازه هایی است که حتما باید توسط مخصص خود اجرا شود . یعنی همانند ساخت یک ساختمان مبتدی نیست که بتوان با نیروی کار عادی آن را به اتمام رساند .
ازاین جهت که زیربنای ساخت سوله بر پایه مهندسی خاصی قرار گرفته است از این جهت باید تخصص و تجربه کافی برای ساخت ان وجود داشته باشد و شما برای برپا کردن یک سازه به کمک سوله حتما نیاز به همکاری با سوله ساز دارید .
سوله ساز متخصص را از کجا باید شناخت ؟
یکی از فاکتور هایی که برای شناخت سوله ساز متخصص مورد توجه است جلسه اول مشاوره می باشد . شما دراولین گام لازم است تا جهت ساخت سوله با سول ساز مشاوره نمائید . سوله ساز متخصص در گام اول فاکتور های کلی محل ساخت را در نظر گرفته و متناسب با نوع کاربری و نیز در نظر داشتن آینده کاری این سازه ، نوع سوله را انتخاب خواهد کرد .
همانطور که در بالا هم اشاره شد نمیتوان برای همه سازه ها از یک نوع سوله استفاده کرد و با توجه به ابعاد سوله ، داشن و یا نداشتن طبق اضافی ، محل ساخت ( اقلیم کوهستانی ، گرم و خشک و ... ) و چند فاکتور مهم دیگر نوع سوله را انتخاب نمود .
ممکن است سازه شما به نوعی باشد که سوله ساز از نوع سنگین سوله استفاده کند اما در مجموع هزینه شما برابر با سازه های سبک باشد و در نتیحه ان یک سازه مستحکم تر داشته باشید . لذا در نظر گرفتن تمامی این نکات قبل از ساخت سازه های فلری همچون سوله بسیار اهمیت دارد .
به عنوان نکته پایانی میتوان گفت قبل از اعتماد به سوله ساز و مجری کار ، کمی سطح معلومات خود را بالا برده و نسبت به مطالعه چند مقاله مفید اقدام نمائید تا هر چند کم اطلاعلاتی در رابط با این نوع سازه ها بدست آورده و با معلوماتی مناسب جهت مشاوره و ساخت سازه خود اقدام نمائید .