تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نادانى ريشه همه بديهاست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829482897




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تخریب یک تمدن در سمنان+تصاویر


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: تخریب یک تمدن در سمنان+تصاویر
ما دیر به شهر رسیدیم، وقتی که آن را با لودر زیر گرفته بودند و از یک تمدن که عقبه‌ای دو هزار ساله داشته، ویرانه‌ای را به یادگار گذاشته بودند.
آفتاب‌‌نیوز : خانه‌ها و حمام‌هایی با کنگره ها و تاق‌های گچی و خشتی با قدمتی بیشتر از ۴۰۰ سال که بر سر شهر آوار شده، نقاشی‌هایی بازمانده از قاجار که زخمه تیشه و چنگال بولدوزر از آن یک هنر توهمی ساخته و مساجدی بازمانده از یک هویت هزار ساله که مدرن آرایش و زخمی شده، منظری تامل برانگیز از بافت تاریخی سمنان ساخته که سال‌هاست نام‌اش با سیاست و رییس‌جمهور پیوند خورده است.


به گزارش آفتاب‎نیوز، تخریب سمنان در سکوتی سنگین اتفاق افتاد؛ نه مثل یزد و نه مثل شیراز برای آن هیاهو شد. شهر به فرمان شهرداران و حاکمان وقت زیر چنگال بولدوزرها رفت. در طرح جامع شهر سمنان بافت تاریخیِ مصوب، ۳۳۰ هکتار است که ۴۲ هکتار آن بافت تاریخی ویژه محسوب می‌شود که مدیر میراث فرهنگی شهر سمنان می‌گوید: «۱۰ هکتار از آن بافت ویژه خراب شده است»، اما دیوارهای جویده شده شهر عمق فاجعه را طور دیگری نشان می‌دهند.


بیشتر خانه‌های خراب شده که هنوز گوشه‌ای از تزیینات صفوی و قاجاری آن‌ها را می توان از میان آوار دید، چند سالی است به حال خود رها شده‌اند و برخی هم کلا با آسفالت زیر گرفته شده‌اند. حمیدرضا دوست‌محمدی می‌گوید: در زمان بلاتکلیفی طرح بافت تاریخی سمنان، یکسری دلال بعضی از این خانه‌ها را خریدند که بدون استعلام از میراث فرهنگی در آن دخل و تصرف کردند. حالا همان خانه‌های خریداری شده به حال خود  رها شده‌اند تا بیشتر خراب شوند.


مالکان جدید این ویرانه‌ها انگار خوابی دیده‌اند که وقت تعبیر آن هنوز نرسیده است، عمارت هایی که بیشتر از یک قرن عمر دارند هر روز فرسوده‌تر می‌شوند تا بهانه خوبی باشد برای خراب‌تر کردنشان.


با این حال مدیر میراث فرهنگی شهر سمنان می‌گوید: ۷۰ درصد خانه‌هایی که در بافت ویژه سمنان هستند هنوز سالم‌اند و ۳۰ درصد آن‌ها تخریب و به حال خود رها شده‌اند.


بخشی از این ویرانی به بهانه‌ی اجرای طرح توسعه امام زاده یحیی در شهر سمنان بوده که دوست‌محمدی می‌گوید: ۱۰ هکتاری که از بافت تاریخی شهر سمنان خراب شد، به این بهانه بود.


او ادامه می‌دهد: این طرح توسعه که بهای آن تخریب تاریخ بوده، هنوز در مرحله تصویب است، هر چند که کلیات آن بدون آن‌که تاییدیه میراث فرهنگی را گرفته باشد، تصویب شده است. البته فعلا طرح متوقف شده و با این که زمانی تحکمی برخورد شده اما حالا به این نتیجه رسیده‌اند که بهتر از این هم می‌شد طرح توسعه حرم را اجرا کرد.


او معتقد است: اگر این خانه‌ها، حمام‌ها و مساجد ثبت شده بودند، میراث فرهنگی می‌توانست آن ها را مرمت کند یا دست کم اجازه تخریب ندهد.


مدیر میراث فرهنگی سمنان در بین داستان‌های مگویی که از تخریب بافت ویژه این شهر تعریف می‌کند، از خانه‌ای حرف می‌زند که ۱۰ سال برای حفظ آن تلاش کردند، اما با نامه یک مسؤول دیوان عدالت اداری که خانه را برای ثبت، بی‌ارزش اعلام کرده بود، یک‌روزه تخریبش کردند.


دوست‌محمدی درحالی که به خبرنگاران ویرانه‌های بازمانده از شهر تاریخی سمنان را با عنوان «بافت ویژه این شهر» که قابلیت جذب گردشگر دارد، نشان می‌دهد، به خانه‌ای با ساباط سه طبقه‌ای اشاره می‌کند که شاخص شهر بوده و می‌گوید: تفکر بولدوزریِ وقت به خاطر انحنای یکی از ساباط‌ها، دستور تخریب کل آن را داده بود، اما تغییر مدیریت‌ها و تفکرها کمک کرد تا این معماری شاخص در بافت سمنان مرمت و حفظ شود.


او درباره سرانجام ویرانه‌ای که از شهر قدیم سمنان باقی مانده و به خاطر ثبت نبودن بناهای آن همچنان بیم دخل و تصرف و تخریب آن‌ها مخصوصا از سوی مالکان حقیقی و حقوقی‌شان می‌رود، می‌گوید: برای بازآفرینی این بافت ویژه در محدوده عباسی (که اطراف بازار قدیم سمنان با قدمتی نزدیک به ۷۰۰ سال است) طرحی تهیه شد با رویکرد دخل و تصرف حداقلی و بازگشت به کالبد اولیه، ولی تکلیف این طرح هنوز مشخص نشده است، طرح سال‌هاست به تهران فرستاده شده. اتفاقا انتقادی که همیشه داشتم این بود؛ طرح‌هایی که به تهران می‌رود هیچ‌وقت تکلیف مشخصی ندارند.


دوست‌محمدی در مقام کارشناسی که ۲۲ سال در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری پیشینه دارد، سخنانش را ادامه می‌دهد که  برای ما سوال است چرا یکسری از اختیارات از سازمان مرکزی به استان‌ها و شهرستان ها تفیض نمی‌شود، درحالی که خودشان در فضای سازمانی نمی‌توانند به آن مباحث وارد شوند. نمونه بارز، پهنه شرقی مسجد امام در سمنان است، مثلا یک رویکرد معتقد است پارکینگ باید به دورن بافت تاریخی وارد شود و یکسری هم خلاف این تفکر را دارند. این تقابل فکری و نداشتن خط مشئ باعث شده بسیاری از طرح‌ها در استان‌ها مسکوت بمانند یا پس از چهار سال جواب منفی به آن بدهند یا وقتی هم که جواب می‌دهند دیگر فایده ندارد.


او که از تغییر تفکر در شهرداری و شورای شهر سمنان که بیشتر با رویکرد حفظ بناهای تاریخی است، سخن می‌گوید، ادامه می‌دهد: شهرداری سمنان وقتی دید سازمان میراث فرهنگی در تهران تکلیف بافت تاریخی سمنان را روشن نمی‌کند، اعلام کرد با احترام به میراث فرهنگی باز هم صبر می‌کنیم و بدنه‌های خراب شده را با لودر بیشتر از این خراب نمی‌کنیم.


مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سمنان بیان می‌کند که دیدگاه شهردار فعلی با قبلی‌ها خیلی فرق دارد. رویکرد ایشان رسیدگی به بافت تاریخی است. موضوعی که برای قبلی‌ها خط قرمز بود. با سیستم امروز شهرداری، دیگر تخریبی در کار نیست. حتی برخی از بناها درحال خریداری است تا دوباره احیا شود. برنامه آینده این است که بعضی از این خانه‌ها پس از مرمت بومگردی شوند. حتی کارخانه ریسندگی که در اختیار شورای شهر است تخلیه می‌شود تا به موزه تاریخی شهر تبدیل شود.


او امیدوارنه می‌گوید: دیدگاه شورای شهر و شهردار فعلی سمنان بیشتر فرهنگی است تا لودری، در این حد که اگر ۷۰ درصد یک بنا تخریب هم شده باشد معتقدند می شود آن را درست کرد.


دوست‌محمدی با انتقاد از برخوردهای حکومتی در دوره‌های پیشین که این زخم را به دل سمنان وارد کرده، می‌گوید: دوره‌ای با ایده احیا بافت تاریخی آمدند، اما بیشتر تخریب کردند. این دیدگاه قدیم شهرداری بود که تخریب کند و بعد هم روی آن ساخت و ساز کند. وقتی هم می‌خواستند چیزی را درست کنند، بیشتر به کالبد می‌پرداختند که متاسفانه بیشتر افرادی که در سازندگی کشور نقش دارند، همین دیدگاه کالبدی را دارند، درحالیکه فسفله معماری ایرانی فراتر از این تفکر است.


مدیر اداره میراث فرهنگی سمنان به بخش‌های بازسازی شده بافت تاریخی شهر که توسط برخی دستگاه‌ها به شکلی بدسلیقه و ناهمگون با هویت آن انجام شده، اشاره می‌کند و می‌گوید: این تفکرات تازه شکل گرفته، ولی هنوز هم این کالبدسازی‌ها را خطرناک می‌دانیم چون قائم به فرد است و این نگرانی وجود دارد که با تغییر دولت تفکرها و رویکردهای قبل دوباره برگردد.







بازمانده از خانه تاریخی تخریب شده که کانون بزه شده
بازمانده از خانه تاریخی تخریب شده که کانون بزه شده





زواید بصری و ساخت و ساز غیراصولی در بافت تاریخی که مدیر میراث سمنان آن را «اغتشاش بصری» می داند
زواید بصری و ساخت و ساز غیراصولی در بافت تاریخی که مدیر میراث سمنان آن را «اغتشاش بصری» می داند


کالبدسازی بناهای نوساز در بافت تاریخی توسط بنیاد مسکن که ناهمگون با هویت تاریخی شهر است
کالبدسازی بناهای نوساز در بافت تاریخی توسط بنیاد مسکن که ناهمگون با هویت تاریخی شهر است


ساخت و سازهای غیراصولی پس از تخریب بافت تاریخی
ساخت و سازهای غیراصولی پس از تخریب بافت تاریخی











آب انبار قدیمی که اداره میراث مرمت کرده ولی مالک (اداره اوقاف) به در آن قفل زده
آب انبار قدیمی که اداره میراث مرمت کرده ولی مالک (اداره اوقاف) به در آن قفل زده


ساخت و ساز در بافت تاریخی ویژه که در حریم تکیه قدیم شهر انجام شده
ساخت و ساز در بافت تاریخی ویژه که در حریم تکیه قدیم شهر انجام شده









منبع: خبرگزاری ایسنا





۲۹ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن