تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اگـر بنـده‏اى... در ابتداى وضويش، بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم بگويد همه اعضايش از ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829455248




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«دانشگاه» از نگاه یک استاد فلسفه: ما در ایران «دانشگاه» داریم؟


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: «دانشگاه» از نگاه یک استاد فلسفه: ما در ایران «دانشگاه» داریم؟
دانشگاه اگر نسبتی حقیقی و عمیق با زمانه‌اش، ملتش و آینده‌اش نداشته باشد، دانشگاه محسوب نمی‌شود. نیچه می‌گوید در آلمان وقتی هدف از دانشگاه گم شد، مرجعیت آلمان هم از دست رفت. یعنی، مرجعیت یک کشور از حیث علم و آینده در پرتو «فهم از دانشگاه» بوجود می‌آید.دانشگاه مکانی نیست که در آن تدریس می‌شود، دانشگاه، وضعیتی است که در آن «تولید فکر» صورت می‌گیرد و تحولات جامعه سامان می‌یابد.

به گزارش ایران، دکتر قاسم پورحسن استاد فلسفه دانشگاه علامه‌طباطبایی نوشت: اگر قرار باشد دانشگاه را از حیث فلسفی مورد بررسی قرار دهیم، نخستین پرسش این خواهد بود که آیا دانشگاه ذات دارد؟ در صورت داشتن ذات، روش تحقق این ذات چیست؟ و این ذات با جامعه‌ای مانند ایران و با آینده‌اش و نیز با علم در ایران چه نسبتی می‌تواند برقرار کند؟ «دانشگاه» از نگاه یک فیلسوف آیا ما در ایران «دانشگاه» داریم؟ متفکرانی که در سنت آلمانی می‌اندیشیدند، زودتر از بقیه به مسأله «دانشگاه» توجه کردند چرا که «دانشگاه» همواره برای آنان دغدغه بوده است. اولین نوشته رسمی که ما در این سنت از دانشگاه داریم، رساله‌ای کوتاه درباره «نظام دانشکده‌ها» است. در این رساله آمده است که دانشگاه توان این را دارد تا هویت و تحولات جدید را شکل دهد. بر اساس این رساله تا زمانی که دانشگاه در کشمکش‌های فکری قرار نگیرند، ما نمی‌توانیم از چیزی با عنوان «دانشگاه» حرف بزنیم. دانشگاه مکانی نیست که در آن تدریس می‌شود، دانشگاه، وضعیتی است که در آن «تولید فکر» صورت می‌گیرد و تحولات جامعه سامان می‌یابد.

 جالب این است که نیچه عنوان می‌کند در آلمان وقتی هدف از دانشگاه گم شد، مرجعیت آلمان هم از دست رفت. یعنی، مرجعیت یک کشور از حیث علم و آینده در پرتو فهم از دانشگاه به وجود می‌آید.

در سنت آلمانی دو محور اساسی در مورد دانشگاه همواره از اهمیت برخوردار بوده است. یکی اینکه که دانشگاه «موضوعی فلسفی» است تا صرفا موضوعی جامعه‌شناسانه، روانشناسانه و یا بحث‌های ساختاری. دوم اینکه دانشگاه اگر نسبتی حقیقی و عمیق با زمانه‌اش، ملتش و آینده‌اش نداشته باشد، دانشگاه محسوب نمی‌شود.

مثالی که در سنت آلمانی برای دانشگاه آورده می‌شود آکادمی افلاطون است. در آکادمی افلاطون، مهمترین مسأله تولید اندیشه و پرسش از زمانه بود و از همه بالاتر شکل دادن به «سپهر دانایی» است.

بر این اساس، ما باید فهم‌مان از دانشگاه را تغییر دهیم. ما عجالتا فهمی که از دانشگاه داریم، صرفا ساختارگرایانه است تا ذات‌گرایانه. عنوان سخنرانی هایدگر در مورد دانشگاه «خودبیانی دانشگاه» است و معتقد است که دانشگاه نخست باید ذات خود را اثبات کند و چگونگی آن براساس سهمی است که در یک ملت دارد.

دانشگاه برای اثبات ذاتش چند مرحله را باید طی کند؛ نخست، «نظم آکادمیک» داشته باشد این در حالی است که در دانشگاه‌های ایران دیسیپلین آکادمیک وجود ندارد. دوم، «بینش آکادمیک» داشته باشد که این امر پیش‌فرضی ضروری برای ورود به نظم آکادمیک بشمار می‌رود.

واقعیت این است که اگر «بینش آکادمیک» به معنای فهم اصیل از دانشگاه نداشته باشیم، نظم آکادمیک شکل نمی‌گیرد. دقیقا مانند این است که به سادگی می‌گوییم علوم‌انسانی امروز را عوض می‌کنیم در حالی که به قاعده ظهور دیسیپلینی علم توجهی نداریم؛ یعنی نمی‌دانیم که علم نسخه‌ای و دستوری نیست بلکه فرآیندی و طبیعی است نه تجویزی. هرگاه ما واجد «بینش آکادمیک» شدیم یعنی بر اساس یک تفکر انتقادی، از انقیاد بیرون آمده‌ایم. آنگاه وارد «سپر دانایی» می‌شویم. آن وقت دانشگاه می‌تواند ذات خود را اثبات کند.

معتقدم، دانشگاه‌های ما، دانشگاه‌های پیرو هستند و دانشگاه پیشرو نداریم. یعنی دانشگاه‌های ما به طور کلی در تحلیل پسینی قرار می‌گیرند. به این معنا که نسبت به آینده و نسبت به فکر «دیدگاه فرا نگرانه» ندارند.

تا زمانی که ما فهم فلسفی از ایران نداشته باشیم، مشکل‌مان حل نمی‌شود. فهم ناسیونالیستی و نژادپرستانه مشکل ما را حل نمی‌کند. «مسأله ایران» و «مسأله دانشگاه» مفاهیم ساختگی نیستند بلکه هر دو مفهومی اصیل هستند که ما باید بتوانیم فهم درستی از بنیاد و ذات آنها داشته باشیم.

وقتی به رتبه دانشگاه‌های ایران در میان سایر دانشگاه‌های جهان نگاه می‌کنیم می‌بینیم که دانشگاه‌های ایران نتوانسته‌اند اندیشه‌ای را شکل دهند و به اصطلاح universal باشند چون ما به ندرت دست به «تولید فکر» می‌زنیم. در اکثر دانشگاه‌های دنیا ۳-۴ درصد بودجه از تولید ناخالص ملی، سهم دانشگاه‌ها است در حالی که این روند در ایران حدود نیم درصد است.

علاوه بر این، سیاستگذاری‌ها برای دانشگاه، بیرون از  بدنه آن صورت می‌گیرد و بازیگران دانشگاه در آن نقشی ندارند. ما تنها به انبوهی و انباشتگی مقالات توجه می‌کنیم ولی نقشی در دنیا نداریم. همه اینها نشان می‌دهد که ما باید تغییر کنیم و مهمترین تغییر هم باید «تغییر فلسفی» باشد.

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۲ - ۱۶ دی ۱۳۹۶ - 06 January 2018





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن