تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):تکمیل روزه به پرداخت زکاة یعنى فطره است، همچنان که صلوات بر پیامبر (ص) کمال نماز ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851133152




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بازشناسي ديدگاه‌هاي فرق درباره جنگ جمل در آخرين شماره از فصل‌نامه «نامه تاريخ‌پژوهان»


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بازشناسي ديدگاه‌هاي فرق درباره جنگ جمل در آخرين شماره از فصل‌نامه «نامه تاريخ‌پژوهان»
گروه انديشه: مقاله «بازشناسي ديدگاه‌هاي فرق درباره جنگ جمل»، توسط «مهدي‌رضا خادملو»، كارشناسي‌ارشد تاريخ اسلام نوشته شده و در آخرين شماره از فصل‌نامه «نامه تاريخ‌پژوهان» (شماره 11، پاييز 1386) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، جنگ جمل واقعه مهمي در تاريخ صدر اسلام به شمار مي‌آيد كه آثار و نتايج مختلفي در پي داشت. يكي از پيامدهاي آن انشقاق مذهبي در جامعه اسلامي براي نخستين‌بار بود، به اين ترتيب كه جامعه اسلامي به سه گروه شيعه علوي، شيعه عثمانيه و قاعدين تقسيم شد.

هر كدام از اين گروه‌ها براي توجيه عملكرد خويش به مباحث كلامي رو آوردند و اولين جرقه‌هاي مجادله كلامي از اين زمان شروع شد. از طرفي يكي از ويژگي‌هاي جهان اسلام بين قرن سوم تا پنجم، مجادله كلامي بين مسلمانان است كه از اين مناقشات مي‌‌توان به جدال افراد و گروه‌هاي اسلامي و اظهار نظر درباره شركت‌كنندگان و كشته‌شدگان در جنگ جمل اشاره كرد.

به همين دليل افراد و گروه‌هاي اسلامي درباره اين موضوع به اظهار نظر پرداخته‌اند. با وجود اختلاف نظر گروه‌هاي اسلامي در مورد جنگ جمل اصحاب جمل را به دليل شورش عليه حكومت اسلامي «ياغي» و خليفه مسلمانان را بر حق مي‌دانند، اما در مورد سرنوشت سران شورشي، اختلاف آرا وجود دارد.

تحقيق حاضر سعي دارد ضمن بازگو كردن ديدگاه‌هاي افراد و گروه‌هاي اسلامي در مورد اين حادثه، علت تفاوت‌ها و اختلاف آراي مورخان و متكلمان را ريشه‌يابي و بررسي كند. آن‌چه در مورد جنگ جمل جلوه مي‌كند اين است كه اين حادثه با وجود تحديد زماني و مكاني آثار و نتايج زيادي در پي داشت كه يكي از نتايج قابل توجه اين حادثه، به وجود آمدن بستري مناسب براي شكل‌گيري فرقه‌هاي كلامي در جهان اسلام است.

از طرفي با مروري بر تحقيق حاضر، اين نتيجه به دست مي‌آيد كه تقريبا تمام افراد و گروه‌هاي اسلامي درباره جنگ جمل اتفاق نظر داشته، شورشيان بصره را ياغي و علي(ع) را بر حق مي‌دانند، اما آن‌چه مورد اختلاف است، سرنوشت سران شورشي است. نويسندگان و متكلمان اهل‌سنت از يك سو «طلحه»، «زبير» و «عايشه» را به دليل خدماتشان در صدر اسلام و از سوي ديگر به دليل اعتقاد به توبه آنان مستوجب عذاب و عقاب الهي نمي‌دانند.

به نظر نگارنده ان‌چه مسلم است اين‌كه عايشه فرمان خدا و سفارش مؤكد پيامبر(ص) مبني بر حفظ حرمت او را ناديده گرفته، ستر و حريم خود را شكسته است، در نتيجه بايد در پيشگاه خدا پاسخ‌گو باشد.

نكته آخر درباره عقايد اهل‌سنت مبني بر گناه دانستن هر گونه تحقيق و تفحص راجع به جنگ جمل است. به نظر مي‌رسد آنان در راستاي توجيه عملكرد سران شورشي چنين عقايدي را ترويج مي‌كند، در حالي‌كه اين موضوع به عنوان واقعه‌اي تاريخي، مثل هر پديده‌ اجتماعي ديگر قابل نقد، بررسي و تجزيه و تحليل است.

بنابراين اهل‌سنت با چنين عقايدي نه تنها باب علم و تحقيق را ‌مي‌‌‌بندند، بلكه با نص صريح قرآن كلام نبي و عقل بشري مبني بر تفكر، تعقل و تدبر مخالفت مي‌كنند. بايد گفت كه تحقيق در مورد جنگ جمل اگر با نيت عالمانه و به دور از هر گونه حب و بغض صورت گيرد، نه تنها اشكالي ندارد بلكه يقينا مي‌تواند راه‌گشا و مؤثر باشد.

فصل‌نامه علمي تخصصي «نامه تاريخ‌پژوهان» به صاحب‌امتيازي انجمن تاريخ‌پژوهان و به مدير مسئولي «محمدرضا باراني» و سردبيري «حسن زنديه» با بهاي 7500 ريال منتشر مي‌شود.
 شنبه 8 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1114]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن