واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: نکاتی به بهانۀ سخنان آیتالله علمالهدی درباره سفر وزیر خارجه بریتانیا به تهران
در مذاکرات دل نمیدهند و قلوه بگیرند. بر سر منافع بحث و گفت و گو میکنند. اگر مصلحتی و منفعتی را فروختند و رازی فاش شد انتقاد وارد است اما صرف اتهام زنی به خاطر ملاقات و مذاکره مسؤولانه به نظر نمیرسد
عصرایران ؛ رضا حبیب زاده - آیت الله علم الهدی امام جمعه مشهد در خطبه اخیر خود به سفر وزیر خارجه بریتانیا به تهران اعتراض واز اینکه مقامات ایرانی اجازه داده اند این سفر انجام شود و با او دیدار کرده اند به شدت انتقاد کرده است.
در این باره می توان به نکات زیر اشاره کرد. - بخشی از مطالب مطرح شده درباره "الکساندر بوریس جانسون" وزیر خارجه بریتانیا از سوی امام جمعه مشهد نادرست است. او نه به ارتباط با زنان متهم یا مشهور است و نه از حزب متبوع اخراج شده و نه در بریتانیا فردی بد نام است. او در انتخابات پارلمانی اخیر، انتخاب شد. اتفاقا عملکرد وی در شهردای لندن به گونه ای بود که از وی شخصیتی خوشنامی ایجاد کرد. بعد از رای آوردن برگزیت در همه پرسی بریتانیا و تلاش ها برای تشکیل کابینه جدید، حتی یکی از گزینه های نخست وزیری هم بود. -دولت ایران، دولت بریتانیا را به رسمیت می شناسد و با آن ارتباط دارد. دو کشور در حال ارتباط مستمر درباره موضوعات مختلف هستند. دو کشور در برخی زمینه ها منافع مشترک دارند. دو دولت در برخی موضوعات اشتراک نظر و در برخی دیگر اختلاف دارند. در موضوعات دیگری مثل برجام هم اشتراک منافع دارند.
دولت ها از طریق وزارت خارجه باهم در ارتباط هستند و درباره موضوعات مختلف باهم صحبت و تبادل نظر می کنند. ارتباط به معنی تایید مواضع طرف مقابل نیست. قرار نیست هر چه وزیر خارجه بریتانیا بگوید طرف ایرانی قبول کند و هر چه طرف ایرانی مطرح کند طرف انگلیسی بپذیرد. اساس این نشست ها و دیدارها تبادل نظر است. - دولت ها از طریق رد و بدل پیام ها و توضیح نگاه خود به شرایط و تحولات، تلاش می کنند دولت های دیگر را به موضع خود نزدیک یا متمایل وبه صورت حداکثری از منافع خود حفاظت کنند. - بریتانیا فقط بریتانیا نیست بلکه بریتانیا محل زندگی شمار زیادی از مسلمانان به ویژه شیعیان ملتزم است. ایران علاوه بر سفارت، نهادهای دیگری دراین کشور دارد که از جمله می توان به مرکز اسلامی و حضور نماینده مقام معظم رهبری در لندن اشاره کرد. علاوه بر این مراجع تقلید شیعه نیز در لندن دفتر و مراکز و فعالیت هایی دارند.
لندن فقط پایتخت بریتانیا نیست بلکه یکی از مراکز اقتصادی جهان است. قطع ارتباط ایران با لندن، به معنی قطع ارتباط با یکی از قطب های مالی جهان است.
اهمیت لندن به حدی است که در وصیت نامه مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی از لندن به عنوان « دروازه دنیا» و « خانه دوم همه کشورها» یاد شده است. بریتانیا همچنین یکی از 5 عضو شورای امنیت و دارای حق وتو است.
بریتانیا بعد از برگزیت (خروج از اتحادیه اروپا) به میزان بیشتری به ارتباط با دیگران بازیگران بین المللی از جمله ایران نیازمند است. بریتانیا به شکل بی سابقه ای با آمریکا اختلاف پیدا کرده است و ایران می توانداز این فرصت تاریخی به سود منافع ملی خود استفاده کند. گفته می شود شکاف آمریکا و بریتانیا بر سر برجام و توافقات جهانی بعد از جنگ دوم جهانی بی سابقه است. ایران و بریتانیا هم اکنون در موضوع برجام با آمریکا اختلاف نظر دارند و بریتانیا در کنار فرانسه، چین، روسیه و آلمان از موضع ایران حمایت می کند نه آمریکا. ایران و بریتانیا در لندن و تهران سفارتخانه دارند و فعالیت های کنسولی و مراودات فرهنگی اقتصادی دو طرف ادامه دارد. شمار زیادی از شهروندان ایرانی در بریتانیا زندگی می کنند و ارتقای خدمت رسانی به این شهروندان، نیازمندان افزایش ارتباطات میان دولت های دو طرف است. - معلوم نیست اعتراض امام جمعه مشهد به چه موضوعی است؟ آیا به نظر ایشان ایران باید رابطه با بریتانیا را قطع کند؟ به کدام دلیل این کار باید انجام شود؟ بارها رابطه دیپلماتیک میان ایران و بریتانیا قطع شده و آسیب های جدی به منافع ملی ایران و ایرانیان وارد آمده است. آیا آقای علم الهدی خواهان تکرار گذشته هستند؟
- ایران و بریتانیا مراودات اقتصادی و منافع اقتصادی دارند. ایران مبلغ 527 میلیون دلار از دولت بریتانیا طلب دارد و تلاش می کند این طلب قدیمی خود را دریافت کند. دریافت این مبلغ نیازمند رایزنی و ارتباط میان دو طرف است. تهران و لندن در یکی از میدان های نفتی سواحل بریتانیا سهم دارند. سازماندهی و تنظیم این روابط اقتصادی نیازمند رابطه است. در مذاکرات دل نمی دهند و قلوه بگیرند. بر سر منافع بحث و گفت و گو می کنند. اگر مصلحتی و منفعتی را فروختند و رازی فاش شد انتقاد وارد است اما صرف اتهام زنی به خاطر ملاقات و مذاکره مسؤولانه به نظر نمی رسد. از منظر اخلاقی هم آیا درست است از دهان کسی در منبر پیامبر و با لباس روحانیت و در شهری که مهم ترین پایگاه شیعی در آن قرار دارد درباره یک شهروند خارجی که میهمان رسمی و بلند مرتبه جمهوری اسلامی بوده چنین الفاظ سخیفی به کار برد؟
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۳ - ۲۶ آذر ۱۳۹۶ - 17 December 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]