محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829546879
جزئیات قرارداد جنجالی ۱۹۱۹ بین ایران و انگلیس
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: جزئیات قرارداد جنجالی ۱۹۱۹ بین ایران و انگلیس
روز ۱۷ مرداد ۱۲۹۸، وثوقالدوله رییسالوزرای وقت ایران و لرد کرزن وزیر خارجه وقت بریتانیا قرارداد مشهور ۱۹۱۹ را امضا کردند.
آفتابنیوز : پس از خاتمه جنگ اول جهانی، بریتانیا، یکی از فاتحین این جنگ، قدرت مسلط خارجی در ایران به شمار میآمد، زیرا نه تنها نیروهای عثمانی و حامیان آلمانی آنها شکست خورده و از خاورمیانه بیرون رانده شده بودند، بلکه روسیه هم به علت بروز انقلاب بلشویکی دچار آشفتگی و جنگ داخلی بود. بر این اساس انگلیسیها نیروهای خود را تا شمال ایران پیش رانده و از طریق مرزهای جنوبی روسیه به نیروهای مخالف رژیم کمونیستی جدید روسیه کمک میکردند. لرزد کرزن، وزیر خارجه وقت بریتانیا برای تثبیت نفوذ کشورش در ایران، در نهم اوت ۱۹۱۹ برابر با هفدهم مرداد ۱۲۸۸ در شرایطی که احمدشاه قاجار در آخرین ماههای حکومت خود فاقد هرگونه نفوذ سیاسی در کشور بود و سلسله قاجار در آستانه انقراض قرار داشت، قراردادی طراحی کرد که به قرارداد ۱۹۱۹ شهرت یافت. به موجب این قرارداد کلیه تشکیلات نظامی و مالی ایران تحت نظارت انگلیسیها قرار میگرفت و امتیاز راهآهن و راههای شوسه ایران نیز به آنها واگذار میشد.
طرح این قرارداد با ریاست میرزا حسنخان وثوقالدوله بر دولت ایران همزمان بود. گفته میشد وثوقالدوله و دو تن از وزرای کابینهاش برای بستن این قرارداد پول هنگفتی نیز از دولت انگلستان به عنوان رشوه دریافت کردند چرا که بسیاری این قرارداد را سند تحتالحمایگی ایران و بنابراین امضای آن را از سوی دولتمردانی وطنپرست بعید میدانستند.
ضمیمه محرمانهای که افشا شد
در امضای قرارداد ۱۹۱۹ علاوه بر وثوقالدوله، دو وزیر کابینه وی یعنی شاهزاده فیروز میرزا نصرتالدوله وزیر خارجه و شاهزاده اکبر میرزا صارمالدوله وزیر دارایی هم مشارکت داشتند. این سه نفر بیآنکه حتی اعضای دیگر کابینه را از جریان مذاکرات مطلع کنند، قرارداد را امضا کرده بودند. به همین دلیل میترسیدند اگر پیش از تصویب قرارداد در مجلس، تحولی در کشور رخ دهد دچار دردسر خواهند شد. اینچنین بود که علاوه بر دریافت مبالغ هنگفتی پول در قبال امضای قرارداد، دو امتیاز اساسی از دولت بریتانیا خواستند:
اول - تضمیننامهای کتبی از طرف دولت بریتانیا که اگر در نتیجه بسته شدن قرارداد شورشی در ایران برپاخاست و حکومت وثوقالدوله سقوط کرد، دولت انگلیس هر سه وزیر عاقد قرارداد را در یکی از مستملکات خود به عنوان پناهنده سیاسی بپذیرد.
دوم - به هر کدام از این پناهندگان سیاسی در طول مدت تبعید (که ممکن بود تا آخر عمرشان طول بکشد) حقوقی برابر عایدات شخصی آنها در ایران پرداخت شود که بتوانند بقیه عمر را در رفاه و آسایش بسر برند.
وزیر مختار بریتانیا در تهران قسمت اول این تقاضا را قبول و تضمیننامهای به شرح زیر تسلیم هر یک از وزرای سهگانه کرد:
«عالیجناب! برحسب اجازهای که از طرف حکومت اعلیحضرت پادشاه انگلستان به دوستدار داده شده است، با کمال خوشوقتی به اطلاع میرسانم که با توجه به قراردادی که همین امروز - نهم اوت ۱۹۱۹ - میان دولتین بریتانیای کبیر و ایران بسته شد، حکومت اعلیحضرت پادشاه انگلستان آماده است در صورت احتیاج به وسیله مقامات سفارت انگلیس در تهران از شما پشتیبانی کند و اگر لازم شد آن عالیجناب را در یکی از سرزمینهای متعلق به امپراتوری بریتانیا به عنوان پناهنده سیاسی بپذیرد. / با احترامات؛ سر پرسی. ز. کاکس»
بدین ترتیب نسبت به تقاضای دیگر این سه وزیر که در عرض دوران پناهندگی در خارجه، مواجبی معادل درآمد هنگفت املاکشان در تهران، اصفهان یا همدان دریافت کنند، جواب صریح رد داده شد.
مخالفتهای گسترده و استعفای وثوق
پس از امضای قرارداد، بین وثوقالدوله، دو وزیرش و «سر پرسی کاکس» وزیر مختار انگلیس در ۱۷ مرداد ۱۲۹۸، که خبر آن محرمانه نگاه داشته شده بود، انگلیسیها منتظر تصویب قرارداد از طرف مجلس ایران نمانده و یک هیأت نظامی به ریاست ژنرال «دیکسون» و یک هیأت مالی به ریاست «آرمیتاژ اسمیت» برای تشکیل سازمان جدید ارتش ایران و اداره امور مالیه کشور به ایران فرستادند.
وثوقالدوله تصمیم داشت تا این قرارداد را که ایران را عملاً تحت الحمایه انگلستان قرار میداد به وسیله طرفداران خود در مجلس به تصویب برساند اما با مخالفت شدید افکار عمومی مواجه شد. سر دنیس رایت، سفیر پیشین انگلستان در ایران در کتاب مستند خود تحت عنوان «انگلیسیها در میان ایرانیان» اعتراف میکند که «قرارداد ۱۹۱۹ بریتانیا را در امور داخلی ایران کاملاً مختار میساخت و عملاً از مداخله سایر قدرتها مانع میشد. کرزن وزیر خارجه وقت بریتانیا به وزیران همکارش چنین توضیح میداد که این قرارداد از آن رو لازم است که ایرانیان با موقعیت حساس خود بین هندوستان و بینالنهرین، که به تازگی تحت قیومیت بریتانیا درآمده بود، به دامان بلشویکها نیفتد. اما این قرارداد بزودی نه تنها در ایران، بلکه در فرانسه و ایالات متحده و شوروی مورد حمله قرار گرفت و اختفایی که در مذاکرات منتهی به آن ملحوظ گشته بود و موضع مسلطی که قرارداد به بریتانیا تفویض میداشت با انتقاد شدید مواجه شد. برای ایرانیان این قرارداد در حکم تنگتر شدن حلقه طنابی بود که بریتانیا به گردن ایران انداخته بود و از دیدگاه آنان قیومیت و تسلط بیگانه با استقلال ملی مانعةالجمع بود. وزیران اعیانزاده سه گانهای که کرزن و کاکس (وزیر مختار بریتانیا در تهران) قرارداد را با آنان مورد مذاکره قرار داده و امضا کردند، نماینده و بیانکننده آرمان کشورشان نبودند و بسیاری به آنان بدگمان بودند، به ویژه پس از آنکه همگان دانستند که آنان در ازای خوش خدمتیها و زحماتشان پاداش سخاوتمندانهای از دولت بریتانیا گرفتهاند.»
وثوقالدوله پس از آن مورد توجه انگلیسها قرار گرفته بود و آنها سعی داشتند او را برای رسیدن به اهداف خود در پست ریاست وزرا حفظ کنند، اما مخالفتها با قرارداد ۱۹۱۹ فراتر از حد تصور بود. از مهمترین چهرههایی که نقش مهمی در افشای ابعاد معاهده ۱۹۱۹ و بسترسازی برای لغو آن ایفا کردند، سیدحسن مدرس بود. وی حتی بعدها در مجلس چهارم شورای ملی نیز ضمن مخالفت با تصویب اعتبارنامه موافقان قرارداد ۱۹۱۹ مانع تصویب اعتبارنامه آنان شد. با اوجگیری تظاهرات مردم علیه قرارداد ۱۹۱۹ وثوقالدوله با انگلیسیها، در تهران حکومت نظامی اعلام شد، همزمان محمد مصدق و سیدحسن مدرس درجلسه مجلس، طی نطقهایی قرارداد ۱۹۱۹ وثوقالدوله با انگلیسیها را محکوم کردند و در پاسخ وثوقالدوله نیز مصدق را «عوامفریب» لقب داد. مخالفت مردم با برگزاری راهپیمایی در اکثر شهرهای ایران ابعاد تازهای گرفت و در تهران نیز مردم در روز اول مهر به دعوت مدرس اجتماع بزرگی را ترتیب دادند. همزمان با مخالفتهای مردمی، دول خارجی نیز به مخالفت با قرارداد ایران و بریتانیا پرداختند و از آن جمله دولت امریکا کمک دویست هزار تومانی خود به دولت ایران را که ماهانه پرداخت میشد، در اعتراض به انعقاد قرارداد ۱۹۱۹ قطع کرد.
در پی بالا گرفتن مخالفتها و تحولات بعدی، احمدشاه قاجار که پیشتر در ضیافتی که لرد کرزن، وزیر خارجه انگلیس برای وی ترتیب داده بود از انعقاد قرارداد ۱۹۱۹ ابراز خشنودی کرده و گفته بود در ایران همه از این قرارداد مسرورند، تحت تأثیر مخالفتهای گسترده مردمی قرار گرفت و حاضر نشد این قرارداد را امضا و تایید کند. اینچنین بود که وثوقالدوله که حالا به دریافت رشوه از دولت خارجی هم متهم بود، با تلاش روسها و در پی مخالفت زیادی که در داخل با او به خاطر بستن قرارداد ۱۹۱۹ میلادی شده بود، در پنجم تیر ۱۲۹۹ تسلیم فشار افکار عمومی شد، استعفا داد و مشیرالدوله بر صندلی وی تکیه زد. مشیرالدوله نیز بلافاصله پس از قرار گرفتن بر مسند ریاست دولت، قرارداد را لغو کرد و عذر مستشاران بریتانیایی را خواست.
منبع: تاریخ ایرانی
۱۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۶:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]
صفحات پیشنهادی
پیام انعقاد قرارداد گازی بین ایران و توتال از نگاه سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور
پیام انعقاد قرارداد گازی بین ایران و توتال از نگاه سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورتاریخ انتشار سه شنبه ۱۳ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۶ ۲۷ سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به قرارداد گازی اخیر بین ایران و شرکت فرانسوی توتال اظهار کرد فرانسه "مکرون" مصمم است که به حضور جدی&zwقرارداد توتال ترس شرکتها برای سرمایهگذاری در ایران را ریخت/ قرارداد محافظت از سرمایهگذاران بین فرانسه و ایر
سفیر ایران در پاریس قرارداد توتال ترس شرکتها برای سرمایهگذاری در ایران را ریخت قرارداد محافظت از سرمایهگذاران بین فرانسه و ایران را امضا کردهایم سفیر ایران در فرانسه تاکید کرد ما به سرمایهگذاران اطمینان میدهیم که با خیالی راحت به ایران بیایند آنها گارانتی دولت جمهوری اسقاسمی: دیوار بیاعتمادی بین ایران و آمریکا بلندتر شده است/ هیات انگلیسی با خانواده زاغری دیدار کرد
قاسمی دیوار بیاعتمادی بین ایران و آمریکا بلندتر شده است هیات انگلیسی با خانواده زاغری دیدار کرد سخنگوی وزارت خارجه گفت جمهوری اسلامی ایران همواره سیاست مسالمت جویانه در عرصه بینالمللی را دنبال کرده و با توجه به منویات اخیر مقام معظم رهبری در خصوص تعامل گسترده با دنیا وزارتموفقیت های چشمگیر ایران در عرصه بین الملل /برجام شاهکار سیاسی دولت
سفیر ایران در دهلی نو در گفت وگو با ایرنا موفقیت های چشمگیر ایران در عرصه بین الملل برجام شاهکار سیاسی دولت دهلی نو-ایرنا- سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو دستاوردهای بین الملل و سیاسی دولت یازدهم را چشمگیر و موفقیت آمیز دانست و تصریح کرد برجام مهمترین شاهکارسیاسی دولت استقراردادی با شرکت های فرانسوی برای ساخت ترمینال ایرانشهرمنعقدنشده است/ پیشنهادیک صندوق انگلیسی برای تامین مالی
اقدام و عمل قائم مقام وزیر راه شهرسازی درگفت وگو با ایرنا قراردادی با شرکت های فرانسوی برای ساخت ترمینال ایرانشهرمنعقدنشده است پیشنهادیک صندوق انگلیسی برای تامین مالی خریدهواپیما تهران - ایرنا- قائم مقام وزیر راه شهرسازی در اموربین الملل گفت شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی رهیادداشت/مهدی بختیاری آیا ایران پایگاه خود را در اختیار روسها قرارداد؟/ مواضع عضو کمیسیون امنیت ملی در حد کانا
یادداشت مهدی بختیاریآیا ایران پایگاه خود را در اختیار روسها قرارداد مواضع عضو کمیسیون امنیت ملی در حد کانالهای تلگرامی واگذاری پایگاه نظامی به کشورهای خارجی طبق اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ممنوع است اما آیا اقدام اخیر -حضور بمب افکنهای روسیه در ایران- به منزله واگذاری پاایران و پاکستان به کسی مجال صدمه زدن به روابط دوستانه فیمابین نمی دهند
در ملاقات ظریف و مشاور امنیت ملی پاکستان تاکید شد ایران و پاکستان به کسی مجال صدمه زدن به روابط دوستانه فیمابین نمی دهند اسلام آباد - ایرنا - وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مشاور امنیت ملی پاکستان ضمن تاکید بر ضرورت تقویت همکاری مشترک برای مبارزه با پدیده تروریسم به ویژهقاسمی: دیوار بیاعتمادی بین ایران و آمریکا بلندتر شده است
قاسمی دیوار بیاعتمادی بین ایران و آمریکا بلندتر شده است سخنگوی وزارت خارجه گفت جمهوری اسلامی ایران همواره سیاست مسالمت جویانه در عرصه بینالمللی را دنبال کرده و با توجه به منویات اخیر مقام معظم رهبری در خصوص تعامل گسترده با دنیا وزارت خارجه از این بیانات بهره خواهد برد آفتابظریف: توافق ایران و پاکستان برای ایجاد خط تماس مستقیم بین فرماندهان نظامی و عملیاتی
ظریف توافق ایران و پاکستان برای ایجاد خط تماس مستقیم بین فرماندهان نظامی و عملیاتی اسلام آباد - ایرنا - وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر چهارشنبه و در پایان سفر یک روزه به پاکستان از توافق دو کشور برای ایجاد خط تماس مستقیم بین فرماندهان نظامی و عملیاتی دو کشور با هدف تقوفعال اموربین الملل: قرارداد توتال تحریم ها را شکست
فعال اموربین الملل قرارداد توتال تحریم ها را شکست مشاور امور بین الملل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ایمیدرو ضمن اشاره به قرارداد حدود پنج میلیارد دلاری شرکت توتال فرانسه با شرکت ملی نفت ایران گفت این قرارداد تحریم ها را شکست و انتظار می رود دیگر شرکت ها-
سیاسی
پربازدیدترینها