واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: وقتی آینده تهران به حراج گذاشته میشود!/ بازار گرم فروش "تراکم سیار" در روزهای پایانی مدیریت قالیباف
در حالی که معاون قالیباف در شورای شهر فریاد میزند، کسی که میگوید شهرداری ٦٠هزار میلیارد تومان بدهی دارد سند ارائه کند، کارشناسان شورای پنجم در حال بازیابی اطلاعاتی مبنی بر رقم واقعی میزان شهر فروشی بهوسیله مدیریت فعلی شهر تهران هستند.
به گزارش اقتصاد آنلاین، سالهاست سیستمی برای تسویه بدهی های شهرداری تهران با پیمانکاران باب شده که به آن "تراکم سیار" یا "تراکم شناور" میگویند!
در این سیستم، شهرداری به جای پرداخت بدهیهای خود به پیمانکاران، به آنها برگههای هولوگرام دار میدهد که صاحب آن میتواند در هر نقطهای از تهران به میزان مشخص شده از تراکم برخوردار شده و ساخت و ساز کند.
پیمانکاران برای اینکه زودتر به پول خود برسند، هولوگرام را بیست، سی درصد پایینتر از ارزش واقعی به دیگران میفروشند و به همین دلیل، بسیاری از سازندهها ترجیح میدهند به جای گرفتن مجوز تراکم از مجرای اصلی یعنی شهرداریهای مناطق، از پیمانکاران "هولوگرام" خریداری کنند.
این شیوه تهاتر که انسان را به یاد مبادله پایاپای انسانهای اولیه و معاوضه کالا با کالا در جوامع نخستین میاندازد، روشی غیرقانونی و از ابداعات شهرداری تهران است که آن را می توان به عنوان اختراع منحصر به فرد مدیریت شهری به ثبت رساند.
به گفته مجید فراهانی، منتخب شورای پنجم، تراکم هولوگرام در واقع برگهای است که دارنده آن در آینده اگر ساختمانی را بسازد بتواند براساس ارزش هولوگرام خریداری شده، اختیار داشته باشد که بر ساختمان خود تراکم سوار کند و دیگر پولی به شهرداری نپردازد.
او با اشاره به اینکه شهرداری بهوسیله سازمان املاک شهرداری و استفاده از 7شرکت هولوگرامی این اقدام را انجام داده است، میگوید: این روش در واقع نوعی «پیش فروش» کردن شهر است، به این معنی که درآمدی که شهرداری در آینده باید به آن دست پیدا کند، زودتر به دست شهرداری رسیده است.
منتخب شورای پنجم با بیان اینکه میزان فروش «تراکم سیار» در طی سالهای اخیر بسیار زیاد بوده است، اضافه میکند: 70درصد درآمد شهرداری تهران از محل فروش تراکم و صدور پروانههای ساختمانی تامین میشود و با توجه به رکودی که طی سالهای اخیر گریبانگیر ساختمانسازی شده، درآمدها به شدت کاهش پیدا کرده است.
این کارشناس شهری با اشاره به اینکه شورای پنجم و شهردار شانزدهم با دو مسئله بسیار مهم روبرو هستند، ادامه میدهد: اولین مسئله رکود ساختمانسازی است که خودبه خود درآمدهای شهرداری را به شدت کاهش میدهد و مسئله دوم هم این است که حتی اگر بخواهد درآمدی ایجاد شود، قبلا به فروش رفته و هولوگرام آن صادر شده است.
به گفته فراهانی واقعیت این است که هم واگذاری "تراکم سیار" و هم خرید و فروش آن در بازار، تحلف است و عملاً "پیشفروش" کردن فضا و هوای شهر محسوب میشود. سازنده ساختمان قطعا تمایل دارد تا تراکم را از بازار سیاه خریداری کند تا بخواهد به شهرداری پول بیشتری را بپردازد و عملا شهرداری تهران نمیتواند روی 70درصد درآمد خود حسابی باز کند.
او اضافه میکند: در حال حاضر میزان بدهی شهرداری یک چهارم درآمد او است، بهطوریکه بدهی شهرداری 25هزار میلیارد تومان و پروژههای نیمه تمام هم 40هزار میلیارد تومان، که در حدود یک چهارم آن صورت وضعیت شده است اما میزان درآمد فعلی شهرداری تهران در صورت تحقق تمام منابع درآمدیاش 18هزار میلیارد تومان است که این یعنی شهردار شانزدهم با معضل بدهی شهرداری فعلی روبرو خواهد بود.
فراهانی با بیان اینکه شهرداری آینده در باتلاق فروش هولوگرامی شهر خواهد افتاد، تاکید میکند: در دوماه اخیر گزارشات متعددی از شرکتهای کارگزاری درباره گرمی بازار فروش تراکم هولوگرامی با وجود سردی بازار مسکن در طی سال جاری داشتیم که بسیاری از افرادها و ارگانها خواستار خرید کارتهای خیلی سنگین «تراکم سیار» با تخفیف 50درصدی بودهاند.
منتخب شورای پنجم با تاکید بر اینکه با این اقدام بدهی شهرداری فعلی به شهردار آینده انتقال داده میشود که بهشدت در روند کار شهردار آینده تاثیر گذار خواهد بود، اضافه میکند: شورای پنجم در اولین اقدام خود به جمع کردن مبلغ کل فروش «تراکم سیار» میپردازد تا گزارش آن به مردم داده شود.
فراهانی با بیان اینکه در شهریور ماه همایشی درباره «راههای تامین منابع درآمد پایدار» با میزبانی شورای پنجم و حضور متخصصان برگزار خواهد شد، میگوید: شورای پنجم اساسا در این فکر است که با منتفی شدن فروش تراکم در شهر، به دنبال منابع درآمدی پایدار برای شهر باشد و این سازمان غیر دولتی را به سمت استفاده از راههای تامین بودجه شهرداریهای دنیا سوق دهد تا اصلا نیازی به فروش تراکم نباشد.
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۵ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ - 02 August 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]