تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 2 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):درهاى آسمان در اولين شب ماه رمضان گشوده مى‏شود و تا آخرين شب آن بسته نخواهد شد. 
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832018708




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آشوب در آموزش و پرورش: از اثر پروانه ای تا انتخاب وزیر


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: آشوب در آموزش و پرورش: از اثر پروانه ای تا انتخاب وزیر
وزارت آموزش و پرورش بايد توسط تيمي از خبرگان و متخصصان حوزه‌هاي مختلف آموزشي، اجرايي، پشتيباني، و غيره، به صورت مشاركتي و گروهي اداره شود و نه توسط يك فرد.


*دكتر سيدمحمدحسين حسيني
دكتراي برنامه‌ريزي درسي و پژوهشگر نظريه آشوب در تعليم و تربيت



اشاره: آنچه از نظر می گذرانید، چکیده ای از یک پژوهش است که به اندیشکده آموزش و پرورش عصر ایران رسیده است. بررسی و ارایه راه حل برای خروج آموزش و پرورش کشور از بحران بی کیفیتی و تحول در سبک های مدیریتی از اولویت های اندیشکده است.

***

آموزش و پرورش به عنوان زيربناي جامعه و اساس فرد، سازماني آشوبناك است. زيرا هم با برداشت سنتي آشوب، يعني فقدان سازماندهي يا نظم کامل؛ توده بي‌نظم؛ آشفته‌ بازار و سردرگمي همخوان است.

 يعني هيچ زماني يك نظم يا سازماندهي كامل بر آموزش و پرورش حاكم نبوده و نخواهد بود. اكثر تلاش‌هاي انجام شده براي بهبود آن با شكست مواجه شده‌ و امروزه بسياري از انديشمندان و تصميم‌گيران آموزشي دچار سردرگمي شده‌اند. نمي‌توان براي آن تصميم‌گيري قطعي كرده، آن را به صورت يك ماشين يا ساعت، مهندسي نمود و انتظار داشت براساس برنامه از قبل تعيين شده كار كند.

با برداشت علمي آشوب، يعني نظم در بي‎نظمي، يك حالت بي‌سازمان از ماده و نه حالتي بي‌نظم از آن، يك فرايند غيرخطي و وابستگي حساس نسبت به شرايط اوليه در سيستم هاي غيرخطي نيز، همخوان است، زيرا به شدت به شرايط اجتماعي، سياسي، اقتصادي، فرهنگي، علمي و فنآوري محيط و بستر خود وابسته بوده و تغييراتي بسيار كوچك در اين شرايط مي‌تواند آثار و نتايجي بزرگي هم براي آموزش و پرورش و هم براي جامعه داشته باشد.

تغييراتي جزئي با تأثيراتي بسيار بزرگ كه به اثر پروانه‌اي شهرت دارند. بسياري از فعاليت‌ها و اقدامات آموزش و پرورش، برغم بي‌نظمي ظاهري، نظمي نهفته در درون خود دارند.

نتايج آموزش و پرورش را نمي‌توان به يك بخش از آن مانند معلم، كتاب درسي، مدرسه يا غيره نسبت داد و اميدوار بود با درست كردن آن بخش، كل سيستم آموزشي به خوبي كار كند، بلكه برعكس، آموزش و پرورش سيستمي است كه اثربخشي آن منوط به فعاليت و ارتباط سازنده تمامي بخش‌هاي مختلف آن با هم است، اما براي ناكارآمدي آن، فقط و فقط خرابي يا درست كار نكردن يك بخش كفايت مي‌كند. 

آموزش و پرورش آشوبناك است زيرا اثر پروانه‌اي‌ آن به شدت خودش و جامعه را درگير مي‌سازد. به بياني دقيق‌تر، در درون يك كلاس، يك رخداد كوچك مانند «قرض دادن يك نمره به دانش‌آموزي» مي‌تواند نتايج غيرقابل باوري داشته باشد.

در درون يك مدرسه، اقدامات يك معلم مي‌تواند سبب شهرت جهاني آن مدرسه شود و در درون يك منطقه، اقدامات به ظاهر كمرنگ دست‌اندركاران آموزشي مي‌تواند سبب جهشي حدود 50‌% در پيشرفت‌ تحصيلي دانش‌آموزان شود؛ پيشرفتي كه آرزوي هر نظام آموزشي است.

جامعه نيز از اثرپروانه‌اي‌هاي مربوط به آموزش و پرورش، مثبت يا منفي، در امان نيست. به بياني ديگر، ارزش‌گذاري به آموزش و پرورش و معلم مي‌تواند سبب تبديل كشوري با فساد بالا در تمامي جنبه‌ها، به كشوري توسعه‌يافته شود، يا كشورهايي با تخريب تقريباً 100‌% از جنگ جهاني دوم را در كمتر از دو دهه به قدرت‌هاي برتر جهاني بدل نمايد. البته عكس آن نيز صادق است.

مي‌توان ريشه بسياري از مشكلات اجتماعي را در كم‌توجهي به آموزش و پرورش و جايگاه والاي نيروي انساني آن، به ويژه معلم جستجو نمود. اگر معلمان يك جامعه پوششي شكيل، به روز و شاد نداشته باشند، مي‌توان مشكل پوشش در آن جامعه را محتمل دانست. اگر درباره حلال يا حرام بودن حقوق معلمان در ايام تعطيلات نظري داده شود، مي‌توان فاجعه‌اي بزرگ مانند بي‌اعتمادي به معلم، بي‌ارزشي كار علمي، تقويت بيراهه رفتن براي كسب درآمد يا تقلب‌هاي علمي، و نوشته‌هايي مانند «نتيجه فرار از مدرسه» پشت ماشين‌هاي لوكس و گران‌قيمت را برآورد نمود، نوشته‌اي كه - به باور نگارنده - به دليل نابود كردن الگوهاي سالم و تشويق به بزهكاري، مجرمانه بوده و نيازمند پيگرد قضايي است. و البته صدها نمونه ديگر كه شما خواننده محترم آنها را بهتر مي‌دانيد.
 
مسلماً‌ آموزش و پرورش آشوبناك، از ستاد تا صف، مديريتي از جنس آشوب و نه از جنس مهندسي مي‌خواهد. بنابراين بهتر است وزير آن نيز آشوبناك، البته با برداشت جديد و علمي آن، انتخاب شود. به بياني ديگر:

1- وزير آموزش و پرورش بايد فردي از جنس آموزش و پرورش و داراي حسن سابقه، شهرت، تجربه و آشنايي مناسب با آن باشد. زيرا، اين امر مي‌تواند سبب شكل‌گيري باور «آموزش و پرورشي بودن وزير» در بين فرهنگيان شود. باوري كه تأثير زيادي بر هماهنگ و همساز كردن نيروهاي مختلف آموزش و پرورش خواهد داشت. مسئوليت آموزش و پرورش به فرهنگيان واگذار و پاسخگويي آنها به اقدامات و فعاليت‌هاي خود تقويت شود.

نيروي انساني آموزش و پرورش احساس ارزشمندي كرده و خود را حاكم بر سرنوشتش بداند. نسل جوان آموزش و پرورش اميدوار باشد درصورت تلاش، كسب صلاحيت‌ها و تخصص لازم، و تأثيرگذاري مثبت، رسيدن به چنين جايگاهي برايش غيرممكن نيست. و درنهايت اينكه، زمان آشنايي اوليه يك وزير ناآشنا به سيستم كه گاهي تا سه سال طول مي‌كشد، از بين رفته، خطاهاي اوليه كاهش يافته و اين زمان به فعاليت‌هاي سازنده تخصيص يابد.

 كم‌توجهي به انتخاب آشوبناك وزير آموزش و پرورش نيز تبعاتي خواهد داشت. كم‌اهميت تلقي شدن آموزش و پرورش از نظر دولت، تحقير نيرو‌هاي خبره، متخصص و باتجربه اين سازمان، شكل‌گيري باور «غيرآموزش و پرورشي بودن وزير» بين نيروي انساني اين سازمان و شكل‌گيري مقاومت در برابر وزير جديد، و عدم‌آشنايي وزير به اين وزارتخانه و به تبع خطاهاي كوچك و بزرگ وي، در سالهاي اوليه وزارت از مهترين اين تبعات است. تبعات و كاستي‌هايي كه يك مورد از آن براي نابودي آموزش و پرورش كفايت مي‌كند.

2- وزارت آموزش و پرورش بايد توسط تيمي از خبرگان و متخصصان حوزه‌هاي مختلف آموزشي، اجرايي، پشتيباني، و غيره، به صورت مشاركتي و گروهي اداره شود و نه توسط يك فرد. اگرچه يك نفر عنوان وزير را يدك بكشد. زيرا اگرچه نمي‌توان آينده آموزش و پرورش را پيش‌بيني كرد، اما مي‌توان پيش‌بيني كرد كه احتمال خطا و اشتباه در كار مشاركتي پايين آمده، و ميزان موفقيت بالا برود.

در هر حال آموزش و پرورش با سرنوشت تمامي افراد جامعه ارتباطي تنگاتنگ است. سازماني كه مي‌تواند بستري براي تمرين مردم‌سالاري، عقلانيت، اميدواري، الگوسازي و پيشرفت باشد. اين امر زماني محقق مي‌شود كه براي مواجهه با شرايط، نيازها و فرايندهاي جديد، از الگوها و نظريه‌هاي جديد بهره گرفته و از الگوهاي قديمي پرهيز شود. 



تاریخ انتشار: ۱۱:۱۳ - ۰۲ مرداد ۱۳۹۶ - 24 July 2017





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن