واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: 5 نکته درباره رابطه ایران و کویت
اتفاقات فعلی بر مبادلات تجاری میان استان های جنوبی ایران (به ویژه خوزستان و فارس) با کویت تاثیر منفی خواهد داشت.
عصرایران؛ رضا غبیشاوی - دولت کویت به تازگی شمار زیادی از دیپلمات های ایرانی را اخراج کرد. از 19 دیپلمات ایرانی مستقر در کویت 15 دیپلمات اخراج شده اند. همچنین دفاتر رایزنی فرهنگی و نظامی سفارت ایران در کویت نیز تعطیل شدند.
دولت کویت می گوید این اقدام در پی صدور حکم نهایی دادگاه علیه متهمان پرونده گروه العبدلی صورت می گیرد. شماری از متهمان بازداشت شده اند و برخی دیگر نیز به ادعای دولت کویت به ایران فرار کرده اند. این متهمان به زندان های طولانی مدت محکوم شده اند.
دولت کویت این متهمان را به جمع آوری سلاح و تلاش برای آماده سازی حملات مسلحانه در کویت و ارتباط با ایران متهم کرده است اتهاماتی که ایران آنها را رد می کند.
در این باره می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- تیرگی روابط ایران و کویت، آسیب زیادی به منافع ملی ایران و همزمان روابط ایران با کشورهای عربی وارد می کند.
تا کنون کویت نقش میانجی و مدافع ایران را در بسیاری از پرونده های منطقه ای ایفا می کرد.
کویت در بسیاری از پرونده ها بر خلاف عربستان سعودی وهمسو با ایران حرکت می کرد از جمله اینکه کویت از حل مسالمت آمیز مسئله هسته ای ایران و برجام حمایت می کند حامی دولت شیعه عراق و مخالف دخالت نظامی در سوریه است.
کاهش روابط و سردی روابط میان ایران و کویت، آسیب هایی بیش از روابط دوجانبه متوجه ایران می کند به ویژه که در شرایط فعلی رابطه دو کشور عربستان سعودی و بحرین با ایران نیز قطع شده، امارات رابطه اش را با ایران کاهش داده و مقامات آن علیه تهران موضع گیری مستمری دارند و قطر نیز تحت فشار است تا روابطش با با تهران را نیز کاهش دهد.
در چنین شرایطی فعال بودن روابط ایران و کویت از اهمیت بیشتری برخوردار بود.
دولت ایران باید برای سامان بخشیدن به روابط با کشورهای جنوب خلیچ فارس ابتکاری را بیاندیشد. قطعا وضعیت فعلی مورد رضایت مخالفان روحانی است چرا که هم توفیقات دولت در بخش بین الملل را تحت شعاع خود قرار می دهد و هم چالش های جدیدی را در مقابل دولت قرار می دهد. از سوی دیگر برنامه های دولت برای رونق و توسعه اقتصادی را نیز با مانع مواجه می کند.
2- پس از حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران، کویت نیز در حمایت از سعودی، سطح روابطش با ایران را از سطح سفیر به کاردار کاهش داد اما ایران به اقدام متقابل دست نزد و همچنان سفیرش را در کویت نگه داشت. با این حال روابط میان دو طرف سرد نشده بود.
همزمان کویت روند صدور ویزا برای ایرانیان را به شدت محدود کرده و در آینده محدودتر خواهد کرد. این موضوع باعث سخت تر شدن شرایط برای رفت و آمدها میان شهروندان دو کشور به ویژه بازرگانان، فعالان اقتصادی و ایرانیان مقیم کویت می شود.
اتفاقات فعلی بر مبادلات تجاری میان استان های جنوبی ایران (به ویژه خوزستان و فارس) با کویت تاثیر منفی خواهد داشت.
3-کویت ادعاهایی را درباره ایران مطرح می کند که می تواند به اعتبار و وجهه و نمای جمهوری اسلامی ایران آسیب وارد کند. دولت ایران اتهامات را رد کرده است اما می تواند با اقدامات عملی در این باره، با قاطعیت بیشتری، دروغ بودن این ادعاها را ثابت کند. مثلا می توان پیشنهاد ایجاد کمیته مشترک ایران و کویت برای بررسی دقیق تر دلایل و اسناد طرف کویتی را مطرح کرد. کویت مدعی شده بخشی از متهمان پرونده العبدلی به ایران فرار کرده اند. مقامات ایرانی می توانند برای مقابله با این روند اتهام زنی به صورت فنی پاسخ مقامات کویتی را بدهند و این اتهامات را خنثی کنند.
4- کاهش تعداد دیپلمات های ایرانی در کویت از 19 به 4 دیپلمات نه تنها به منافع ایران و ایرانی ها آسیب می زند بلکه تاثیر منفی نیز بر جامعه شیعیان کویت دارد. شیعیان در کویت متشکل از شهروندان (مواطن) و خارجی ها (مقیم) نسبت به سایر کشورهای جنوب خلیج فارس از آزادی های بیشتری در فعالیت های مختلف از جمله سیاسی برخوردارند این کاهش روابط و اتهام زنی علیه ایران در کویت به ضرر جامعه شیعیان کویت است جامعه ای که معمولا از مواضع ایران در برابر موضوعات منطقه ای حمایت می کند. این موضوع همچنین به سود عربستان سعودی و حامیان سعودی در کویت است.
5- در شرایط فعلی، اخراج 15 دیپلمات ایرانی از کویت، به ضرر موضع قطر و به سود جبهه عربستان سعودی – امارات است.
تاریخ انتشار: ۲۰:۰۹ - ۳۱ تير ۱۳۹۶ - 22 July 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]