واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: پس از اینکه نسل سوم و چهارم شبکههای ارتباطاتی در دنیا شکل گرفت اپراتورهای مجازی نیز خود را برای ورود به عرصه آماده کرده تا بتوانند با استفاده از شبکههای ایجاد شده توسط اپراتورهای ریشهدار، محصولات و خدمات خود را برای استفاده عرضه کنند. این روزها نیز در سطح شهر و نیز در فضای مجازی تبلیغاتی درباره اپراتورهای جدید تلفن همراه دیده میشوند که برخلاف اپراتور اول و دوم و سوم دیگر آنتنهای جدیدی در سطح شهر نصب نخواهند کرد و با استفاده از شبکه موجود در کشور به ارائه خدمات میپردازند.
به گزارش تراز ،آقای مهدی حیدری از کارشناسان آیتی در این زمینه میگوید: اپراتورهای مجازی تلفن همراه بهعنوان یکی از بازیگران که با عنوان اپراتور اصلی یا میزبان از آنها یاد میشود، ظرفیت دریافت میکنند. درحقیقت اپراتورهای مجازی به عنوان نمایندگان فروش خدمات ارزش افزوده، از ظرفیت شبکه میزبان استفاده کرده و برخی ازخدمات ارزشافزوده خاص و ویژه را ارائه میدهند. به بیان دیگر، اپراتورهای مجازی، نوعی از اپراتورهای تلفن همراه محسوب میشوند که بر پایه عقد قرارداد با سایر اپراتورهای موجود در آن منطقه، خدمات خریداری شده را بهصورت عمده دریافت کرده و سپس در بازار تقاضا، آن خدمات را با نشان تجاری خود و بهصورت خردهفروشی عرضه میدارند. در واقع این اپراتورها هیچوقت نمیتوانند بازار اپراتور اصلی را بهدست بیاورند بلکه تنها میتوانند با استفاده از امکانات اپراتور اول، خدمات خاصی را به قشرهای خاصی ارائه دهند و از دیدگاه معیارهای مالی و رویکرد کسبوکار، اپراتور مجازی تلفن همراه و اپراتورهای اصلی این حوزه با یکدیگر تفاوت دارند.اپراتورهای واسطه
یکی از خدماتی که این اپراتورها میتوانند انجام دهند، بستن قرارداد با دیگر اپراتورهای دیگر کشورها و جذب مشتری از این طریق است. حیدری در این زمینه میگوید: این اپراتورها برای جلب مشتری با اپراتورهای چند کشور که جزو کشورهای مقصد ایرانیان هستند قرارداد امضا میکنند و در نتیجه آن، برقراری مکالمه یا پیامک با این اپراتورها هزینهای بسیار کمتر خواهد داشت. برای مثال با توجه به تعداد زیاد مهاجران افغان در کشورمان، ممکن است برخی از این اپراتورها با اپراتورهای کشور افغانستان قرارداد داشته باشند و بنابراین هزینه تماس این مهاجران با وطن خود بسیار ارزانتر باشد. از طرفی سفرهای زیارتی و کشورهایی مانند عراق نیز میتوانند هدف خوبی برای این اپراتورها باشند. یکی دیگر از کارهایی که این اپراتورها میتوانند با استفاده از امکانات خود انجام دهند، قرارداد با سایتها و پخشکنندههای اینترنتی مختلف است که در اثر این قراردادها استفاده از خدمات سایتهای مختلف یا پخشکنندههای اینترنتی رایگان یا بسیار ارزان خواهد شد. در واقع دو طرف توافق میکنند که در صورت استفاده مشترک از اپراتوری خاص، خدمات ارائهشده ارزانتر باشند.مجازیهای بدون زیرساخت
پیش از این نیز مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی مزیتها و کارکردهای این اپراتورها در ایران پرداخته بود. در بخشی از این گزارش آمدهاست: اپراتورهای مجازی تلفن همراه، چالشهایی را نیز بهدنبال خواهند داشت. این چالشها بیشتر بهدلیل نداشتن زیرساختهای ارتباطی لازم و مستقل ایجاد میشوند. در زیر به برخی از این چالشها اشاره میشود.
۱. اپراتورهای مجازی به عنوان رقبای اپراتورهای اصلی شناخته میشوند که این مسأله برای اپراتورهای اصلی خوشایند نیست.
۲. از آنجا که راهاندازی هسته شبکههای ارتباطی بیسیم و سیار بسیار پرهزینه است، لذا اپراتورها علاقهای به اشتراکگذاری آن ندارند. به همین دلیل مدل درآمدی در نظر گرفته شده برای اپراتورهای مجازی با یک عدم قطعیت همراه خواهد بود.
۳. اپراتورهای مجازی تلفن همراه تهدیدی برای امنیت زیرساختهای اپراتورهای اصلی و میزبان تلفن همراه بهشمار میآیند که این مفهوم نیز برای اپراتورهای میزبان جذاب نیست. یکی از مواردی که میتواند در اتخاذ تصمیم در خصوص نحوه ورود به اپراتور مجازی تلفن همراه کمک بسیاری کند، بررسی تجربیات جهانی در زمینه راهاندازی اپراتورهای مجازی تلفن همراه است. راهاندازی اپراتورهای مجازی تلفن همراه باعث ایجاد تحولی در صنعت مخابرات و ارائه خدمات میشود که بهدنبال آن تحولات اقتصادی و اجتماعی در کشور نیز رخ خواهند داد. با بررسیهای صورتگرفته، مشخص شد که ارائه سرویسهای ارزش افزوده از دیدگاه اقتصادی میتواند با سرمایهگذاری بیشتری در این بازار همراه باشد و به رونق صنعت مخابرات منتهی شود. براساس اطلاعات منتشر شده، بازار اپراتورهای مجازی تلفن همراه میکوشد تا در پایان سال ۲۰۱۷ به تعداد ۳۰۰ میلیون مشترک در سرتاسر جهان دست یابد. از دیدگاه انتشار جغرافیایی، اروپا بزرگترین بازار اپراتورهای مجازی تلفن همراه را دارد و پس از آن ایالات متحده آمریکا قرار میگیرد. بعد از این دو، آسیا و اقیانوسیه در رتبه سوم قرار گرفتهاند. مرکز پژوهشها در ادامه گزارش مینویسد: براساس گزارشهای منتشر شده، درآمد حاصل از اپراتورهای مجازی در کشور آلمان، که بیشترین تعداد اپراتور مجازی تلفن همراه را در جهان دارد، مبلغی بالغ بر 186 میلیون دلار بوده است. بین کشورهای منطقه، ترکیه بیشترین تعداد اپراتور مجازی تلفن همراه را دارد. از سوی دیگر، عربستان در سال ۲۰۱۳ مجوز راهاندازی ۳ اپراتور مجازی تلفن همراه را با هدف ایجاد رقابت، کاهش قیمتها، افزایش کیفیت خدمات و افزایش درآمدهای حاصل از اپراتورهای مجازی، صادر کرده است. براساس بررسیهای صورت گرفته، مشخص شد که شرکت ویرجین در کشورهای مختلف و با همکاری اپراتورهای تلفن همراه آن کشور، به راهاندازی اپراتور مجازی اقدام کرده که این کار ضمن ایجاد بازار کاری مناسب، به سودآوری شرکتها و اپراتورها نیز کمک رسانده است. یکی از شناختهشدهترین برندها و شرکتهای فعال در حوزه اپراتورهای مجازی تلفن همراه، ویرجین است. «این گروه توانسته کسبوکارهای جدید و موفقی را در حوزه تلفن همراه ایجاد کند. ویرجین بیش از ۳۰۰ شرکت در سراسر جهان ایجاد کرده و ۰۰۰، ۵۰ نفر را به استخدام خود درآورده است.» این شرکت در سال ۲۰۱۱ حدود ۱۵ میلیون کاربر در سراسر جهان داشته است.
منبع: صبح نو
زمانبندی انتشار: 14 تير 1396 - 12:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]