واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: 3 نکته درباره آزادسازی موصل / تجربه ای با هزینه بالا
خون های بسیاری ریخته شد خانواده های بسیاری نابود شد شهرها و خانه های بسیاری تخریب شد تا این تجربه شکل بگیرد.
عصرایران ؛ رضا غبیشاوی - موصل بالاخره آزاد شد.
این بزرگترین شهر عراق بعد از بغداد پایتخت، شهری که ابوبکر بغدادی رهبر داعش در آن اعلام خلافت کرد و خود را خلیفه دولت اسلامی نامید بعد از 3 سال جنگ از دست داعشی ها آزاد شد.
در این باره می توان به چند نکته اشاره کرد.
- داعش در عراق مهمترین شهرهای خود را یکی پس از دیگری از دست داد از الانبار تا الرمادی و تکریت و حالا موصل. مناطق تحت کنترل داعش در عراق که زمانی حدود یک سوم عراق بود حالا به محدوده بسیار کوچکتری تبدیل شده. داعش در مسیر نابودی کامل در عراق است اما هیچ گاه از بین نخواهد رفت زیرا براساس یک ایدوئولوژی بنا شده است. ایدوئولوژی اشتباه برپایه قرائت افراط گرایانه، خطا و خشونت آمیز از دین مبین اسلام.
افرادی که چنین برداشتی دارند هیچ گاه به صفر نخواهند رسید و ممکن است همیشه در عراق یا دیگر کشورها حضور داشته باشند اما مترصد فرصتی باشند تا به ایده های ذهنی خود پوشش عملی دهند.
- چگونه داعش توانست شهر بزرگ و پرجمعیت موصل را در چند ساعت اشغال کند؟ دلایل مختلفی برای این موضوع قابل بیان است اما یکی از مهمترین آنها بی ثباتی داخلی و درگیر کردن نیروهای مسلح به ویژه ارتش در جنگ و رویارویی با مردم است.
چندی قبل از سقوط موصل به دست داعش، دولت وقت عراق به ریاست نوری مالکی ارتش و نیروهای پلیس را وارد تقابل با اعتراضات مردمی ضددولتی در استان های شمالی بغداد کرد. در نتیجه این دخالت، اعتراضات و تجمع ها و تحصن ها به زور پایان یافتند اما تصویر ارتش و نیروهای مسلح عراق در ذهن این مردم لکه دار شد.
اصرار و پافشاری نوری مالکی برای انفراد در قدرت رانی و هدایت دولت عراق برخلاف نص صریح قانون اساسی عراق که بر اداره کشور بر اساس توافق بخش های تشکیل دهنده ملت عراق اعتراضات زیادی را از سوی عرب های سنی به وجود آورد. همزمان کردها و اکثریت شیعیان نیز علاوه بر عرب های سنی به صف منتقدان و مخالفان نوری مالکی پیوستند و مشارکت و ارتباط انها را با نهاد دولت و نیروهای مسلح عراق سست و ضعیف کرد.
این موضوع زمینه را برای ایجاد شکاف و قدرت گرفتن نیروی داعش فراهم کرد همانگونه که اگر دولت نوری مالکی نمی رفت و دولت توافقی فعلی به ریاست حیدر العبادی شکل نمی گرفت شکست دادن داعش نیز ممکن نبود. خون های بسیاری ریخته شد خانواده های بسیاری نابود شد شهرها و خانه های بسیاری تخریب شد تا این تجربه شکل بگیرد.
- فتوای ایت الله سیستانی برای جهاد و در نتیجه تشکیل گروه های مردمی برای جنگ با داعش، کمک های تسلیحاتی و اعزام نظامیان و حضور داوطلبانی از ایران در عراق همه بخش هایی از یک نیرو را تشکیل دادند که توانست منجر به عقب راندن گام به گام داعش در عراق شود.
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۴ - ۱۰ تير ۱۳۹۶ - 01 July 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]