واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: هشدار شدیداللحن امارات به قطر
امارات عربی متحده جمعه به قطر هشدار داد در صورتی که درخواست های کشورهای همسایه از جمله بستن شبکه الجزیره را جدی نگیرد روابط با این کشور را به صورت نهایی قطع خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه در گزارشی از ابوظبی نوشت: امارات عربی متحده جمعه به قطر هشدار داد در صورتی که درخواست های کشورهای همسایه از جمله بستن شبکه الجزیره را جدی نگیرد روابط با این کشور را به صورت نهایی قطع خواهد کرد.
انور قرقاش وزیر مشاور امارات در امور خارجی پس از گذشت دو هفته از بدترین بحران دیپلماتیک که منطقه خلیج فارس در سالهای اخیر شاهد آن بوده است این هشدار را بیان کرد.
قرقاش، قطر را به افشای سندی شامل درخواستهای ارائه شده توسط عربستان سعودی، امارات عربی متحده، بحرین و مصر متهم کرد. این کشورها پنجم ژوئن پس از آنکه قطر را به حمایت از تروریسم متهم کردند روابط خود را با این کشور قطع کردند.
شبکه الجزیره قطر اعلام کرد کویت که در این بحران میانجی گری می کند سندی را که به صورت رسمی محتوای آن فاش نشده است به قطر تحویل داده است.
بر اساس این سند که یاسر ابوهلاله مدیر شبکه الجزیره در صفحه خود در توئیتر قرار داده است و چند صفحه دیگر در شبکه های اجتماعی نیز آن را منتشر کرده اند، این چهار کشور از قطر بستن شبکه الجزیره ، کاهش سطح نمایندگی دیپلماتیک قطر در ایران، بستن پایگاه نظامی ترکیه در خاک قطر و قطع روابط با گروه اخوان المسلمین، حزب الله، سازمان القاعده و گروه تکفیری صهیونیستی داعش را خواستار شده اند.
قرقاش در توئیتر خود نوشت: « افشای این سند تلاش برای به شکست کشاندن میانجی گری است. عاقلانه است که قطر این درخواست ها و نگرانی های همسایگان خود را جدی بگیرد. در غیر این صورت جدایی عملی خواهد شد».
وی تاکید کرد:« این بحران واقعی است و رفتارهای قطر و دولت آن، این مسئله را به از بین بردن امنیت منطقه می کشاند. شفافیت برای همه ما بهتر است و جدایی گاهی اوقات آخرین راه حل است.»
وی اضافه کرد: « گزینه ها برابر برادر (قطر) روشن است، آیا همسایگان خود و ثبات و شکوفایی آن را انتخاب می کند؟ یا سراب و سیاست دوگانه و انزوا از اطراف خود را برمی گزیند؟ یا شاید راه حل در مسیر جدایی باشد؟»
شبکه الجزیره به درخواست بسته شدن این شبکه به تندی پاسخ داد و جمعه در بیانیه ای اعلام کرد:« اطمینان دارد که این درخواست جدید تلاشی مایوسانه برای ساکت کردن رسانه ای آزاد و منطقی در منطقه است.»
بر اساس این گزارش،« ما بر حق خود برای اعمال حرفه خبرنگاری خود به طریق حرفه ای تاکید می کنیم و در برابر فشارهای هیچ دولت یا مقامی تمکین نخواهیم کرد. ما خواستار آن هستیم که دولتها آزادی رسانه ها و آزادی بیان را رعایت کنند تا روزنامه نگاران و خبرنگاران بتوانند بدون ترس و واهمه فعالیت خود را ادامه دهند."
قطر در کنار بحرین، کویت، عمان، عربستان سعودی و امارات عضو شورای همکاری خلیج فارس است.
آمریکا نیز وارد این بحران شد و رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا وحدت بین کشورهای خلیج فارس را خواستار شد.
قطر که بزرگترین کشور صادر کننده گاز طبیعی در جهان است میزبان بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در خاورمیانه به شمار می آید.
علاوه بر قطع روابط دیپلماتیک، کشورهای همسایه قطر، حریم هوایی خود را نیز برابر شرکت های هواپیمایی قطری بستند و تنها مرز زمینی این کشور دارای گاز که با عربستان سعودی است نیز بسته شده است.
در این فهرست که 13 درخواست را شامل می شود و به قطر تحویل داده شده است، از دوحه خواسته شده شخصیت های مخالف تحت تعقیب در سه کشور همسایه و مصر را تحویل دهد.
قرقاش افزود :« نمی توان ادامه نقش این برادر را به عنوان اسب تروا در بین کشورهای خلیج فارس و منبع حمایت مالی و رسانه ای و سیاسی از برنامه های افراط گرایی پذیرفت ، بازگشت آن مشروط است.»
یک دیپلمات خارجی این هفته به فرانس پرس گفته بود این بحران به بن بست رسیده است و به زودی به پایان نخواهد رسید.
تیلرسون چهارشنبه تصریح کرد واشنگتن برای دریافت فهرست درخواستهای روشن و منطقی و قابل اجرا تلاش می کند.
وی در همین حال با بیان اینکه « ما از تلاش های میانجیگرانه کویتی ها حمایت می کنیم و بی صبرانه منتظریم میانجیگری کویت به نتیجه برسد » برای میانجیگری در صورت شکست این تلاش منطقه ای اعلام آمادگی کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد « ما می دانیم که فهرستی از درخواست ها آماده و با عربستانی ها، اماراتی ها و بحرینی ها هماهنگ شده است. نقش ما به تشویق طرفها به طرح درخواستهای خود در میز مذاکره است تا روند حل این بحران برای دستیابی به نتیجه آغاز شود.»
از نشانه های بی صبری فزاینده واشنگتن در برابر متحد عربستانی این است که آمریکا روز سه شنبه در برابر توضیحاتی که ریاض و متحدانش در خلیج فارس برای توجیه انزوای تحمیل شده به دوحه ارائه کردند ابراز تعجب کرد.
هیثر نائورت سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت از اینکه کشورهای حاشیه خلیج فارس دلایل ناراحتی خود را از دوحه منتشر نکرده اند متعجب است.
وی افزود:« در این نقطه، یک سئوال ساده باقی مانده است و آن اینکه آیا این اقدامات ناشی از نگرانی های آنها درباره حمایت ادعا شده قطر از تروریسم بود و یا اینکه ناشی از گلایه های دیرین در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) بود.»
اظهارات این مقام وزارت امور خارجه آمریکا در تضاد با زبانی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به کار برده و قطر را حامی «سطح بالای» تروریسم خوانده است.
عربستان، امارات و قطر هم پیمانان کلیدی آمریکا هستند. این واقعیت که وزارت امور خارجه آمریکا صریحا و علنا درباره اقدامات ریاض و ابوظبی تشکیک می کند نشان می دهد واشنگتن خواهان پایان مناقشه میان طرف ها است.
نائورت گفت:« ما به طرف های ذینفع گفته ایم: بگذارید این امر پایان یابد. بگذارید شرایط روند عادی یابد.»
وزیر امور خارجه قطر که قرار است هفته آینده به واشنگتن برود گفت دوحه تا زمانی که کشورهای همسایه، تحریم های تجاری و مسافرتی خود را علیه دوحه رفع نکنند با این کشورها مذاکره نخواهد کرد.
وی افزود: از نظر دوحه دستیابی به یک راه حل امکانپذیر است.
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۷ - ۰۳ تير ۱۳۹۶ - 24 June 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]