واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: قیمت ارز در پایان سال جاری در نزدیکیهای 4 هزار تومان بود و حتی تا نیمه خرداد امسال هم در حوالی 4 هزار تومان بود؛ امام کارشناسان اعتقاد دارند این ارامش پایدار نخواهد بود و به زودی بازار ارز شاهد نوساناتزیادی خواهد بود و ما شاهد یک جهش قیمتی در بازار ارز شاهد خواهیم بود.
به گزارش تراز ، بازار ارز کشور حدود 4 سال است که روزهای با ثباتی را سپری می کند. طی این مدت خبری از هیجانات افسارگسیخته در حوزه ارز و سکه شاهد نبودیم. هر چند برخی کارشناسان معتقدند فشار دولت بر این بازرا برای افزایش نیافتن نرخ ارز می تواند در آینده منجر به بالا رفتن شدید شود. اما همچنان بازار روزهای آرامی را سپری می کند. ارز و سکه در اقتصاد همیشه تابع شرایط اقتصادی نیست. به طور قطع رویداد های سیاسی نیز می تواند تکانه هایی را در بازار ایجاد کند. حمله موشکهای نظامی ایران به مواضع تروریستی سوریه می تواند به عنوان یک متغیر در بازار نقش آفرینی کند. هر چند طی روزهای گذشته ارز با افزایش جزیی نیز همراه بوده است که این اتفاق فارغ از اتفاقهای اخیر رخ داده است. در حالی پیش بینی بر این بود که در اواخر خرداد ماه روند افزایشی نرخ دلار آغاز شود که تحولات اخیر بازار ارز موید پیش بینی کارشناسان است. این در شرایطی است که نرخ دلار از اول هفته جاری شیب تندتری را برای افزایش پیش رو گرفته و تا روز دوشنبه نرخ ۳۷۶۵ تومان را نیز در برخی ساعات تجربه کرد.
بازار ارز طی روزهای آینده با تابع های فراوانی گره خواهد خورد هرچند به عقیده برخی کارشناسان بازی ارزی می تواند در شرایطی باز هم راه ثبات را در پیش گیرد. حمید رضا میر معینی کارشناس بازار ارز و بورس در این خصوص به «ابتکار» می گوید:«افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر چندان قابل توجه نیست و نمی تواند تاثیر هیجانی بر بازار ارز بگذارد. ماجرای حمله ایران به مواضع تروریست ها تا کنونی تاثیری نداشته و البته واکنش اثرگذاری تا به حال صورت نگرفته است. اگر مردم احساس کنند که تنش بیشتری در راه باشد، به هر حال تبعاتی در بازار خواهد داشت. وی می افزاید: «فعلاً زود است بخواهیم در این خصوص نظری بدهیم. واکنش سازمان ملل و سایر کشورها در واکنش بازار اثرگذار است. حتی ممکن است واکنش های مثبت ایجاد شود و جایگاه ایران با ثبات تر از گذشته شود. »
میرمعینی یادآور می شود: «در حال حاضر هم به نظر می رسد قیمت ها کنترل شده اند، در صورت افزایش تنش ها ممکن است قیمت ارز بالا رود. اما واکنش های کشورهای منطقه، ابر قدرت ها و البته بازی سیاستمداران می تواند در این بازار نقش آفرینی کنند. موضوعاتی مانند گسترش تحریم های احتمالی نیز می تواند به بالا رفتن قیمت ارز کمک کند. اما در شرایط فعلی هنوز اتفاقی برای این بازار رخ نداده است.»
بازار ارز روی مرز بحران؟
قیمت دلار از پایان سال قبل و در ماههای ابتدایی سال جاری در کانال ۳۷۰۰ تومان قرار داشته و کمتر زمانی پیش آمد که دچار نوسان شود. این در حالی است که حتی تا نیمه خردادماه امسال روندی رو به عقب را طی و حتی تا ۳۷۲۵ تومان نیز کاهش یافته و در همین رنج قیمت باقی مانده بود. اما کارشناسان پیش بینی میکردند که بازار روزهای آرام خود را حفظ نخواهد کرد.
میثم رادپور کارشناس مسائل اقتصادی در این خصوص به «ابتکار» میگوید: «جهش قیمت ارز طی روزهای گذشته در حال حاضر اتفاق مهمی نبود اما در آینده می تواند اهمیت پیدا کند.
این اهمیت از حوزه نظام بانکی و مشکلات آن ناشی می شود. وضعیت ارز به گونهای است که می تواند اولین محرکهای بحران بانکی را شروع کند. وی می افزاید: «به اندازه کافی قیمت آن تحت فشار بوده و آن را ثابت نگه داشته اند و البته تنش های غیر اقتصادی نیز می تواند در بالا رفتن قیمت ارز نقش داشته باشد. اگر ارز افزایش جدی داشته باشد و برنامه ای برای آن داشته باشیم تا آثار آن را کنترل کنیم بهتر است تا اینکه اقتصاد غافلگیر شود.»
ارز غافلگیرمان می کند؟
رادپورمی گوید:« همزمانی افزایش افسارگسیخته ارز و مشکلات نظام بانکی می تواند یک بحران تمام عیار برای اقتصاد و بازار ایجاد کند. این افزایش 20 تا 30 تومانی چندان مهم نیست اما اگر بحران و نگرانی به آن کمک کند می تواند نوید یک افزایش جدی در بازار ارز باشد. اگر بازار ارز دوباره جذاب شود و گردش نقدینگی در بانک ها افزایش پیدا کند بانک ها و موسسات بیشتری در معرض خطر ورشکستگی قرار می گیرند.»
وی اظهار می کند:« کلید خوردن سفته بازی گردش پول در بانک ها را افزایش داده و این می تواند نظام بانکی را با مشکل روبرو کند. در این شرایط ممکن است مردم پول خود را از بانکی به بانکی دیگر منتقل کنند، این حالت می تواند برای برخی از آنها مشکل ساز باشد .»
اصلاح نظام بانکی ناگزیر است
رادپور با بیان اینکه دولت باید اصلاحات نظامی بانکی را پیش از این کلید میزد، اظهار کرد: «باید برنامه ای از جنس اصلاح نظام بانکی تنظیم شود. مشکلات نظام بانکی می تواند در آینده به شکل بدی سر باز کند. در کشورهایی که سازو کار مشخصی دارند نظام بانکی تعریف شده است. در کشور اما مسائل قانونی و اجتماعی تصمیم گیری را سخت می کند. بالاخره باید برای آن راه چاره یافت.» وی ادامه می دهد: «قیمت ارز چه بخواهیم چه نخواهیم افزایش پیدا می کند و این اتفاق می تواند خیلی هم بد نباشد. تعادل در قیمت ارز البته نباید در زمانی اتفاق بیفتد که نظام بانکی اصلاح نشده باشد. متاسفانه در ایران برخلاف سایر کشورها هیچ چیز مشخص نیست. باید مجموعه حاکمیت در مورد اصلاحات نظام بانکی تصمیم بگیرند. در این شرایط شاید مجبور باشید چند موسسه مالی را تعطیل کنید و به طور عمد چند تا از آنها زمین بخورند و تغییراتی در تامین مالی باقی بانک ها و مدیریت شان صورت بگیرد. این اقدام می تواند تبعات اجتماعی داشته باشد اما شاید گریزی از آن نباشد.» رادپور همچنین می گوید: «تصور کنید سپرده های روی هوا حدود 500 هزار میلیارد تومان یعنی 90 درصد تولید ناخالص ملی ماست که این عدد خیلی بزرگ است. در اندونزی 30 سال پیش این بحران بانکی پیش آمد و حدود 50 درصد تولید ناخالص ملی صرف سپرده های بی پشتوانه شد. هر چند عددی که برای بانک های داخلی به کار برده شد تخمینی است اما مشکل و بحران وجود دارد.»
منبع: روزنامه ابتکار
زمانبندی انتشار: 30 خرداد 1396 - 11:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]