واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: عرض اندام عربستان با استفاده از ترامپ در برابر ایران
سفر ترامپ به عربستان سعودی موقعیتی کم نظیر در اختیار دستگاه دیپلماسی عربستان قرار داده است. عربستان می کوشد با دادن امتیازهای اقتصادی به دولت ترامپ، سیاست آمریکا را در قبال ایران تندتر کند.
عصر ایران - درست در روزهایی که ایران مشغول و سرگرم انتخابات ریاست جمهوری و حواشی آن است دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا در نخستین سفر خارجی خود، وارد عربستان سعودی شده است.
رییس جمهور آمریکا در حالی همزمان با اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران وارد پایتخت مهم ترین رقیب منطقه ای ایران شده که گمان می رود این سفر به واسطه انعقاد قراردادهای کلان اقتصادی و تسلیحاتی و نیز برگزاری کنفرانس سران با حضور رهبران نزدیک به 40 کشور اسلامی، یک تلاش "عرض اندام گونه" از سوی دولت عربستان سعودی در برابر جمهوری اسلامی ایران باشد.
ایران و عربستان سعودی بیش از یک سال است که به بهانه اعدام شیخ نمر و متعاقب آن حمله گروهی وابسته به برخی محافل قدرت در ایران به اماکن دیپلماتیک سعودی در تهران و مشهد، رابطه سیاسی ندارند و طرف سعودی در طی این مدت موضع خود را نسبت به جمهوری اسلامی از حالت رقابت به سطح دشمنی کشانده است.
دیروز بزرگ ترین قرارداد تسلیحاتی جهان به امضای دونالد ترامپ و ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی رسید. ارزش این قرارداد که تا کنون در سطح قراردادهای تسلیحاتی جهان نمونه نداشته است، 110 میلیارد دلار برآورد شده است.
همچنین امروز قرار است سران و رهبران 40 کشور اسلامی که با دستچین دستگاه دیپلماسی سعودی راهی این کشور شده اند به همراه ترامپ در کنفرانسی شرکت کنند و رییس جمهور جدید آمریکا با این کشرها وارد دیالوگ شده و آن گونه که مقامات سعودی مدعی شده اند، فتح بابی برای آشتی و رفع تنش بین جهان اسلام و غرب باشد.
دیروز رکس تیلرسون و عادل الجبیر وزرای امور خارجه آمریکا و عربستان در یک نشست خبری مشترک در ریاض شرکت کردند و وزیر امور خارجه آمریکا در این کنفرانس نخستین واکنش رسمی دولت ایالات متحده آمریکا را به انتخاب مجدد حسن روحانی در انتخابات ایران ابراز نمود.
تیلرسون در پاسخ به سوالی در این باره گفت: امیدوار است روحانی بتواند در دوره 4 ساله جدید خود به حمایت از گروه های تروریستی مورد حمایت ایران خاتمه داده و تامین مالی این گروه ها را پایان دهد.
او از گروه خاصی نام نبرد اما گمان می رود اشاره وزیر امور خارجه آمریکا به گروه هایی چون حزب الله لبنان است که از نظر ایران به هیچ وجه گروهی تروریستی محسوب نشده و یک گروه مقاومت مشروع در لبنان است.
تیلرسون در این نشست خبری همچنین از احتمال گفت و گوی خود با محمد جواد ظریف همتای ایرانی اش در آینده سخن گفت اما تاکید کرد فعلا چنین دستور کاری در پیش رو ندارد. او گفت هر وقت زمانش برسد مایل است با ظریف گفت و گو کند اما فعلا برنامه ای برای این کار ندارد.
در این نشست خبری عادل الجبیر نیز در پاسخ به سوالی مشابه از ارایه هر گونه اظهار نظر درباره نتیجه انتخابات ایران خودداری کرد و در عوض با تکرار سخنان و اتهامات همیشگی درباره ایران، گفت کشورش ایران را بر اساس اقداماتش و نه بر اساس حرف ها و سخنان دولتمردانش قضاوت می کند.
سفر ترامپ به عربستان سعودی موقعیتی کم نظیر در اختیار دستگاه دیپلماسی عربستان قرار داده است. در این سفر علاوه بر امضای قراردادهایی به ارزش کلی حدود 350 میلیارد دلار در حوزه های مختلف نظامی و اقتصادی، دولت ریاض امیدوار است برگ جدیدی را در روابط دوجانبه با متحد سابق خود بگشاید و دولت ترامپ را وادارد در مسیر ایجاد تقابل با ایران و همراهی با عربستان در سیاست های ریاض در منطقه، یک شریک جدی و مصمم باشد.
دولت سعودی می کوشد با دادن امتیازهای اقتصادی به واشنگتن، موضع دولت ترامپ را در قبال ایران تندتر کند.
روابط دوجانبه آمریکا و عربستان سعودی پس از روی کار آمدن ترامپ بهبود یافته و رییس جمهور جدید آمریکا در نخستین سفر خارجی خود به ریاض آمده است.
روابط دو کشور در دوران باراک اوباما به شدت تیره بود و دولت عربستان سعودی به شدت از سیاست های منطقه ای اوباما و به ویژه تلاش های دولت سابق آمریکا در توافق هسته ای با ایران و انعقاد توافقنامه "برجام" ناراضی بود.
روی کار آمدن ترامپ اما وضعیت روابط دوجانبه را از حالت تیرگی و سردی سابق درآورده است و رییس جمهور جدید آمریکا که شعار ایجاد اشتغال برای آمریکایی ها و تقویت اقتصاد ملی آمریکا را داده با اخذ 350 میلیارد دلار قرارداد با عربستان، گام مهمی در اجرای وعده های انتخاباتی خود برای اقتصاد آمریکا برداشته است.
از سوی دیگر دولت عربسنان سعودی نیز که مهم ترین دغدغه اش مقابله با نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران است، با استفاده از موقعیت به دست آمده تلاش می کند به پشت گرمی آمریکا و تشکیل جبهه ای از کشورهای اسلامی و عربی با محوریت خود، ایران را منزوی کرده و در جبهه های رقابت منطقه ای به ویژه در سوریه عقب براند.
.
منبع: ایسنا
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۹ - ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۶ - 21 May 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]