واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
گزارشی از آینده یک شبیه سازی منطقه ای
ناتوی عربی؛ ائتلاف ناکارآمد علیه ایران
مدلسازی تقلیدی «ناتوی عربی» بهعنوان یک پیماننامه نظامی ـ بین چند کشور عربی بهعلاوه ترکیه ـ با همراهی آمریکا و اسرائیل در خاورمیانه و در تقابل با ایران امری انکارناپذیر است.
روز نو : مدلسازی تقلیدی «ناتوی عربی» بهعنوان یک پیماننامه نظامی ـ بین چند کشور عربی بهعلاوه ترکیه ـ با همراهی آمریکا و اسرائیل در خاورمیانه و در تقابل با ایران امری انکارناپذیر است.
به گزارش روز نو؛ در واقع استراتژیستهای دولت جدید آمریکا این راهبرد را برای مقابله با به اصطلاح نفوذ منطقهای ایران ـ و به زعم آنان برای حل بحران خاورمیانه ـ در منطقه طراحی کردهاند. در این نوع رویکرد متقابلانه دو کشور عربستان و ترکیه نقش بسزایی دارند. باید دید این شیوه ائتلاف عریان برای مقابله با ایران از کجا نشات میگیرد. اگرچه دو کشور عربستان و ترکیه به دنبال بازیابی یا بهتر بگوییم احیای قدرت منطقهای خود هستند، اما مسئله فقط به اینجا ختم نمیشود. این دو کشور به دنبال آن هستند تا ایران را به عنوان بزرگترین و مهمترین مانع استیلای هژمونیک منطقهای از پیشرو بردارند. امری که به نوعی در جهت حفظ موجودیت اسرائیل در منطقه نیز ارزیابی میشود.
کنفرانس ضد ایرانی مونیخ
سخنان مسئولان سیاست خارجی و نظامی کشورهای آمریکا، اسرائیل، عربستان و ترکیه در کنفرانس امنیتی مونیخ که چندی پیش برگزار شد، عملاً آن را به حیاط خلوتی برای تهییج و تحریک جامعه جهانی علیه ایران تبدیل کردند. «مایک پنس»، معاون دونالد ترامپ ایران را اصلیترین حامی تروریسم در جهان خواند. اظهارات او در همان کنفرانس توسط «عادل الجبیر»، وزیر امورخارجه عربستان سعودی تکرار شد. و «آویگدور لیبرمان»، وزیر دفاع اسرائیل نیز هدف ایران را تضعیف موقعیت عربستان سعودی در منطقه و دامن زدن به تنش در خاورمیانه اعلام کرد. «مولود چاووشاوغلو»، وزیر امورخارجه ترکیه نیز آشکارا دخالتهای ایران در منطقه را محکوم کرد و برای همکاری با دولت اسرائیل چراغ سبز نشان داد. مسئله مهم در اینجا تکرار منظومه اظهاراتی است که پیش از اینها هم مطرح شده بود و در واقع این اظهارات آنها تکرار حرفهای گذشتهشان بود و حرف تازهای نداشتند که مطرح کنند، مگر همان ادعاهای واهی. باید دید تفاوت این سخنان با اظهارات قبلی این کشورها در چیست. تحلیلگران سیاسی حوزه بینالملل دو علت را در نظر گرفتهاند؛ نخست اینکه، این سخنان کمابیش همزمان مطرح میشوند و به نظر نمیرسد امری تصادفی باشد و حکایت از گفتوگوها و مذاکراتی دارد که میان مسئولان دولت ترامپ و مسئولان کشورهای اسرائیل، عربستان و ترکیه اخیراً روی داده است. بخشی از این مذاکرات و گفتوگوها بازتاب رسانهای نیز داشته است. از آن جمله است گزارش مذاکرات میان مسئولان دولت ترامپ و برخی از مسئولان کشورهای عربی بر سر ایجاد یک پیمان نظامی. موضوع دومی را که به این نگرانیها دامن میزند، باید در سیاست خارجی آمریکا پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ جست. سیاست خارجی این کشور ظرف یک ماهه اخیر دستخوش تحولی جدی شده است. بسیاری از مشاوران و مدیران وزارت امورخارجه یا از کار برکنار شدهاند یا شخصاً به کار خود در تشکیلات جدید خاتمه دادهاند. موضوع تشدید تحریمها و مقابله قاطعانهتر با به اصطلاح نفوذ ایران در منطقه عملا در سایه همین تحولات پدید آمدهاند. تغییر رویکرد آمریکا در قبال ایران، عملا بستر تغییر رویکرد قدرتهای منطقه در قبال ایران را نیز فراهم آورده است. مهمترین تغییر در لحظه کنونی، تند شدن لحن این کشورها در قبال ایران است.
تقابل با ایران ذیل ناتوی عربی
کارشناسان سیاسی متفقالقولند که سیاست دولت ترامپ به بهترین شکل خود را در ایده ایجاد پیمان نظامی کشورهای عربی نشان میدهد. بنا بر گزارشی که روزنامه والاستریت ژورنال به آن پرداخته است، گفتوگوهای اولیه بر سر ایجاد یک پیمان نظامی از نوع ناتو بین دولت ترامپ و مسئولان نظامی و امنیتی عربستان و امارات متحده صورت گرفته است. از دیگر اعضای احتمالی این پیمان نظامی از کشورهای مصر و اردن یاد میشود. در عین حال پیوستن سایر کشورها به «ناتو عربی» نیز منتفی نیست. این پیمان نظامی از همراهی و حمایت اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل و آمریکا نیز برخوردار خواهد بود. هدف از این پیمان نظامی، ایجاد همبستگی بین کشورهای عربی و سنیمذهب در برابر ایران و جلوگیری از آنچه که آنها نفوذ ایران در منطقه میخوانند، اعلام شده است. بر اساس این طرح، عملا وظیفه اصلی مقابله با «دشمن مشترک» به بازیگران محلی و متحدان منطقهای آمریکا واگذار میشود.
ائتلاف منطقهای علیه تهران به در بسته میخورد
در گزارش ایلنا به نقل از اسپوتنیک، یک کارشناس امور خاورمیانه در گفتوگو با یک روزنامه عبری زبان رژیم صهیونیستی مدعی شده «اسرائیل باید بتواند عربستان سعودی و دیگر شرکای کلیدی این کشور در خاورمیانه را قانع کند که ائتلافی علیه ایران تشکیل دهند.» «کنستانتین دودارف» کارشناس مسایل خاورمیانه گفته درخواست جدید اسرائیل از عربستان این کشور را بر روی لایه نازکی از یخ قرار داده است. او گفته منافع اسرائیل و عربستان در مواجه با ایران با هم همپوشانی پیدا میکند. اما کشورهای دیگر عربی از اینکه این ائتلاف با مصالحه بین عربستان و اسرائیل شکل بگیرد، راضی نخواهند بود. از نظر دودارف کشورهای سنی میانهرو متوجهاند که تهران بزرگترین تهدید علیه آنهاست نه اسرائیل. بر اساس گفتههای لیبرمن این ائتلاف جدید میتواند مدلش را از ناتو کپیبرداری کند. او گفت که «یک ائتلاف واقعی باید تعهدات و اهداف واقعی هم داشته باشد. به ناتو نگاه کنید. این ائتلاف بر مبنای اصولی بنا شده است که هر کشوری حاضر است از این اصول دفاع کند.»به گزارش این خبرگزاری روس ماه گذشته اخبار تایید نشدهای از مذاکرات دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا و کشورهای عربی خاورمیانه برای ایجاد یک ائتلاف نظامی با هدف کاهش تاثیر ایران بر منطقه منتشر شد. اگر این بلوک نظامی شکل بگیرد، میتواند یک بند شبیه به بند ۵ آییننامه ناتو مبنی بر دفاع جمعی داشته باشد. این ائتلاف قرار است از کمکهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی بهره ببرد.این اخبار با تردیدهایی مواجه شده است؛ بسیاری از تحلیلگران با تردید نسبت به اینکه اسرائیل پشت پرده این شایعات باشد، نگریستهاند و گفتهاند که شاید تلآویو امیدوار بود، واشنگتن ابتکار عمل را در دست بگیرد اما این اتفاق نیفتاده است و لیبرمن نیز به طور علنی درباره تلاش و اصرارش به کشورهای عربی برای ساخت این ائتلاف شبیه به ناتو صحبت کرده است. توفیق آباسوف کارشناس امور ایران تاکید کرده که «کشورهای عربی میتوانند به ایجاد این ائتلاف برای مقابله با ترسشان از ایران امیدوار باشند.» او گفته «کشورهای خلیج فارس از ایران میترسند. ایرانیها کمتر از این کشورها ثروت دارند و حتی کمتر از آنها مسلح هستند، اما ارتش آنها کیفیت بالاتری دارد و زمانی که دیپلماسی مطرح باشد، ایران از انعطافپذیری بالاتری برخوردار است. چنین بلوکی به دلیل اختلافات داخلی از هم خواهد پاشید.» آباسف اضافه کرده که «ائتلاف نظامی ضدایران تاثیر معکوسی بر وضعیت امنیتی منطقه خاورمیانه و مشکلات بیشتری در ارتباط با روابط کشورهای منطقه با روسیه در پی خواهد داشت.»این تحلیلگر روس در گفتوگو با اسپوتنیک اضافه کرده که «ایران یک شریک اقتصادی سودآور برای روسیه است. به طور همزمان همکاریهای روسها با اسرائیلیها نیز برای مسکو اهمیت بالایی دارد. از سویی دیگر عربستان سعودی در تلاش است که با کرملین روابط بهتری داشته باشد. به همین دلیل اگر چنین ائتلافی شکل بگیرد، مسکو باید از قدرت دیپلماتیکش برای جلوگیری از درگیری احتمالی استفاده کند.»در وضعیت کنونی موازنه قدرت و ابتکار عمل در منطقه در دستان ایران است و اجرایی کردن آنچه این ائتلاف ضد ایرانی در دستور کار خود قرار داده است، امری دشوار به نظر میرسد. ناتوی عربی ظاهراً همسویی استراتژیک روسیه با ایران را نادیده گرفتهاند.
*همدلي
تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]