واضح آرشیو وب فارسی:ورزش سه: تأثیر تمرینات پیش فصل در اوج لیگ
تیمهایی که تمرینات پیش فصل (بدنسازی) را به خوبی پشت سر نگذاشته اند در این مقطع از فصل افت می کنند. این یک تصور عمومی و رایج در میان هواداران، رسانه ها، مدیران و حتی بعضا بازیکنان و مربیان است. اما آیا این دیدگاه با واقعیت منطبق است؟
به گزارش "ورزش سه"، اهمیت تمرینات پیش فصل در آماده سازی یک تیم فوتبال غیرقابل انکار است. اما به طور دقیق تر این تمرینات چه تاثیری در طی فصل (به ویژه در انتهای لیگ) بر روی بازیکنان خواهند داشت؟ آیا هر تیمی که تمرینات پیش فصل کافی و لازم را سپری نکرده است محکوم به افت در انتهای لیگ است؟
در آماده سازی یک تیم فوتبال برای یک لیگ طولانی فاکتورهای بسیار زیادی تاثیرگذار است. آمادگی یک تیم به طور کلی به 4 بعد تاکتیکی، تکنیکی، جسمانی و روانی تقسیم می گردد. هر کدام از این بخش ها جزئیات فراوانی دارند که اختلال در هر کدام از آنها می تواند منجر به افت عملکرد یک تیم و بازیکنانش شود. از نظر فیزیکی، تمرینات پیش فصل برای افزایش آمادگی جسمانی یک تیم لازم و ضروری است. در آن مقطع بازیکنانی که پس از تعطیلات به تمرینات بازگشته اند، بایستی به سطح مطلوبی از آمادگی برسند و سپس در طول فصل این سطح از آمادگی با برنامه ریزی خاص و ویژه حفظ و حتی بهبود یابد. در واقع به طور کلی آمادگی جسمانی یک تیم فوتبال در طی یک لیگ به دو بخش پیش فصل (بهبود شرایط جسمانی تیم) و داخل فصل (حفظ و بهبود شرایط فیزیکی) تقسیم می شود. البته دوره پیش فصل تنها با هدف افزایش سطح آمادگی جسمانی برگزار نمی شود و تمام جنبه های آماده سازی را برای یک تیم در بر می گیرد. اینکه یک تیم در طی پیش فصل تمرینات مناسبی را انجام دهد تضمین کننده این موضوع نیست که در طی فصل این آمادگی حفظ می شود. حفظ سطح بالایی از آمادگی در طول لیگ نیاز به برنامه ریزی خاص و جداگانه ای دارد. در حقیقت این مسئله که یک تیم در حین فصل (بالاخص در انتهای لیگ) دچار افت جسمانی شود، ارتباطی به تمرینات پیش فصل ندارد. بلکه به طور دقیق تر برنامه ریزی تمرینات برای حفظ عملکرد مطلوب در طی لیگ مشکل داشته است. برای نمونه یکی از اشتباهات رایج در این بحث، رسیدن زودهنگام به اوج عملکرد بازیکنان است. از آنجایی که اوج عملکرد بازیکنان برای مدت طولانی ماندنی نیست، پس از آن افت عملکرد اجتناب ناپذیر است. پس اگر در برنامه ریزی سالانه یک تیم این اوج عملکرد خیلی زود و سریع بدست بیاید طبیعتا آن تیم دچار افت جسمانی در ادامه لیگ خواهد شد. کاملا واضح است که این موضوع به تمرینات پیش فصل آنطور که در فوتبال ما تصور می شود، ارتباطی ندارد. در فوتبال مدرن به جای رسیدن به یک اوج عملکرد زودهنگام بر روی حفظ عملکرد بالا (با کمترین نوسان ممکن) در طی کل فصل متمرکز می شوند. حفظ عملکرد بالا در طی فصل بقدری می تواند متفاوت باشد که ممکن است از این هفته تا هفته ی بعدی تغییر کند. همانطور که استفاده بهینه از دوره پیش فصل برای مربیان چالشی بزرگ است، برنامه ریزی دقیق و ویژه برای حفظ آمادگی در طول لیگ هنر یک مربی را نشان خواهد داد.
با این تفاسیر این سوال پیش می آید که اهمیت و نقش تمرینات پیش فصل در چیست؟ طبیعتا تیمی که از تمرینات پیش فصل بهره کافی را برده باشد می تواند فصل را با شرایط و آمادگی بهتر شروع کند. در مقابل تیمی که از این به خوبی استفاده نکند یا زمان کافی را برای انجام تمرینات پیش فصل در اختیار نداشته باشد قطعا از سطح مطلوب آمادگی در شروع فصل به دور است. حال اینکه در فوتبال ما تیمهایی که تمرینات پیش فصل را سپری می کنند در شروع فصل شرایط مطلوبی ندارند و برعکس تیمهایی که فرصت انجام تمرینات قبل از فصل را نداشته اند دارای شرایط بهتری هستند خود بحثی است جداگانه که مختص فوتبال ماست! علاوه بر این وقفه های متعدد لیگ برتر در طی فصل این اجازه را به مربیان می دهد تا در صورتیکه دوران پیش فصل مناسبی نداشته اند، نقاط ضعف خود را از نظر جسمانی برطرف کنند. حتی اگر این وقفه ها وجود نداشت انجام چند بازی با شروع لیگ به طور طبیعی بدن بازیکنان را به سطح نسبی از آمادگی می رساند. در واقع کمتر تیمی است که پس از چند هفته از ابتدای لیگ دچار مشکل جسمانی قابل توجهی باشد. همچنین بایستی اشاره کرد که در فوتبال مدرن دوره پیش فصل به مانند آنچه که در فوتبال ما برقرار است، رخ نمی دهد. اکثر تیمهای بزرگ زمان کمتری (حدود 4 هفته) برای تمرینات پیش فصل در اختیار دارند. آنها در طی این دوره با حضور در تورنمنت های مختلف و انجام بازیهای متعدد به آماده سازی تیم خود می پردازند. علاوه بر این، دوره پیش فصل فقط اختصاص به فاکتورهای جسمانی ندارد و تمرینات تکنیکی و تاکتیکی و... نیز در آن انجام می شود. همانطور که برعکس در طی فصل مسابقات هم تنها زمان انجام تمرینات تاکتیکی و تکنیکی نیست و اجرای تمرینات جسمانی خاص لازم و ضروری است. همه ی این بحث ها در حالی است که بایستی توجه داشت که افت عملکرد یک تیم در هر مقطع از فصل صرفا دلایل جسمانی ندارد. عوامل بسیار زیادی هستند که می توانند عملکرد یک تیم را دستخوش تغییر کنند. بن بست های تاکتیکی، مسائل روحی روانی، گسترش حاشیه های یک تیم، سوء مدیریت، اتفاقات پیش بینی نشده، تغییرات مدیران و مربیان، مصدومیت های بازیکنان و... همگی می توانند تاثیر بزرگی بر کیفیت یک تیم و نتایج آن داشته باشند. پس ارتباط دادن افت یک تیم به نبود تمرینات پیش فصل قبل از شروع لیگ یک پاسخ اشتباه به یک سوال درست است. نمونه های خارجی و داخلی بسیار زیادی در طی این سالها وجود دارد که تمرینات پیش فصل خوبی را سپری کرده اند، اما در طی فصل دچار مشکلات جسمانی شده اند. همچنین مثالهای مختلفی وجود دارد از تیمهایی که پیش فصل کوتاهی داشته اند ولی با برنامه ریزی مناسب توانسته اند در طول لیگ عملکرد مناسبی داشته باشند و در نهایت موفق شوند. هیچ منطق علمی پشت این دیدگاه نیست که تمریناتی که چند ماه قبل رخ داده اند اثرش برای مدت طولانی باقی بماند. همینطور تحقیقات علمی از این دیدگاه حمایت می کنند: "آمادگی که به سرعت و خیلی زود بدست بیاید ماندگار نخواهد بود". در نتیجه با ارائه ی این توضیحات و برای پاسخ دادن به سوال ابتدایی و رفع این تصور غلط خیلی شفاف بایستی گفت: تمرینات پیش فصل برای افزایش آمادگی (نه فقط جسمانی) و شروع مناسب لیگ ضروری است اما حفظ عملکرد در طی فصل لزوما ارتباطی به آن تمرینات ندارد و برنامه ریزی جداگانه ای می طلبد. ضمن اینکه عوامل بسیار زیاد دیگری می تواند در این بین عملکرد یک تیم را دستخوش تغییر کند و نهایتا سرنوشت یک تیم را عوض کند. پوریا جراحی
مربی بدنساز فوتبال
09:49 1395/12/13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ورزش سه]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]