واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سرگرميها و بازيهاي دوره كودكي حضرت امام در خمين
محقق وپژوهشگر تاريخ خمين گفت : آب و هواي معتدل خمين و زيبايهاي فصول مختلف منطقه علاوه برآن ، بزرگي و تودرتو بودن خانه پدري و وجود رودخانه در مجاورت خانه ، امكاني استثنايي براي پرورش روح و فكر روح الله فراهم آورد و او نيز به نيكوترين وجه از آن امتياز بهره گرفت.
"محمد مرادي نيا "افزود: بازيها از خانه پدري روح الله در خمين آغاز شد ، او علاقه زيادي به پرش ارتفاع داشت به همين دليل يكي از سرگرميهايش پريدن از ايوان بالا خانه به پايين بود.
مدير گروه تاريخ موسسه تنظم و نشر آثار حضرت امام (ره) گفت : روح الله با بچههاي هم سال فاميل و هم محلهاي در اين كار مسابقه ميگذاشت اول از ايوانهاي كوتاهتر شروع ميكرد و سپس از بالاترين ايوان كه نزديك دو متر ارتفاع داشت ميپريد.
مرادي نيا افزود: پرش از مانع يكي ديگر از بازيهايي مورد علاقه روحالله بود بدين صورت كه طنابي بين دو چوب عمودي محكم شده در زمين بسته و از روي طناب ميپريدند يك بار به هنگام پرش از روي طناب پاي روح الله به آن گير كرد و يكي از چوبها محكم بر روي استخوان ساعد دست راستش سقوط كرد و دستش شكست.
وي گفت : " مسيح مهاجري " نوه حضرت امام برايم نقل كرد كه روزي همراه امام در حياط خانشان در جماران قدم ميزدم و امام از خاطرات كودكي خود در خمين سخن ميگفت ، صحبت امام درباره چالاكي و زرنگي آن دوره زندگي خود بود كه در اين بين سيد حسن فرزند حاج احمد آقا وارد شد امام در حالي كه به طرف سيد حسن اشاره ميكرد گفت: من به اندازه وي بودم با همين قامت و هيكل كه مثل باد از روي ديوارهاي خانه و باغمان ميدويدم.
محقق و پژوهشگر خمين افزود: كوه نوردي يك ورزش و سرگرمي بسيار ارزشمند براي روح الله بود و او از زماني كه قدرت بالا رفتن از كوه را پيدا كرد تا زماني كه در خمين اقامت داشت اين ورزش خوب و روح نواز را ترك نكرد.
در خمين كوه نسبتا كوتاهي وجود دارد كه "بوجه" بر وزن "گوجه" معروف است فاصله اين كوتاه تا خانه پدري حضرت امام ۱۵۰۰متر ميباشد و از قديمالايام محل تفريحگاه مردم خمين به ويژه روز سيزده بدر بوده است.
وي گفت : روح الله در بيشتر ايام سال همراه با برخي دوستان به قله اين كوه صعود ميكرد.
يك بار كه روح الله به همراه پسرخالهاش (حسن مستوفي ) قصد صعود به قله بوجه را داشتند حسن از راه شناخته شده و هميشگي بالا رفت و روح الله تصميم گرفت از بيراهه و از مسيري كه پرتگاهي كه در كنار آن قرار داشت عبور كند حسن ، چون از راه اصلي رفته بود زود به قله رسيد و در روي ايواني كه در قسمت جنوب شرقي كوه قراردارد به استراحت نشست روح الله نيز از سمت پرتگاه خود را به لبه آنجا گرفت و تلاش كرد خود را به ايوان برساند و دستش را به لبه صخره گرفت اما ناگهان سنگي كه زيرپايش بود در رفت و او فرياد زد ، حسن فورا خود را به روحالله رساند و دستهاي او را گرفت و با زحمت زياد او را بالا كشيد.
مرادينيا افزود: روحالله كه بزرگتر شد به كوههاي دورتر و بلندتري كه در اطراف خمين واقع شدهاند ميرفت و از مواهب طبيعت به خوبي بهره ميگرفت.
پژوهشگر خمين اظهار داشت: كشتي از ديگر ورزشهاي مورد علاقه روحالله بود و در اين رشته بدون آن كه آموزش خاصي ببيند صرفا به دليل برخورداري از هوش و ذكاوت خوب و نيز توانايي جسماني بالا در ميان همسالان خويش حرف اول را ميزد.
مرادي گفت: روحالله هنگامي كه ۹-۸ساله بود به همراه ديگر بچهها به مكتب خانه ملاابوالقاسم ميرفت و با بقيه هم كلاسيهايش كشتي ميگرفت و آنان را مغلوب ميكرد ، ملاابوالقاسم در ميان ساعت درس براي رفع خستگي بچهها از آنان ميخواست كه بايكديگر كشتي بگيرند در آن كلاس پسر بچهاي بود از اهالي روستاي آشمسيان به نام "هاشم عبدالهي" كه از قدرت بدني بالايي برخوردار بود وي به موقع كشتي همه را مغلوب ميكرد فقط يك نفربود كه موفق ميشد هاشم را به زمين بزند و آن هم روحالله بود.
بازي "كوچك ملقي" هم از ورزشهاي مفرح كودكان و نوجوانان خمين بود كه دو نفر به حالت ركوع خم شده و نفر سوم با دور خيز از روي آنها معلق ميپريد روحالله اين بازي را با مهارت فراوان انجام ميداد.
" لنگو مشته " نيز از بازي ديگري بود كه به صورت جمعي انجام ميشد ،روح الله از طرفداران اين بازي بود در اين بازي حاضران به دو گروه تقسيم شده و محوطه مربع شكلي روي زمين رسم ميكردندو يك گروه داخل مربع قرار ميگيرند و گروه دوم نفراتش را يكي يكي به داخل مربع ميفرستد تا در حالي كه روي يك پا ميدود با دست به نفرات گروه رقيب بزند و آنان را از بازي خارج كند، اگر موفق شدند گروهها جايشان را عوض ميكنند.
روح الله در بيشتر اوقات در اين بازي سرگروه بود و به علت قدرت بدني زياد بچهها علاقه داشتند با او هم گروه شوند تا زود برگروه ديگر غلبه كنند.
حضرت امام خميني (ره) ۲۰جمادي الثاني در شهر خمين متولد و تا سن ۱۹ سالگي در خمين زندگي كرد.ك/۴
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 254]