واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: جانشین "آیت الله " تا اسفند ماه مشخص شد
محمدعلی موحدی کرمانی نمایندۀ سابق ولی فقیه در سپاه پاسداران، امام جمعۀ موقت تهران، دبیرکل جامعۀ روحانیت مبارز و نمایندۀ مردم تهران در مجلس خبرگان، از شنبه مسئولیت اداره جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام تا انتخاب اعضای جدید در اسفند ماه را عهدهدار میشود.
آفتابنیوز : به گزارش ایسنا، پس از درگذشت آیتالله "اکبر هاشمی رفسنجانی" که بیش از بیستوپنج سال و از ابتدای تأسیس رسمی مجمع تشخیص مصلحت نظام در جایگاه ریاست نهادی قرار داشت که مهمترین وظیفهاش "حل اختلافات میان مجلس و شورای نگهبان" است، گمانهزنیهای فراوانی دربارۀ جانشینی "آیتالله" در مجمع مطرح شد. در این گمانهزنیها نام شخصیتهایی چون "احمدینژاد"،"علیاکبر ناطق نوری"، "محمود هاشمی شاهرودی"، "محسن رضایی"، "غلامعلی حدادعادل" و "محمد هاشمی" نیز به میان آمد اما شاید مهمترین گزینه در این بین "حسن روحانی" بود که عدهای چون "مصطفی میرسلیم" نیز با اشاره به اینکه"چهرهای حقوقی برای تصدی جایگاه ریاست مجمع معرفی خواهد شد."، پیشبینی میکردند که روحانی جانشین رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت باشد، اما در نهایت با نظر مقام معظم رهبری آیت الله موحدی کرمانی از شنبه هفته آینده مسئولیت اداره جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام تا انتخاب اعضای جدید در اسفند ماه را عهدهدار میشود. روحانی ۸۵ سالۀ کرمانی که در سالهای اخیر و خصوصاً پس از درگذشت «محمدرضا مهدوی کنی»، دبیرکل سابق جامعه روحانیت، اندکاندک به چهرهای پراهمیت در عرصۀ سیاستورزیِ اصولگرایان مبدل شد ، اینک قرار است فارغ از مواضعی که هر چندهفته یکبار بر منبر اقامۀ نماز جمعۀ تهران اتخاذ میکند و در کنار سخنانی که گاهو ناگاه بهعنوان دبیرکل یکی از مهمترین تشکل روحانیان در ایران بر زبان میآورد، تا اسفند ماه جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز اداره کند.
سخنرانی موحدی کرمانی در خطبههای نماز جمعه باختران (کرمانشاه)
«محمدعلی موحدی کرمانی» در سال ۱۳۱۰ در کرمان به دنیا آمد. از پدرش، «شیخ عباس» کمتر اطلاعاتی در دسترس است اما او را از جمله معدود روحانیانی معرفی میکنند که توانست در دوران «رضاشاه» برخلاف قانون «اتحاد لباس» حکومت عمل کند و جواز پوشیدن لباس مرسوم روحانیت را به دست آورد. محمدعلی ۱۰ ساله بود که پدرش را از دست داد و بنا به وصیت او و تحت نظارت مادر، از همان کودکی به حفظ آیات قرآن مشغول شد و سپس با حضور در جلسات قرآنخوانی «میرزامحمد رئیسالقراء» این مسیر را ادامه داد. او پس از پایان دورۀ آموزش ابتدایی، در مدرسۀ «معصومیه» کرمان تحصیل علوم حوزوی را آغاز و پنج سال بعد، کرمان را به قصد تکمیل تحصیلات دینی ترک کرد و پا به حوزۀ علمیۀ قم گذاشت. ادامۀ تحصیلی که البته تنها یکسال به درازا کشید و با بازگشت موحدی کرمانی به زادگاهش، اقامتی دوساله در کرمان و مسافرت مجدد به قم، به شکل پراکنده دنبال شد. او پس از حضور در جلسات درس روحانیونی چون آیات «سیدحسین بروجردی»، «سید روحالله خمینی»، «سیدمحمد محقق داماد»، «محمدعلی اراکی» و «علی مشکینی» و مجالست با همدرسانی چون هاشمی رفسنجانی، «محمدمهدی ربانی املشی» و مؤانست با چهرههایی مانند «مرتضی مطهری»، «سیدمحمد بهشتی»، «محمد مؤمن»، «احمد جنتی» و مهدوی کنی، در سال ۱۳۳۵ قم را به مقصد نجف ترک کرد و در پای دروس «سیدابوالقاسم خوئی»، «میرزا هاشم آملی» و «سیدمحمدباقر حکیم» نشست. پس از آغاز فعالیتهای آیتالله خمینی علیه حکومت پهلوی، موحدی کرمانی نیز وارد سیاست شد و به دلیل اشاراتش به مسائل سیاسی روز در خلال منبرهایش در مساجد مختلف کرمان، از سوی ساواک احضار و ممنوعالمنبر شد. او از سال ۱۳۴۸ با پیشنهاد «محمدجواد باهنر» به تهران آمد و در مسجد «مسلم ابن عقیل» فعالیتهای سیاسی خود را از سر گرفت. چندی بعد نخستین جلسات روحانیون مبارز تهرانی با محوریت چهرههایی چون شهید مطهری، هاشمی رفسنجانی، مهدوی کنی و حضور شهید باهنر، شهید محلاتی و موحدی کرمانی آغاز و مقدمات تشکیل جامعۀ روحانیت مبارز فراهم شد. او از همین دوران مسئولیت ایجاد ارتباط میان هستۀ اولیۀ جامعه روحانیت با امام خمینی (ره) را برعهده گرفت و با سفرهای متعدد به نجف، برنامههای جامعه روحانیت را به اطلاع آیتالله خمینی و توصیههای ایشان را نیز به گوش دوستان خود در تهران رساند و از سال ۱۳۵۵، با تأسیس جامعۀ روحانیت مبارز به همراه «آیتالله محمد امامی کاشانی»، مسئولیت ساماندهی روحانیان شرق تهران را بر عهده گرفت. موحدی کرمانی پس از پیروزی انقلاب و تأسیس حزب جمهوری اسلامی، مدتی بهعنوان عضو شورای مرکزی و عضو شورای داوری این حزب مشغول فعالیت بود و با شکلگیری مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، وارد این دو نهاد شد. او در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی بهعنوان نماینده مردم کرمان برگزیده شد و سپس در ادوار دوم تا پنجم نماینده مردم تهران در قوۀ مقننه بود و تا پیش از برگزاری پنجمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان در تمامی چهار دورۀ گذشته به عنوان نماینده مردم کرمان در این مجلس نیز حاضر بود. در پی شهادت «آیتالله عطاالله اشرفی اصفهانی» در آبانماه سال ۶۱ موحدی کرمانی جانشین امام جمعه شهید کرمانشاه شد.
حضور موحدی کرمانی در مسجد جامع باختران (کرمانشاه)
پس از استعفای «عبدالله نوری» از سمت نمایندگی ولی فقیه در سپاه در سال ۶۸ و حضور یکسالۀ «محمود محمدی عراقی»، موحدی کرمانی از سال ۱۳۷۰ به مدت ۱۴ سال، جانشین محمدی عراقی در سپاه شد و چنان دوران طولانیای را با سپاه تجربه کرد که طی آن «قرارگاه خاتم الانبیاء» که در سالهای دهۀ ۷۰، تنها شرکتی کوچک برای مشارکت در انجام پروژههای عمرانی بود، مبدل به یکی از بزرگترین شرکتهای پیمانکاری کشور شد. با پایان عمر دولت دوم اصلاحات و روی کار آمدن محمود احمدینژاد، موحدی کرمانی نیز جای خود را در سپاه به «علی سعیدی» سپرد و به جامعه روحانیت بازگشت. او تا سال ۸۸ تنها به تدریس و اقامۀ نماز جماعت در مسجد محل زندگیاش مشغول بود و کمتر کلامی از او در باب مسائل روز منتشر میشد؛ تا اینکه در جریان انتخابات ریاستجمهوری دهم و در شرایطی که دبیرکل جامعه روحانیت از محمود احمدینژاد حمایت میکرد، کاندیدای مطلوب خود را «محسن رضایی» دانست و پس از انتخابات و آغاز تنشهای چندین ماهه در کشور، ترجیح داد تا آنجا که امکان دارد، وارد دعوای سیاست نشود. پس از غیبت آیت الله هاشمی رفسنجانی از امامت جمعه موقت تهران و کاهش حضور امامی کاشانی برای اقامۀ نماز جمعه، کاظم صدیقی از سال ۸۸ و موحدی کرمانی از سال ۹۱ به جمع امامان جمعه موقت تهران پیوستند . ادامۀ روند پررنگشدن نقش موحدی کرمانی در جریان اصولگرایی با بیماری آیتالله مهدوی کنی هم پیوند خورد؛ جامعۀ روحانیت که پس از انتخابات ۸۸، غیبت چندین عضو برجستۀ خود چون هاشمی رفسنجانی، ناطق نوری و حسن روحانی را تجربه میکرد و در انتخابات ۹۲ نیز نتوانسته بود جایگاه هدایتگرانهاش را برای اصولگرایان چندینوچند تکه شده حفظ کند، در آذرماه ۹۳ با بحران درگذشت دبیرکل خود، مهدوی کنی نیز مواجه شد و نهایتاً در شرایطی که نه امامی کاشانی میلی به پذیرفتن جایگاه دبیرکل فقید را داشت و نه «محسن مجتهد شبستری» امکان قبولکردن این مسئولیت را در خود میدید، موحدی کرمانی با رأی قاطع اعضای شورای مرکزی جامعه روحانیت، جانشین مهدوی کنی شد.
موحدی کرمانی (سومین نفر از راست) در جلسه جامعه روحانیت مبارز
هنوز بیش از یک سال از انتخاب موحدی کرمانی بهعنوان دبیرکل جامعه روحانیت نگذشته بود که فعالیتهای احزاب و گروهها برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری آغاز شد و جامعه روحانیت مانند دورههای پیشین در کنار جامعه مدرسین حوزه علمیۀ قم، مسئولیت بررسی و انتخاب کاندیداهای انتخابات خبرگان و تدوین لیست نهایی اصولگرایان را بر عهده گرفت. موحدی کرمانی در شرایطی که برخی از روحانیون تأثیرگذار جامعه مدرسین مخالف اضافهشدن نام هاشمی به لیست خبرگانِ اصولگرایان بودند، در نهایت با موافقت و همراهی جمعی از اعضای جامعه روحانیت، در نامهای خطاب به هاشمی رسماً از او به عنوان یکی از کاندیداهای مورد حمایت تشکل متبوعش یاد کرد. اما ماجرا به همینجا ختم نشد، به دنبال جایگرفتن نام هاشمی رفسنجانی در فهرست اصولگرایان، اصلاحطلبان نیز نام موحدی کرمانی را در فهرست «خبرگان مردم» قرار دادند و این انتخاب، جنجالی دوباره بهپا کرد و همفکرانِ دبیرکل جامعه روحانیت کار را به جایی رساندند که او در سخنانی، تلویحاً از وجود نامش در فهرست اصلاحطلبان ابراز بیاطلاعی کرد و گفت: «شنیدهام که این اصلاحطلبان هم، اسم من را در لیستشان گذاشتهاند. من راضی به زحمتشان نبودم! هم آنها میدانند و هم مردم میدانند که من گروه خونیام به این جریان نمیخورد و به این جریان نمیچسبم. من انقلابی و ولایتمدار هستم و پایبند به اصول. » انتخابات اسفندماه که برگزار شد، از دو لیست اصولگرایان در مجلس و خبرگان، جز احمد جنتی، تنها همان چند کاندیدای مشترکشان با لیست «خبرگان مردم» برگزیده شدند و موحدی کرمانی نیز از به لطف «حمایت اعضای شورای مرکزی» تشکلش از هاشمی رفسنجانی به ساختمان قدیمی خیابان امام خمینی راه پیدا کرد . اینک اما بنا بر شنیدهها قرار است امام جمعه موقت تهران تا اسفندماه سال جاری، جای خالی هاشمی رفسنجانی را در مجمع تشخیص مصلحت پر کند و مسئول اداره جلسات مجمع باشد،موحدی کرمانی قرار است بر جای همان کسی بنشیند که ده سال پیش کرسیاش در جامعه روحانیت را به موحدی کرمانی و همراهانش سپرد، هفت سال قبل منبر امامت جمعه را برای حضور او و کاظم صدیقی خالی گذاشت و اکنون نیز با مرگش صندلی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را برای اداره تا اسفند ماه تقدیم رفیق سالهای دور خود کرد.
۱۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]