واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: متاسفانه اخیرا اطلاعات نادرستی به شورای نگهبان دادهاند و فتوا بر جواز گرفتهاند و وزارت صنعت و معدن به دلایلی که روشن است و مخفی نیست به آن دامن می زند.
پایگاه خبری تحلیلی تراز: کار و تولید داخلی از اساسی ترین مسائل زمینه ساز پیشرفت جوامع بشری است. آیات قرآن با توجه دادن به سوی منابع طبیعی و قدرت خدادادی، انسان را به استفاده و به خدمت گرفتن این منابع دعوت می کند و از آن جایی که خداوند عزتمندی را برای اسلام و مسلمانان وضع نموده و هیچ گونه راه نفوذ برای دشمنان اسلام و در نتیجه ذلت را برای جامعه اسلامی قرار نداده، باید برای پایداری این عزت و استقلال، جامعه اسلامی همواره باید به کار و تولید ملی و عدم وابستگی به بیگانگان توجه خاصی داشته باشد. متسفانه در سالیان اخیر دشمن با هر حربه ای درصدد ترویج مشاغلی است که نه تنها به تولید کمکی نمی کنند بلکه ضربات مهلکی به تولید داخلی می زنند. به تازگی شرکت هایی تحت عناوینی همچون بازاریابی شبکه ای در جامعه مشغول به فعالیت شده اند و و بعضا اجناس درجه چندم شرکت های نامعتبر را به طرق خاصی در معرض فروش قرار می دهند و با وعده های دل فریب و خوش ظاهر جوانان را به سوی خود جذب کرده اند.
در همین ارتباط آیتالله مکارم شیرازی روز گذشته به صراحت به اظهار نظر در خصوص این نوع تجارت بیان کردند. ایشان در درس خارج فقه خود در مسجد اعظم در جمع بندی نهایی در خصوص شبکههای بازاریابی گفتند: اساس تمام بازاریابیهای شبکه ای و هرمی یکی است، همگی از خاصیت اعداد تصاعدی و اشکال هرمی استفاده میکنند، اگر تفاوتی وجود دارد در مسائل حاشیهای و غیرمربوطه به ماهیت آنها است.
وی بیان کرد: مشتریهای این بازار، غالبا کالا را برای نیاز نمیخرند، بلکه برای اینکه در صف بازاریابها قرار گیرند، این متاع را میخرند تا سودهای کلان ببرند. اکثرا فروشنده هستند نه خریدار و این بازاریابیها، هزاران هزار نیروی جوان را از کارهای تولیدی و حتی تحصیل به بیراهه میکشاند و تبدیل به واسطه حقیر و مصرفگرا میکند.
این مرجع تقلید ادامه دادند: متاسفانه اخیرا اطلاعات نادرستی به شورای نگهبان دادهاند و فتوا بر جواز گرفتهاند و وزارت صنعت و معدن به دلایلی که روشن است و مخفی نیست به آن دامن می زند.
وی با بیان اینکه به شورای نگهبان به دلیل اشکال مصوبه تائید شرکتهای هرمی نامه نوشتهام، تصریح کرد: شرکتهای هرمی باطل و غیر شرعی هستند، به تصدیق محققان ادارهکنندگان بازاریابی شبکهای، غالبا همان هرمیها و گلدکوئیستها هستند که لباس عوض کردهاند.
استاد حوزه علمیه قم اظهار کرد: آمارهای منابع معروف خارجی و داخلی نشان میدهد که تنها عدد کمی از اعضاء، سود کلانی برده و اکثریت قاطع که گاه تا 99 درصد پیش میرود، محرومها و ناکامها هستند.
آیتالله مکارم شیرازی بیان کرد: این کار قطعا مصداق اکل مال به باطل است و توجیهاتی که برای آن میکند، واقعیت نداشته و شبیه توجیهات حیلههای رباخواران است.
وی با بیان اینکه برخی آن را شبیه نوعی بختآزمایی و قمار میدانند، خاطرنشان کرد: ما میگوییم شرکتهای هرمی، قماری است که چند قمارباز حرفهای در برابر عده کثیری قمارباز ناشی قرار دارند.
این استاد حوزه تصریح کرد: اگر دلیلی هم بر حرمت آن نباشد، جز اینکه سبب ضرر و زیان گروه زیادی میشود، بر حرمت آن کافی است و حکومت اسلامی باید جلوی آن را بگیرد.
***
پاسخ مراجع عظام تقلید در خصوص بازاریابی شبکه ای:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
بطور کلی کسب درآمد ناشى از افزایش اعضا به صورت شبکه اى خواه از طریق عرضه کالا یا خدمات و یا دریافت حق عضویت و یا بازاریابى و یا شیوه هاى مشابه دیگر (داخلى باشد یا خارجى و تحت هر نام و عنوانى) صورت شرعى ندارد و اکل مال به باطل است و جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه هرمی و امثال گلدکوئست باشد، محل اشکال و اکل مال به باطل و حرام است، چون هدف، خرید و فروش واقعی نیست بلکه استفاده از پورسانت شاخه بعدی است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
همانطور که مکرراً گفته شده این نوع بازاریابی و کسب درآمد جائز نیست.
در همین رابطه پیشنهاد می شود دو یاددات زیر نیز مطالعه شوند:
http://www.taraznews.com/content/165407
نکاتی درباره حکم شرعی بازاریابی شبکه ای / هدف خرید و فروش است یا دریافت پورسانت شاخه بعدی!؟
http://www.taraznews.com/content/163040
ایراد بزرگ بازاریابی شبکه ای / آیا چنین تجارتی شرعا اشکال دارد یا خیر؟
زمانبندی انتشار: 6 بهمن 1395 - 05:17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]