واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در نشست خبری با شهردار عنوان شدکمربندی سریشآباد میراث نسل به نسل 11 شهردار + تصاویر
32 سال از عمر شهرشدن سریشآباد میگذرد، شهری که کمربندی آن میراثی 22 ساله برای تمامی شهرداران آن بوده و قدمت آن تنها 10 سال کمتر از عمر شهرشدن سریشآباد است.
به گزارش خبرگزاری فارس از قروه، سخن از شهری 8 هزار نفری است که با یک کمربندی میخواهد خود را از شر تردد ماشینهای سنگین در سطح خیابانهایش رها کند اما.... سال 1363 بود که اولین شهردار این شهر انتخاب شد و این خطه از کردستان به شهر ارتقا یافت، شهری که عمده شهرت خود را نه از معادن غنی و باغ های انگور و مزارع گندمش که از بیش از 100 شهید گرانقدری دارد که نماد و مدال افتخار برای تک تک شهروندان آن است. رسم بر آن است وقتی یک روستا به شهر ارتقاء مییابد، زیرساختهای شهری در آن تقویت شود و زمینه ساز توسعه آن به واسطه مهاجرپذیری میشود اما سریش آباد همچنان در خط اول توسعه مانده است و ساکنان آن نیز رغبتی به ماندن در شهر خود ندارند چرا که ... چراهایش زیاد است، نمونه بارز آن کمربندی شهر است، طرحی که شروع آن از سال 72 بود و تاکنون که 23 سال از آغاز اجرای آن میگذرد هنوز هم تکمیل نشده است.
این طرح میراث نسل به نسل 11 شهرداری است که از سال 72 تا کنون بر مسند شهرداری سریش آباد تکیه زده اند و هنگامی که از صندلیهای خود دل کندند این ارثیه را به صاحبان آینده میز و صندلی شهرداری سپردند تا هیچ شهرداری از دغدغه اجرایی شدن این طرح بیبهره نماند. تنها سه شهردار سریش آباد از دغدغه اجرایی شدن این طرح فارغ بودهاند که این سه نیز تا پیش از سال 72 سمت شهرداری را در سریش آباد عهدهدار بودهاند، زمانی که عملیات اجرایی این طرح آغاز نشده بود و این به این معنی است که از 14 شهردار این شهر در مدت 32 سال از عمر شهر سریش آباد، 11 شهردار میراث دار کمربندی نصفه و نیمه آن بودهاند.
هر چند این تنها عامل عدم ماندگاری مردم در سریش آباد نیست و هر دم از باغ عقب گرد توسعه در این شهر بری میرسد که ... تعطیلی ها مکرر جایگاه های عرضه سوخت این شهر نیز ، از جمله شاخصهای توسعهای است که دل ساکنان آن را ... و آخرین بعد پیشرفت در این شهر، تخریب جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفت گاز بود، جایگاهی که چندین سال به دلیل داشتن معارض بالاخره دست از تلاش برای ماندگاری کشید و اکنون سریش آباد با یک جایگاه سیار به خودروهای ساکنان و خودروهای عبوری خدمات ارائه میکند.
جایگاه قبلی سال 76 تاسیس شده بود و پس از اینکه معارض این جایگاه توانست رای قضایی را به نفع خود تمام کند، چاره ای جز تخریب و جمعآوری این جایگاه نبود. این انتقاد از نشست خبری با شهردار سریش آباد از سوی جمعی از فعالان رسانهای و شبکههای اجتماعی آغاز شد تا درددل های چهاردهمین شهردار سریش آباد هم سرباز کند و از کاستیها بگوید. هادی کرمی در این نشست با بیان اینکه 7 ماه از عمر شهردارشدنش میگذرد، گفت: زمانی که این سمت را عهده دار شدم، جایگاه عرضه سوخت CNG سریش آباد 150 میلیون تومان بدهکاری داشت. وی دلیل این بدهکاری را صرف درآمدها برای هزینههای جاری شهرداری در دوره قبل اعلام کرد و افزود: تنها راهکار برای جلوگیری از تعطیلی این جایگاه واگذاری آن به بخش خصوصی بود. این شهردار که وارث کوله باری از مشکلات است، به تخریب جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفت گاز هم اشاره کرد و افزود: جایگاه سیار کنونی ماهانه 15 میلیون تومان برای شهرداری هزینه دارد و هیچ درآمدی از این جایگاه عاید شهرداری نمیشود. به گفته کرمی، در حال حاضر شهرداری سریش آباد تنها به عنوان فروشنده شرکت توزیع فرآوردههای نفتی در این جایگاه عمل میکند. وی درباره کمربندی نیز گفت: این طرح در حال حاضر با توجه به منابع شهرداری عملا قابل ادامه نیست. کرمی افزود: از سویی متولی این طرح نیز تاکنون مشخص نشده است که ساماندهی آن بر عهده شهرداری است یا اداره راه و شهرسازی باید مجری آن باشد چرا که در سالهای گذشته، اجرای آن به عنوان قطعهای از بزرگراه قروه سریش آباد به این اداره واگذار شده بود. وی بدهکاری کلی شهرداری سریش آباد را 1.5 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: از این میزان تاکنون 650 میلیون ریال پرداخت شده است. این شهردار به ساخت و سازهای کم شهر سریش آباد اشاره کرد و افزود: برای عوارض ساخت و ساز در شهر، 50 درصد تخفیف در نظر گرفتهایم تا زمینه ماندگاری مردم در شهر، فراهم و بستر مهاجرت معکوس ایجاد شود. کرمی تنها منبع درآمد این شهرداری در حال حاضر را یک واحد معدن سنگ مرمر اعلام کرد و گفت: این معدن به بخش خصوصی واگذار و عواید آن صرف هزینههای جاری و ارائه خدمات شهری و نیز عمران میشود که در ابتدای راه است. شهردار سریش آباد افزود: در حال حاضر مجوز ما برای بهرهبرداری از این معدن یک ساله است که برای تداوم ارائه خدمات به شهروندان در صدد هستیم تا آن را به مجوزی 10 ساله تبدیل کنیم. کرمی گفت: 6 هزار متر مربع پیاده روسازی در معابر شهر در دست اجراست که تاکنون 3 هزار و 500 مترمربع از آن اجرایی شده است. وی از عقد قرارداد برای آسفالت کوچههای این شهر هم خبر داد و افزود: 4 هزار و 500 تن آسفالت برای این منظور در نظر گرفته شده است که با اجرای آن، شاخص برخورداری مردم از معبر مناسب به 85 درصد میرسد. این شهردار برای نخستین بار به دغدغههای فرهنگی نیز پرداخته است و از تشکیل کارگروهی برای تدوین برنامههای فرهنگی با چشم اندازی 5 ساله خبر میدهد و البته به گفته خودش پذیرای نقد همه شهروندان و رسانه هاست. یک دست صدا ندارد مردم، مسئولین و اعتبارات سه ضلع، توسعه و پیشرفت هستند که کم کاری هر کدام بر سایر قسمت ها هم تاثیر مخربی خواهد داشت. مردم تاکنون با تحمل کاستیها نقشی را که باید ایفا کردهاند و با علم به اینکه دست مسئولین از اعتبارات خالی است، بازهم منتظر می مانند تا بالاخره توسعه شهری روی خوش خود را به آنان نشان دهد. انتهای پیام/79009/آ ۳۰/
95/05/07 :: 17:46
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]