تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 2 فروردین 1404    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): مؤمن را بر مؤمن، هفت حق است. واجب ترين آنها اين است كه آدمى تنها حق را بگويد،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید پرینتر سه بعدی

سایبان ماشین

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

خرید از چین

خرید از چین

خرید محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

خودارزیابی چیست

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

مهاجرت به استرالیا

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

خرید عسل

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قفسه فروشگاهی

چراغ خطی

ابزارهای هوش مصنوعی

آموزش مکالمه عربی

اینتیتر

استابلایزر

خرید لباس

7 little words daily answers

7 little words daily answers

7 little words daily answers

گوشی موبایل اقساطی

ماساژور تفنگی

قیمت ساندویچ پانل

مجوز آژانس مسافرتی

پنجره دوجداره

خرید رنگ نمای ساختمان

ناب مووی

خرید عطر

قرص اسلیم پلاس

nyt mini crossword answers

مشاوره تبلیغاتی رایگان

دانلود فیلم

قیمت ایکس باکس

نمایندگی دوو تهران

مهد کودک

پخش زنده شبکه ورزش

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1867629038




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اگر برجام نبود، چه مي‌شد؟ (بخش اول)


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اگر برجام نبود، چه مي‌شد؟ (بخش اول)
برجام به عنوان دستاوردي بزرگ محور پاسخ تمام سؤالات متنوع خبرنگاران بود...
نویسنده : مهران ابراهيميان 


برجام به عنوان دستاوردي بزرگ محور پاسخ تمام سؤالات متنوع خبرنگاران بود؛ از اشتغال تا ركود و فروش مغازه‌دار! دستان خالي دولتمردان دولت يازدهم در حوزه عملياتي، رئيس‌جمهور محترم را واداشته تا برجام و عادي‌سازي روابط خارجي و بازگشت به محدوده اقتصاد طي دو سال آينده را به عنوان يك دستاورد تلقي كند و تصويري از آينده مبهم را دستاورد تلقي كند. اما اين تمام ماجراي نشست رئيس‌جمهور نبود. او در اين نشست جمله‌اي تكراري را بيان كرد كه پيش از اين كارشناسان اقتصادي حامي‌اش بارها و با ادبيات مختلف آن را بيان كرده‌اند. «اگر برجام نبود چه مي‌شد؟»

آنچه مي‌توان در ترسيم ادامه برجام متصور شد دو مسير كاملاً متفاوت است كه حتماً به عملكرد برنامه‌ريزان و قوه‌مجريه و مقننه برمي‌گردد.
نگاه اول كه احتمالاً رئيس‌جمهور به شدت تحت تأثير آن است و ملكه ذهن او شده ناشي از وظيفه‌اي است كه كاركرد دولت را در حد موزع درآمدهاي نفتي پايين آورده، لذا وقتي پول نفت نيست، هيچ كاري نمي‌توان انجام داد و وقتي پول نفت زياد مي‌شود يعني عملكرد اقتصادي دولت عالي است. غافل از اينكه اين نوع تفكر اقتصادي نيست بلكه عين سياست پوپوليستي است و نه تنها كشور را وابسته به قيمت و ميزان سطح فروش نفت مي‌كند بلكه در درازمدت ملعبه كساني مي‌كند كه قادرند قيمت نفت را دستكاري يا محدوديت در فروش نفت را براي ما ايجاد كنند. بديهي است چنين نگاهي افزايش استخراج نفت و فروش خام آن و رسيدن به سطح فروش نفت در سطح دولتي كه طي چهار سال پيش دائم عليه او حرف زده شده نه فقط دستاورد برجام بلكه اقتصاد مقاومتي تلقي مي‌شود!

به اين جملات عجيب كه توليد بيشتر نفت خام و فروش آن را اقتصاد مقاومتي خواند، توجه كنيد: «اولين كاري كه امسال در حوزه اقتصاد مقاومتي صورت گرفت، در مسئله نفت و گاز بود. اينكه توليد نفت از 2 ميليون به 3 ميليون بشكه برسد و صادرات نفت ما از يك ميليون بشكه به بالاي 2 ميليون بشكه برسد، كار ساده‌اي نيست. اقتصاد مقاومتي همين است كه توليد بالا برود، صادرات بيشتر شود و اشتغال بيشتر شود.»  بديهي است با چنين نگاهي كارنامه به جامانده از دولت بسيار وخيم خواهد بود به خصوص كه دولت سنگين و فربه هزينه‌هاي جاري زيادي دارد و شعارها و نقدهايي درباره دولت قبلي كرده است.

نگاه دوم به برجام كه ناشي از نگاهي تجربي به كاهش قيمت نفت در دولت‌هاي قبل (صرف‌نظر از تورم ايجاد شده كه آن هم نتيجه بزرگ بودن دولت است) است. اين نگاه نشان داده تأكيد بر كاهش سهم نفت در اقتصاد يك ضرورت است و هر گاه كه درآمدهاي نفتي كم شده اقتصاد مردمي‌تر و نقش دولت كم رنگ‌تر شده است. اين همان آرزوي ديرينه همه كارشناسان و به خصوص كارشناسان حامي اقتصاد آزاد و دولت است. از اين رو بسياري از اقتصاددان‌هاي حامي دولت كه آقاي روحاني سؤال آنها را تكرار كرده‌اند و به عنوان حامي اقتصاد آزاد شناخته مي‌شوند، بهتر از هر كسي مي‌دانند كه اگر قرار باشد اقتصاد از روش توزيعي به توليدي حركت كند و در مسير توسعه و پيشرفت واقعي قرار بگيرد و رشد‌هاي ناشي از نفت و ناماندگار تكرار نشود، مسير تداوم برجام، اگر چه سخت‌تر بوده اما اقتصاد را مولد‌تر مي‌كرد.

آنچنان كه تجربه بيمه‌ها در دوران برجام باعث تقويت صنعت بيمه شد و بخش‌هايي از نفت كه مجبور به اعتماد به كارشناسان و توليدكنندگان داخلي بودند قابل تأمل است. بديهي است بسياري ديگر از تحولات اميدواركننده طي سال‌هاي اخير اعم از شفاف‌سازي‌ها در گمرك، در كسب درآمد از روش ماليات‌ستاني از فراريان بزرگ و... همه و همه نتيجه جبري بوده كه دولت به دليل ناتواني در كسب درآمدهاي نفتي به دنبال آنها رفته و اجرايي كرده است. وگرنه با درآمدهاي بالاي نفتي آن مي‌شد كه در دولت‌هاي نهم و دهم رخ داده است يا مثلاً اگر برجام ادامه مي‌يافت قوه مقننه همچنان هنگام تخصيص بودجه با نگاه اقتصاد توزيعي به دنبال تعريف پروژه‌هاي غيرعلمي و بدون توجيه اقتصادي (اعم از طرح‌هاي فولاد در مناطق بي‌آب و كارخانه‌هاي غيرفعال كاشي و فرودگاه‌هاي متروكه در شهرستان‌ها و...) در محدوده منطقه‌اي خود بودند به جاي اينكه به دنبال تدوين قوانين كارآمد در مسير توسعه و پيشرفت‌مند اصلاح ماليات‌هاي مستقيم و... بروند، البته نگارنده منكر هزينه‌هاي زياد و تحميلي تحريم بر اقتصاد نيست و به خوبي با تمام وجود خود آثار آب رفتن جيب‌ها و افزايش هزينه‌هاي زندگي را حس كرده است اما اگر با مردم رو راست بوديم و نگران آينده سياسي و واگذار كردن قدرت به رقيب نبوديم، اقتصاد روي ريل قرار مي‌گرفت.

آقاي روحاني با توجه به تجربه فعاليت در مركز تحقيقات استراتژيك و كارشناسان اقتصادي حامي دولت بهتر از نگارنده مي‌دانند كه مسير توسعه و پيشرفت در كشورهاي مشابه مانند چين، كره‌جنوبي، تايوان، ژاپن و... همه و همه سختكوشي و سختي يك يا دو نسل است كه با دولت همراه بوده‌اند؛ دولتي كه نگران آينده سياسي خود نبوده بلكه هدفش پيشرفت با معيارهاي كشور بوده است، لذا می‌توان گفت نه برجام در اقتصاد ما معجزه کرده یا می‌کند و نه اینکه  نبود آن کشور را به‌طور کل فلج می‌کرد بلکه آنچه مهم است نوع نگاه برنامه‌ریزان و عملیاتی‌کردن است.
ادامه دارد...

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۵ - ۲۱:۴۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن